در اجلاس خاص شورای امنیت سازمان ملل متحد که بگونه مجازی برگزار گردید تلاشهای صلح افغانستان به بحث گرفته شد.
سخنرانان اصلی در این اجلاس بر سریع شدن تلاشها برای ایجاد صلح و ثبات در افغانستان تاکید کردند. اجلاس دیروز جمعه (۳۰ عقرب) به این منظورِ برگزار شده بود که شورای امنیت سازمان ملل متحد برای حمایت از پروسه صلح در افغانستان چه کرده میتواند.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در سخنرانی خود از تلاشهای حکومت افغانستان برای صلح و به گفته او قربانیان آن یاد آوری کرد.
رئیس جمهور اشرف غنی طالبان را متهم کرد که از ماه فبروری سالجاری به اینسو بجای نرمی از خشونت کار گرفته و بسیاری افغانها را کشته و یا زخمی ساخته اند.
رئیس جمهور غنی چندین تقاضا را به شورای امنیت سازمان ملل متحد پیشنهاد کرد که یکی آن به خاطر پیروزی مذاکرات صلح اعلان تحریمها علیه طالبان بود: "من از شورای امنیت سازمان ملل متحد میخواهم که بر اجرای موثر و کامل تحریمها به عنوان ابزار اساسی برای موفقیت در مذاکرات با طالبان تأکید کند. طالبان هنوز به شرطهای تعیین شده عمل نکرده اند. تحریمها تنها در صورت موثریت میداشته باشند که توسط همه تطبیق شوند و هرگونه تغییر در میکانیزم فعلی فقط باید در پی پیشرفت ملموس در روند صلح و نتیجه آن مورد غور قرار گیرد که هنوز شاهد آن نیستیم. همچنان با تعهد طالبان به یک افغانستان که در آن حقوق اساسی زنان محفوظ باشد و با اقلیتها تبعیض صورت نگیرد."
به اساس گزارشها با آغاز تلاشهای صلح در افغانستان تحریمهای ملل متحد علیه بعضی از رهبران طالبان رفع شده که در نتیجه آن رهبران طالبان به کشورهای مختلف آزادانه رفت و آمد میکنند.
گروه طالبان تا حال در مورد پیشنهاد وضع تحریم از سوی رئیس جمهور اشرف غنی واکنش نشان نداده است.
رئیس جمهور اشرف غنی در سخنرانی خود در اجلاس خاص شورای امنیت سازمان ملل متحد، مذاکرات بین دولت افغانستان و طالبان را یک قدم خوب خواند اما گفت آرزوی وی برای آتشبس برآورده نشده است.
شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی معاون صدراعظم و وزیر خارجه قطر در اجلاس شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت کشورش که میزبان مذاکرات بینالافغانی میباشد برای برآورده شدن خواست افغانها در تامین صلح و ثبات از هیچ کوششی دریغ نمیکند.
یکی از سخنران دگر این اجلاس دیبرا لاینز نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان بود. یک بخش مهم از سخنرانی وی بر مذاکرات قطر تمرکز داشت: "ما در این هفته شنیده ایم که احتمالاً دو طرف به توافق در مورد طرزالعمل نزدیک هستند که پس از آن در به روی بحث در مورد اجندا باز خواهد شد. این یک پیشرفت بسیار مثبت خواهد بود. با باز شدن این فصل جدید، جامعه بینالمللی باید ببیند که چگونه میتوانیم این تلاشها را تقویت کنیم تا صلح بهترین شانس موفقیت نهایی را داشته باشد."
خانم لاینز گفت هرچند درجه خشونت در افغانستان بلند میباشد ولی گپ مهم و مثبت اینست که در این حالت متشنج نمایندگان دولت افغانستان و طالبان صحبت میکنند.
هیئتهای مذاکره کننده دو طرف روز ۱۲ سپتمبر صحبتهای خود را در دوحه پایتخت قطر آغاز کردند و با گذشت بیش از دو ماه بالاخره اکنون در باره بعضیپیشرفتها خبر داده میشود.
خبرگزاری فرانس پرس از قول سه مقام طالبان در پاکستان و دوحه که از جزئیات مذاکرات آگاه اند، ولی نمیخواهند نام شان ذکرشود، خبر داده است که میگویند موافقه بسیار نزدیک است و شاید در چند روز آینده اعلامیه مشترک نشر شود و به تعقیب آن مذاکرات رسمی آغاز میشود.
خبرگزاری فرانسه همچنان از قول یک منبع حکومت افغانستان در دوحه نوشته است که میگوید دو طرف مسایل مورد اختلاف را حل کرده اند.