جهان
آتشبس میان ارمنستان و آذربایجان به اجرا در آمد

آتشبس بشردوستانه میان ارمنستان و آذربایجان در منطقه ناگورنو-قرهباغ به اجرا در آمده است.
با آنکه درگیری به روز یکشنبه ادامه داشت، وزارت خارجۀ ایالات متحده و حکومتهای ارمنستان و آذربایجان در بیانیۀ مشترک گفتند که دو طرف در زمینۀ آتشبس متعهد هستند.
این سومین بار است که پس از چهار هفته درگیری تلاش میشود که منازعه میان این دو کشور متوقف شود.
بیانیۀ مشترک پس از آن نشر میشود که مایک پومپئو وزیر خارجۀ ایالات متحده با وزیران خارجۀ ارمنستان و آذربایجان به روز جمعه در واشنگتن دیدار کرد.
دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده در حساب تویترش در بارۀ توافق آتشبس تبصره کرده است.
ترمپ نوشته است: "به نیکول پاشینیان صدراعظم ارمنستان و الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان که در بارۀ رعایت آتشبس توافق کرده اند مبارکباد میگوید، زندگی بسیاریها حفظ خواهد شد."
رئیس جمهور امریکا از پومپئو و تیمش به خاطر دستیابی به این توافق ستایش کرده است.
جنگ میان ارمنستان و آذربایجان بر سر منطقۀ ناگورتو-قرهباغ حدود یک ماه پیش آغاز شد.
به اساس گزارش، در این جنگ دست کم یک هزار تن کشته شده اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
فرانسه از ایران بهدلیل بازداشت دو تبعه خود به محکمه بینالمللی عدالت شکایت میکند

کریستف لموئن، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه، اعلام کرد که کشورش روز جمعه از ایران بهدلیل نقض حقوق کنسولی به محکمه بینالمللی عدالت شکایت خواهد کرد تا برای آزادی سیسیل کوهلر و ژاک پاریس، دو شهروند فرانسوی، به تهران فشار بیاورد.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز پنجشنبه ۲۵ ثور در یک کنفرانس خبری گفت: «فرانسه تا زمانی که دو هموطن ما آزاد نشوند، فشار بر مقامات ایران را ادامه خواهد داد. آزادی آنها یک اولویت ملی است».
او گفت مقامات فرانسوی روز جمعه این پرونده را به دلیل نقض کنوانسیون ویانا در رابطه با حقوق کنسولی، در محکمه بینالمللی عدالت، طرح خواهند کرد.
پاریس در ماههای اخیر به دلیل برنامهٔ هستهای ایران، حمایت نظامی تهران از روسیه در جنگ علیه اوکراین و همچنین بازداشت شهروندان اروپایی، لحن خود را نسبت به ایران تندتر کرده است.
سیسیل کوهلر و شریک زندگیاش ژاک پاریس در ماه ثور ۱۴۰۱ بازداشت شدند و هم اکنون در زندان اوین نگهداری میشوند. آنها متهم به تلاش برای «تحریک اعتراضات کارگری» شدهاند، اتهامی که خانوادههایشان قویاً رد کردهاند.
فرانسه بارها ایران را متهم کرده که این افراد را بازداشت خودسرانه کرده، آنها را در شرایطی مشابه وضعیت شکنجه در زندان اوین تهران نگه داشته و اجازه دسترسی کنسولی مناسب به آنها را نمیدهد.
مقامات جمهوری اسلامی این اتهامات را رد میکنند.
ایران نیز مانند فرانسه عضو کنوانسیون ویانا است که چارچوب روابط کنسولی بین دولتها از جمله تضمین حق آنها برای ارائه حمایت کنسولی مناسب از شهروندان خود را تعریف میکند.
وزیر خارجۀ امریکا میگوید که امید زیادی به مذاکرات صلح اوکراین و روسیه ندارد

