جهان
سویتلانا تیخانوفسکایا: بلاروس به نقطه بدون برگشت رسیدهاست
![سویتلانا تیخانوفسکایا، رهبر اپوزیسیون بلاروس](https://gdb.rferl.org/4d60e666-8c37-49e9-85f4-08971cd5fcab_w250_r1_s.jpg)
سویتلانا تیخانوفسکایا رهبر اپوزیسیون بلاروس میگوید، کشورش به نقطهٔ رسیده که دیگر برگشت ندارد.
خانم تیخانوفسکایا گفت، بلاروس در بحران سیاسی بهگفتهٔ او عمیق فرو رفته است.
او افزود، حکومت رئیس جمهور الکساندر لوکاشینکا «به مردم گوش نمیدهد».
او دیروز شنبه (۵ سپتمبر) که بهطور زنده و مستقیم صحبت میکرد گفت، «مردم بلاروس تغییر کرده» و «آنها بیدار شدهاند.»
خانم تیخانوفسکایا در ادامه سخنان خود در بارهٔ مظاهرات جاری برعلیه حکومت در سراسر کشور بر ضد نتایج انتخابات جنجالی ریاست جمهوری نهم ماه اگست گفت، مردم بلاروس تغییر میخواهند و دیگر به حکومت کنونی باور ندارند.
در این حال دیروز شنبه پولیس دهها تن را که بر ضد رژیم الکساندر لوکاشینکا در شهر منسک مظاهره میکردند، دستگیر کردهاست.
معترضان به دو تجمع غیر مجاز یکی تجمع محصلان پوهنتون آموزش زبان و دیگر گروههای زنان در شهر منسک تقسیم شده بودند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
دو نیروی امنیتی پاکستان در انفجاری در دیره اسماعیل خان کشته شدند
![نیروهای امنیتی پاکستان-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/01a482fb-00e3-4ba4-b7b8-af6b7ded7a8d_w250_r1_s.jpg)
براثر وقوع یک انفجار در منطقه «کلاچی» دیره اسماعیل خان ایالت خیبرپختونخواه پاکستان، دو نیروی امنیتی این کشور کشته و چندین نفر دیگر زخمی شدند.
منابع امنیتی پاکستان امروز به رسانهها گفتهاند که این انفجار ناشی از یک بمب کارگذاریشده در کنار جاده بوده و دو وسیله نقلیه نیروهای امنیتی را هدف قرار داده است.
تحریک طالبان پاکستان (TTP) مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است.
دو روز پیش نیز در یک درگیری میان نیروهای پاکستانی و افراد مسلح در وزیرستان شمالی ایالت خیبرپختونخوا، چهار سرباز پاکستانی کشته شده بودند.
اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۲۰ هزار پناهجو را اخراج کرده است
![پناهجویان در مسیر عبور از آبهای ترکیه به اروپا-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/01000000-c0a8-0242-d958-08db1e34e5df_w250_r1_s.jpg)
گزارش جدید نهادهای حقوقبشری نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴ میلادی ۱۲۰ هزار مهاجر از اتحادیهی اروپا اخراج شدهاند.
نُه سازمان حقوق بشری در گزارشی که روز گذشته منتشر شد، اعلام کردند که روند اخراج پناهجویان و بازگرداندن آنها از مرزهای اروپا در سالهای اخیر «بهسرعت» افزایش یافته و اکنون به یک سیستم منظم تبدیل شده است.
بر اساس این گزارش، نیروهای مرزی اتحادیه اروپا این اقدامات را برای جلوگیری از ورود پناهجویان و ممانعت از دسترسی آنها به روند پناهندگی انجام دادهاند.
این در حالی است که بر اساس قوانین اتحادیه اروپا و قوانین بینالمللی، حق پناهندگی برای این افراد تضمین شده است.
همچنین گزارش تأکید کرده که بسیاری از پناهجویان با خشونت اخراج شدهاند و در برخی موارد، آنها در دریا غرق شده یا به دلیل سرمای شدید در جنگلها جان خود را از دست دادهاند.
