لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۹ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۰

صنایع پلاستیک در هرات با مشکل جدی مواجه شده است


صاحبان صنایع در هرات می‌گویند وضع محدودیت در فروش مواد خام کلیدی ایرانی باعث شده که صنایع پلاستیک در هرات با مشکل جدی مواجه شود.

عبدالله فیض‌محمدی، کارخانه‌دار پلاستیک‌سازی در هرات می‌گوید منع صادرات مواد خام کلیدی از ایران به افغانستان، بر تولیداتش سایه افکنده است. او مدعی است که ایران با منع صادرات مواد خام، نمی‌خواهد که افغانستان در تولید صنایع پلاستیک توسعه یابد تا محصولات این کشور همچنان در افغانستان فروش داشته باشد.

او گفت: "در قسمت مواد خام دولت جمهوری اسلامی ایران محدودیت وضع کرده در بخش پلاستیک و ما نتوانستیم مواد اولیه مورد ضرورت فابریکه‌های خود را تهیه کنیم و وارد کنیم. آنها بالای ما این فشارها را می‌آورند که ما مجبور شویم، کالای آماده شده کشور همسایه خود را به این جا [افغانستان] بیاوریم و مصرف کنیم و نتوانیم تولیدات خود را رشد بدهیم."

در هرات میزان علاقمندی به سرمایه‌گذاری در تولید ظروف یک‌بار‌مصرف، یوپی‌وی‌سی، لوله و پایپ افزایش یافته است. آمار ‌اتاق صنعت و معدن هرات نشان می‌دهد که بیش از ۵۰ کارخانه در بخش تولید پلاستیک فعالیت دارند.

توریالی غوثی، تولیدکننده ظروف پلاستیکی در هرات می‌گوید با وضع محدودیت ایران بر خریداری مواد خام، این مواد را از بازارهای کشورهای دیگر تامین کرده‌است: "چهار سال پیش جمهوری اسلامی ایران به چالش افتاد و فروش مواد خام را ممنوع کرد، به‌خاطری که ایران این مواد را نداشت. ما جنس از چین، عربستان، هند و کوریای جنوبی آوردیم و مواد خود را تأمین کردیم. همین حالا ۵۵ تا ۶۰ درصد جلو جنس پلاستیک خارجی را گرفته‌ایم و در شهرک صنعتی هرات از تانکر آب تا ظروف یک‌بار مصرف تولید می‌شود."

شهرک ‌صنعتی هرات با بیش از ۳۰۰ کارخانه تولیدی به واردات مواد خام از کشور ایران وابستگی دارد. احمدسعید عظیمیان، معاون اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری هرات می‌گوید که تولیدکنندگان پلاستیک در بخش تامین مواد خام به مشکل مواجه هستند، چرا که شرکت بزرگ تولید مواد خام در سطح منطقه، محموله‌های کوچک‌ مواد خام را نمی‌فروشد.

به گفته او، وضع محدودیت بر فروش مواد خام در ایران، باعث کاهش تولیدات شرکت‌های پلاستیک شده است: "در حال حاضر تعداد کارخانه‌های پلاستیک به ۵۰ یا حتی ۲۵ درصد کاهش رسیده است. بخشی از دلایل رکود کاری آنها بر می‌گردد به نبود مواد اولیه و بخش آن به واردات مواد مشابه که بازار به تولیدکنندگان پلاستیک خراب کرده است."

کنسولگری ایران در هرات در صحبت با رادیو آزادی گفت که در مورد ممنوعیت صادرات مواد خام اطلاعی ندارد.

جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات گفت که شکایات صنعتگران هراتی در زمینه تأمین مواد خام را پیگیری می‌کند: "شکایت صنعت‌کاران از طریق مجرای‌های قانونی ادارات مرکزی پیگیری لازم را انجام داده‌ایم. طبیعتاً در صورتی‌که تأمین این نیازمندی‌ها و مواد اولیه از کشور همسایه ما امکان‌پذیر نباشد، از کشورهای دیگر انشاالله در قسمت تأمین نیازمندی‌ها اقدام لازم می‌شود."

افغانستان یکی از مقاصد فروش کالاهای ایرانی شمرده می‌شود. حجم صادرات ایران به افغانستان زیاد است، اما حالا صنعت‌گران هرات با وجود واردات کالاهای مشابه از ایران، محدودیت دسترسی به مواد خام و حمایت کم حکومت افغانستان برای کاهش وابستگی اقتصادی با ایران با دشواری تلاش می‌کنند.

XS
SM
MD
LG