لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۰۴

دو هفته پس از آغاز گفت‌وگوهای صلح با طالبان؛ 'موضوعات اختلافی وجود دارد'


نشست مقدماتی گفت‌وگوهای میان افغانان در قطر
نشست مقدماتی گفت‌وگوهای میان افغانان در قطر

مذاکره کنندگان دولت افغانستان در قطر می‌گویند، در گفت‌وگو با طالبان موضوعات مورد اختلاف وجود دارد، اما اختلافات در حدی نیست که از گفت‌وگوها مانع شود.

آن‌ها می‌گویند، جنگ در افغانستان منازعۀ طولانی و پیچیده‌ای است و مدت‌ها طول خواهد کشید تا راه حل آن پیدا شود.

درست دو هفته می‌شود که جناح‌های درگیر جنگ در افغانستان، برای دست‌یابی به یک حل سیاسی در شهر دوحه پایتخت قطر گرد آمده‌اند، اما تا هنوز روی اجندای گفت‌وگوها توافق نشده‌است.

شریفه زرمتی، یکی از اعضای هیئت دولت افغانستان می‌گوید، آن‌ها به توافق روی اجندا نزدیک شده‌اند و هر نوع گزارش در مورد اختلاف نظر، قبل از وقت است.

شریفه زرمتی به رادیو آزادی گفت: "اگر طرف طالبان بخواهد، ما را در ساختن اصول کاری آنقدر خسته کند که همه فرار کرده، یا از آن‌ها عقب نشینی کند، به هیچ وجه امکان ندارد. آنچه که در خارج نشر یا منعکس می‌شود، فقط می‌خواهند ذهن مردم و فضای بین طرفین را آشفته کنند. تا کنون هیچ اختلافی وجود نداشته که خدای ناکرده، مانع در برابر گفت‌وگوها شود."

ملا خیرالله خیرخواه، یکی از اعضای هیئت مذاکره کننده طالبان می‌گوید، روی همه مسایل اختلافی در اجندا توافق شده، صرف دو مسئله باقی مانده که یکی مربوط به فقۀ حنفی و دیگر این‌که تهداب مذاکرات فعلی، باید توافق طالبان با ایالات متحدۀ امریکا باشد.

ملا خیرالله خیرخواه در مصاحبه با وب‌سایت "نن تکی آسیا" که توسط سخنگوی دفتر طالبان در قطر به رسانه‌ها ارسال شده گفته که آن‌ها روی این دو نکته تأکید می‌کنند، اما جانب مقابل در مورد آن ملاحظاتی دارد.

آقای خیرخواه می‌گوید: "متأسفانه برخی نکات قبل از توافق در مورد آن‌ها بیرون درز کرده، یکی از موضوعاتی‌که ما روی آن تأکید می‌کنیم توافقی است که با امریکایی‌ها امضا شده و ما بر اساس آن داخل مذاکرات بین‌الافغانی شده‌ایم. اکنون آن‌ها می‌گویند، از این توافق‌نامه نام نبرید. دیگر این‌كه ما می‌گوییم، مسائل مورد بحث نباید خارج از قوانین اسلامی باشد، از قرن‌ها به این‌سو مذهب حنفی در افغانستان رایج است و بر اساس آن فیصله می‌شود، طبعاً ما گفته ایم به این مذهب مراجعه خواهد شد، اما تعدادی از برادران شیعه این موضوع را مطرح کرده‌اند که از آن‌ها هم باید نام ببریم."

با آغاز گفت‌وگوها در شهر دوحه، افغان‌ها، دولت و شرکای بین‌المللی آن‌ها به آتش‌بس یا حداقل کاهش خشونت‌ها امیدوار بودند، اما جنگ هنوز هم داغ است. ملا خیرالله خیرخواه در مصاحبه با وب‌سایت "نن تکی آسیا" دولت افغانستان را به ادامه خشونت‌ها متهم کرده، گفته که جنگ آن‌ها در پاسخ به عملیات و حمله‌های هوایی دولت است.

اما شرکای بین‌المللی افغانستان، باز هم از طالبان خواستار آتش‌بس شده و این گروه را عامل جنگ دانسته اند.

نمایندۀ خاص امریکا برای صلح افغانستان گفته است، احتمال دارد طالبان قبل از رسیدن به یک توافق سیاسی آتش‌بس نکنند.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان
زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان

زلمی خلیل‌زاد در پاسخ به سؤال خبرنگار پی. بی. اس نیوز امریکا، گفته است: "فکر می‌کنم شما درست می‌گویید، طالبان آتش‌بس جامع و دایمی را تا یافتن یک راه حل سیاسی نمی‌پذیرند. این مسئله غیر قابل تصور در سایر درگیری‌های مشابه هم نبوده، فکر می‌کنم آن‌ها کاهش خشونت‌ها را عملی کرده می‌توانند و این را مد نظر خواهند داشت، البته بستگی به آن دارد که پیشنهاد چیست، دولت نیز از آن حمایت می‌کند."

در این حال عمران خان صدراعظم پاکستان در گفت‌وگو با محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان، آتش‌بس را در تأمین صلح مهم خوانده است.

عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان نیز قرار است بزودی به پاکستان سفر کرده و از آن‌ها بخواهد تا با استفاده از نفوذ شان، طالبان را برای کاهش خشونت‌ها تشویق کنند.

XS
SM
MD
LG