حمله بر موترهای اموال تجارتی در کُرم پاکستان ۱۵ زخمی به جا گذاشت
![موترهای که کُرم میروند در منطقه هنگو توقف کرده اند-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/e724e757-9367-497c-9bde-8de9b3e1c1c8_w250_r1_s.jpg)
کاروان موتر های اموال تجارتی بار دیگر در منطقه کُرم در پاکستان مورد حمله قرار گرفت.
یک مقام پولیس کُرم که نخواست نامش گرفته شود امروز به بخش مشال رادیو آزادی گفت که کاروانی از موتر هایی که کالا را از تل به پاره چنار انتقال می دادند مورد حمله شبه نظامیان در مناطق اوچت و مندوریو قرار گرفت.
به گفته این مقام، در این حمله ۱۵ نفر زخمی و یک نیروی امنیتی کشته شده است.
این مقام افزوده که پس از تیراندازی به کاروان، اموال موتر ها نیز از سوی آنها غارت شده است.
از سوی دیگر ارشاد حسین بنکش، رهبر محلی پاره چینار، حمله به این کاروان را تایید کرد و گفت که ۱۵ موتر بزرگ مورد حمله قرار گرفته است.
هنوز هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.
در ماه جنوری هم کاروانی از موتر های اموال که به سوی پاراچنار در حرکت بودند مورد حمله قرار گرفته بود.
ایران اظهارات نخستوزیر اسرائیل را نقض منشور سازمان ملل دانست
![تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/e393c439-5e9d-4fd6-a601-08dd4a814ce6_cx0_cy5_cw0_w250_r1_s.jpg)
خبرگزاری فرانس پرس گزارش داده است که ایران روز دوشنبه درخواست بنیامین نتانیاهو صدراعظم اسرائیل برای "پایان دادن به کار" جمهوری اسلامی را نقض منشور سازمان ملل دانسته است.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه ایران به خبرنگاران گفت که تهدید دیگران نقض قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل است. وی افزود که اسرائیل «هیچ کاری نمی تواند» علیه ایران انجام دهد.
روز یکشنبه، نتانیاهو با مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا، در یک نشست خبری در اورشلیم گفت که اسرائیل با حمایت متحد ارشد خود، ایالات متحده، «کار خود را» علیه ایران به پایان خواهد رساند.
نتانیاهو همچنین گفت که اسرائیل در ۱۶ ماه گذشته "یک ضربه بزرگ به محور تروریزم ایران وارد کرده است.
در این مدت، اسرائیل درگیر جنگ با گروه های مورد حمایت ایران از جمله گروه حماس در غزه که امریکا و اتحادیه اروپا آنرا یک سازمان تروریستی می دانند و شورشیان حوثی در یمن بود.
همچنان اسرائیل با گروه حزب الله لبنان هم در گیر بود که امریکا آنرا یک سازمان تروریستی می داند اما اتحادیه اروپا شاخه نظامی آنرا در لست سیاه قرا رداده است نه شاخه سیاسی اش را. حزب الله یک گروه سیاسی نظامی است که در پارلمان لبنان کرسی های نیز دارد.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا، سیاست "فشار حداکثری" خود علیه ایران را از سر گرفته است که ادامه پالیسی دوره اول اوست.
بر اساس این سیاست، امریکا به طور یکجانبه از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ بین ایران و قدرت های جهانی خارج شد و تهران را به داشتن دنبال سلاح هسته ای متهم کرد.
ایران بارها این اتهامات را رد کرده است.
ولادیمیر زلینسکی برای دیدار با رجب طیب اردوغان به ترکیه میرود
![ولادیمیر زلینسکی، رئیسجمهور اوکراین](https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-06ff-08dba7441252_w250_r1_s.jpg)
انتظار میرود ولادیمیر زلینسکی، رئیسجمهور اوکراین، فردا سهشنبه ۳۰ دلو به دعوت رسمی ترکیه به این کشور سفر کند.
فخرالدین التون، رئیس بخش ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه روز دوشنبه در صفحه ایکس در بیانیه ای اعلام کرد که رئیس جمهور رجب طیب اردوغان با ولادیمیر زلینسکی همتای اوکراینی خود در مورد توسعه روابط بین دو کشور گفتگو خواهد کرد.