مارکو روبیو، وزیر خارجۀ امریکا میگوید که امید زیادی به مذاکرات صلحی که قرار است در ترکیه بین اوکراین و روسیه برگزار شود، ندارد.
او روز پنجشنبه، ۲۶ ثور گفت که دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، برای پیشبرد این مذاکرات باید با هم دیدار کنند.
او پس از نشست وزرای خارجۀ ناتو در جنوب ترکیه گفت: "من معتقدم تا زمانی که ترمپ و پوتین مستقیماً به این موضوع نپردازند، هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد."
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تأیید کرده است که کشورش هیئتی را برای مذاکره به استانبول اعزام خواهد کرد، اما از مسکو به دلیل اعزام هیئتی در "سطح پایین" انتقاد کرده است.
ارشدترین عضو هیئت اعزامی روسیه ولادیمیر مدینسکی است که به عنوان مشاور رئیس جمهور توصیف میشود و اصرار دارد که هیئت اعزامی کرملین "تمام اختیارات لازم" را دارد.
قرار است که مذاکرات صلح میان اوکراین و روسیه امروز (جمعه) در استانبول آغاز شود.
وزیر خارجه امریکا با همتای سوری خود در ترکیه ملاقات کرد

مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا، روز پنجشنبه در ترکیه با اسعد حسن الشیبانی، همتای سوری خود، ملاقات کرد.
اعلامیه وزارت خارجه امریکا گفت که آقای روبیو «از علاقمندی حکومت سوریه برای صلح با اسرائیل، تلاشها برای پایان دادن به نفوذ ایران در این کشور، تعهد به مشخص کردن سرنوشت شهروندان امریکایی مفقود یا کشتهشده در سوریه و از بین بردن همه سلاحهای کیمیاوی استقبال کرد».
وزیر خارجه امریکا در این دیدار همچنین براهمیت رعایت حقوق بشر همه سوریها بدون در نظر گرفتن قومیت یا مذهب آنها ، تاکید کرده است.
خبرگزاری رسمی سوریه گزارش داده که وزیران خارجه سوریه و امریکا دربارهٔ جزئیات لغو تحریمهای واشینگتن علیه دمشق، بهبود روابط دوجانبه و راههای برقراری روابط استراتژیک گفتوگو کردند.
آقای شیبانی این دیدار را «ثمربخش و سازنده» توصیف کرده است.
ملاقات روز پنجشنبه به میزبانی هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، برگزار شد. ترکیه از حامیان اصلی حکومت جدید سوریه است.
دیدار یاد شده یک لحظهٔ نادر از تعامل مستقیم بین سوریه و ایالات متحده پس از بیش از یک دهه روابط تیرهٔ ناشی از جنگ داخلی سوریه، نگرانیهای گسترده از وضعیت حقوق بشر در این کشور و تحریمهای اقتصادی شدید واشینگتن است.
دونالد ترمپ، رئیسجمهور امریکا، روز سه شنبه گذشته ۲۳ ثور اعلام کرد که تحریمهای اعمال شده علیه دمشق را لغو خواهد کرد. او یک روز بعد در عربستان سعودی با احمد الشرع، رئیسجمهور موقت سوریه، دیدار و گفتوگو کرد.
مذاکرات روسیه و اوکراین در استانبول؛ زلنسکی وارد انقره شد.

هیئتهای روسی و اوکراینی پس از سه سال برای اولین مذاکرات مستقیم صلح وارد ترکیه شدهاند.
این هیئتها شامل مقامات تکنوکرات سطح پایین از هر دو کشور هستند، زیرا ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در این مذاکرات شرکت نکرد.
قرار است دو طرف امروز (پنجشنبه) در استانبول پشت درهای بسته مذاکراتی داشته باشند.
درحالی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از شرکت در مذاکرات خودداری کرده است، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، وارد انقره شده است.
زلنسکی با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دیدار خواهد کرد، اما در مذاکرات صلح استانبول شرکت نخواهد کرد.
زلنسکی به خبرنگاران گفت: "ما پس از گفتوگو با اردوغان تصمیم خواهیم گرفت که چه کاری انجام دهیم و چه گامهایی برداریم. فکر میکنم چند ساعت برای صحبتهای مهم وقت خواهیم داشت و تصمیمات بسیار مهمی خواهیم گرفت."
او افزود: "ما باید بدانیم که هیئت روسی در چه سطحی است، چه اختیاراتی دارد و آیا آنها قادر به تصمیمگیری مستقل هستند یا خیر، زیرا همه ما میدانیم چه کسی در روسیه تصمیم میگیرد."
زلنسکی هیئت روسی را "نمایشی" خواند.
زلنسکی پیش از این پوتین را به چالش کشیده بود تا مستقیماً در ترکیه برای مذاکره دیدار کند، اما عدم دیدار بین روسای جمهور روسیه و اوکراین، امیدها را برای مذاکرات استانبول برای حل این درگیری که بزرگترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم محسوب میشود، کاهش داده است.
پذیرایی از دو خرس پاندا در باغوحش ویانا

باغوحش وینا روز چهارشنبه ۲۴ ثور در مراسمی ویژه از دو خرس جدید نوع پاندا استقبال کرد.
این دو حیوان در سال ۲۰۲۰ در یکی از مراکز حفاظت از حیوانات در منطقه مرکزی چین متولد شدهاند و "لان یون" و "هی فِنگ" نام دارند.
باغوحش وینا در ماه سپتامبر گذشته دو پاندای دیگر را که ۲۴ و ۲۵ سال داشتند، به چین بازگردانده بود.
مسئولان این باغوحش برای اقامت پانداهای جدید، محوطهای مدرن و ویژه فراهم کردهاند.
مردی بر اثر واژگونی قایقش در شمال آلمان جان خود را از دست داد

پولیس آلمان گفت که مردی ۴۰ ساله روز چهارشنبه ۲۴ ثور در دریاچه گارتو در شمال اینکشور غرق شد.
به گفته پولیس، این مرد همراه دو فرزند دو و هفت سالهاش به دریاچه رفته بود که قایق به دلایل نامشخصی واژگون شد.
بررسیهای اولیه نشان میدهد این مرد تلاش کرده قایق را برگرداند اما موفق نشده است.
دو کودک که واسکت نجات به تن داشتند، کمک خواستند و توسط دو زن نجات یافته و به ساحل منتقل شدند، اما آن دو نتوانستند پدر شان را پیدا کنند.
نیروهای مددرسانی بعداً جسد مرد را از آب بیرون کشیدند. پلیس هنوز درباره وضعیت جسمی کودکان جزئیاتی ارائه نکرده است.
مقام ایرانی: اگر امریکا تحریمها را لغو کند، ایران آماده است تا از یورانیوم بسیار غنیشده خودداری کند

علی شمخانی، مشاور رهبر ایران، در گفتوگو با شبکه NBC گفت که در صورت لغو فوری تحریمها، تهران حاضر است محدودیتهای گستردهای بر برنامه هستهای خود بپذیرد.
او گفت ایران میتواند از توسعه سلاح هستهای صرفنظر کند، یورانیوم غنیشده با درصد بالا را کنار بگذارد و اجازه بازرسی از تأسیسات هستهای را بدهد.
شمخانی در پاسخ به این پرسش که آیا ایران در صورت رفع تحریمها حاضر به توافق با دولت ترمپ است، گفت: «بله».
این اظهارات پس از دور چهارم مذاکرات هستهای اخیر میان تهران و واشنگتن مطرح شده است. ایران اکنون یورانیوم را تا غنای ۶۰ درصد غنیسازی میکند، که بالاتر از حد مجاز توافق ۲۰۱۵ (۳.۶۷ درصد) و کمتر از سطح تسلیحاتی (۹۰ درصد) است.
آمریکا و کشورهای غربی ایران را به تلاش برای ساخت سلاح هستهای متهم میکنند، اما ایران میگوید برنامهاش صرفاً صلحآمیز است. در همین حال، امریکا به اعمال تحریمهای جدید علیه برنامه هستهای و صنعت نفت ایران ادامه داده است.
ترمپ و پوتین در مذاکرات صلح بین مسکو و کییف «شرکت نمیکنند»