وی افزوده که در این دیدار همچنان روی تغییرات و تحولات اخیر در اوکراین و منطقه نیز بحث خواهد شد.
سفر زلینسکی به ترکیه در حالی صورت می گیرد که قرار است عربستان سعودی میزبان مذاکرات امریکا و روسیه برای پایان دادن به جنگ در اوکراین در روز های آینده باشد.
روسیه سرنگونی دهها طیاره بی سرنشین اوکراین را ادعا میکند
![](https://gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-2e6c-08db58343c97_w250_r1_s.jpg)
به گزارش خبرگزاری فرانس پرس، روسیه روز دوشنبه ۲۹ دلو اعلام کرد که نیروهایش در کنار این طیاره های بی سرنشین چندین راکت کروز ضد کشتی نپتون را در دریای ازوف سرنگون کردهاند.
این حمله در حالی صورت میگیرد که دونالد ترمپ و ولادیمیر پوتین، رهبران ایالات متحده و روسیه گفتهاند که میخواهند مذاکراتی فوری را برای پایان دادن به درگیریهایی داشته باشند که با تهاجم روسیه به اوکراین نزدیک به سه سال پیش آغاز شد.
وزارت دفاع روسیه در پیامی در تلگرام گفته است که این حملات هیچ تلفاتی در پی نداشته است.
در خبر گفته شده است که این طیاره های بی سرنشین در هشت منطقه رهگیری شده اند.
ترامپ گفته است که معتقد است که پوتین واقعاً خواهان پایان دادن به جنگ در اوکراین است، در حالی که اداره او به متحدان خود در ناتو هشدار داده است که اروپا دیگر اولویت اصلی امنیتی آنها نخواهد بود.
مارکو روبیو، وزیر خارجۀ امریکا امروز (دوشنبه) وارد عربستان سعودی شد
![مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا](https://gdb.rferl.org/24a3181e-3a2d-4db8-9680-023c9e24c72e_w250_r1_s.jpg)
او قرار است در آنجا با مقامات روسیه برای پایان دادن به جنگ تقریباً سه ساله اوکراین گفتوگو کند.
این سفر پس از آن انجام شد که دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا هفتۀ گذشته با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود گفتوگو کرد و بعداً گفت که پوتین میخواهد به جنگ پایان دهد.
رئیس جمهور ترمپ در طول مبارزات انتخاباتی خود بارها گفته بود که به جنگ اوکراین پایان خواهد داد.
بر اساس گزارش رویترز، روبیو را در این سفر به عربستان، مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و استیو ویتکاف، نمایندۀ رئیس جمهور امریکا برای شرق میانه همراهی میکنند.
وزیر خارجۀ امریکا روز یکشنبه در آغاز سفرش به شرق میانه به اسرائیل سفر کرد و در آنجا با صدر اعظم و دیگر مقامات ارشد اسرائیل دیدار کرد.
رئیس جمهور فنلند خواستار ارسال تسلیحات به اوکراین و فشار حداکثری بر روسیه شد
![الکساندر استاب، رئیس جمهور فنلند](https://gdb.rferl.org/46d5f991-3666-4499-4795-08dd4a80b3ca_w250_r1_s.jpg)
الکساندر استاب، رئیس جمهور فنلند امروز خواستار تسلیح مجدد اوکراین و اعمال «فشار حداکثری بر روسیه» از طریق تحریم ها و مسدود کردن داراییهای آن کشور شد.
این اظهارات در آستانه مذاکرات احتمالی میان امریکا و روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین بیان شده است.
رئیس جمهور فنلند و دیگر رهبران اروپایی در آخرین روز کنفرانس امنیتی مونیخ در تلاش بودند که نشان دهند که اروپا در مورد جنگ اوکراین میتواند از حرف به سمت عمل حرکت کند.
او برای پایان دادن به جنگ اوکراین سه مرحله را مطرح کرد؛ پیش از مذاکره، آتشبس و مذاکره و گفتوگو در مورد صلح بلند مدت.
در عین حال، قرار است فرانسه میزبان نشستی برای کمک به تثبیت پاسخ اروپا به دیپلماسی قاطعانه امریکا باشد.
ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه یکشنبه تایید کرد که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، کشورهای اروپایی را برای یک «جلسه کاری اضطراری» در روز دوشنبه در پاریس دعوت کرده تا در مورد اقدامات بعدی اوکراین پس از اعلامیه های هفته گذشته ایالات متحده بحث کند.
گزارش های خبری حاکی از آن است که نخست وزیران کایر استارمر از بریتانیا، مت فردریکسن از دانمارک و دونالد تاسک از پولند از جمله افرادی هستند که قرار است در این نشست شرکت کنند.
تلاش دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده برای خروج سریع از جنگ اوکراین، نگرانی و عدم اطمینان را در اروپا برانگیخته است.
گروه جی هفت اقدامات و فعالیت های ایران را محکوم کرد
![وزیران خارجه کشورهای عضو جی هفت](https://gdb.rferl.org/935a9ed1-bba9-4b79-a53d-08dd4a814ce6_w250_r1_s.png)
گروه جی هفت کمک های نظامی ایران با روسیه ، فعالیت های اتومی وحمایت تهران از گروه های نیابتی را محکوم کرد
وزرای خارجۀ کشورهای صنعتی گروه هفت (G7)، کمکهای نظامی ایران به روسیه و "اقدامات بیثباتکنندۀ" ایران در زمینۀ برنامۀ هستهای و حمایتهای تهران از گروههای شبهنظامی در منطقه را محکوم کردند.
در همین حال، نمایندۀ ویژۀ دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا در امور روسیه و اوکراین اعلام کرد که امریکا به دنبال تضعیف یا شکستن اتحاد روسیه و ایران است.
وزیران خارجۀ امریکا، کانادا، بریتانیا، فرانسه، جرمنی، ایتالیا و جاپان و نمایندۀ ارشد اتحادیۀ اروپا روز شنبه، 27 دلو در حاشیۀ نشستی امنیتی مونیخ دیدار کردند.
بیانیۀ گروه 7 به ریاست کانادا نشان میدهد که کشورهای عضو تعهد خود را برای حمایت از صلح بلندمدت اوکراین در برابر جنگ مخرب روسیه تجدید کرده اند و تاکید کرده اند که باید تضمینهای امنیتی قوی برای جلوگیری از از سرگیری درگیریها ارائه شود.
حکومت خیبرپختونخوا دو هیئت به افغانستان میفرستد
![محمد علی سیف مشاور وزیر اعلی خیبر پختونخوا](https://gdb.rferl.org/01320000-0aff-0242-24a9-08da7f8d291c_w250_r1_s.jpg)
محمد علی سیف، مشاور وزیر اعلی خیبر پختونخوا روز یکشنبه گفت که حکومت این ایالت دو هیئت را برای گفتوگو با طالبان به افغانستان میفرستد.
به گفتۀ محمدعلی سیف، این هیئت ها به منظور ایجاد یک فضای مساعد برای مذاکرات و سازماندهی امور دیپلوماتیک به کابل اعزام خواهند شد.
این هئیتها در حالی اعزام خواهند شد که حملات تروریستی در پاکستان افزایش یافته است و اسلامآباد پیوسته گروههای غیرقانونی را مسئول این حملات میداند که به ادعای مقامهای پاکستان در افغانستان حضور و پناهگاه دارند.
اما حکومت طالبان همواره این ادعاها را رد کرده است.
پیش از این، حکومت ایالتی خیبر پختونخوا از حکومت مرکزی پاکستان خواسته بود که به آنها اجازه دهد تا به منظور گفتوگوهای مستقیم با طالبان جرگه یا هیئتی را به کابل بفرستند.
اما برخی از مقامات حکومت مرکزی پاکستان این پیشنهاد را رد کرده و گفته بودند که حکومتهای ایالتی حق تماس و گفتوگو با کشورهای خارجی را ندارند.