رؤسایجمهور امریکا و روسیه، دونالد ترمپ و ولادیمیر پوتین، در مذاکرات صلح مستقیمی که قرار است پنجشنبه ۲۵ ثور بین مسکو و کییف در ترکیه برگزار شود، شرکت نخواهند کرد.
کرملین اعلام کرده هیئتی از تکنوکراتهای باسابقه، از جمله مشاور پوتین ولادیمیر مدینسکی و معاون وزیر دفاع الکساندر فومین، در این گفتوگوها حضور خواهند داشت.
پوتین قبلا پیشنهاد مذاکرات مستقیم بدون پیششرط در استانبول را داده بود، اما هرگز حضور خود را تأیید نکرده بود. ترمپ هم که گفته بود احتمالاً در این نشست شرکت میکند، طبق گفته یک مقام آمریکایی، شرکت نخواهد کرد.
به گزارش رویترز، نبود رهبران امریکا و روسیه امیدها برای پیشرفت چشمگیر در جنگی که روسیه از فبروری ۲۰۲۲ آغاز کرده، را کاهش میدهد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، از پوتین خواسته بود «اگر نمیترسد» در مذاکرات حاضر شود. او قبلا گفته بود تنها در صورتی شرکت میکند که پوتین هم حضور داشته باشد.
اسرائیل هشدار تخلیه ی سه بندر یمن را صادر کرد

اسرائیل امروز چهارشنبه (۲۴ ثور) هشدار داد که مردم سه بندر در یمن را تخلیه کنند. این هشدار می تواند که نشانهای از تصمیم اسرائیل برای حمله به اهداف حوثیهای تحت حمایت ایران باشد.
آویخای آدری، سخنگوی اردوی اسرائیل در شبکه ایکس نوشت که با توجه به استفاده «رژیم تروریست حوثی» از بنادر حدیده، رأس عیسی و سلیف از همه افراد در این بنادر میخواهند تا برای مصونیت خود از این بنادر خارج شوند و تا اطلاع ثانی از آنجا دور باشند.
این هشدار اسرائیل پس از آن است که تل ابیب گفت ، حوثیها به قلمرو اسرائیل راکت شلیک کردند.
شلیک راکت به خاک اسرائیل در حالی صورت می گیرد که دونالد ترمپ رئیسجمهور ایالات متحده برای دیدار از عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی به منطقه سفر کرده است.
اسرائیل قبلاً گفته بود راکتی را که از خاک یمن به سمت اسرائیل پرتاب شده بود رهگیری کرده است.
ایالات متحده در ماه حوت سال گذشته عملیات نظامی را علیه پایگاههای حوثیها در یمن آغاز کرد ؛ اما واشنگتن در ماه جاری در بارۀ آتشبس با این گروه توافق کرد.
لغو جرمانگاری لایک کردن مطالب مرتبط با تروریزم در تاجیکستان

امامعلی رحمان رئیسجمهور تاجیکستان، روز چهارشنبه قانونی را امضا کرد که مسئولیت جرمی برای لایک کردن مطالب مرتبط با تروریزم یا جرائم سنگین در شبکههای اجتماعی را لغو میکند.
بیش از ۱۵۰۰ نفر به دلیل لایک یا نظر در پستهایی که حکومت آنها را افراطگرایانه میداند، زندانی شدهاند.
در سال ۲۰۱۸، قانونگذاران تاجیک، توجیه تروریزم در فضای مجازی را جرمانگاری کردند و مجازات آن تا ۱۵ سال زندان بود.
رحمان سال گذشته خواستار پایان این نوع پیگردها شده بود.