لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۱ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۴
لویه جرگه مشورتی صلح
لویه جرگه مشورتی صلح

نتیجۀ لویه جرگه مشورتی صلح؛ غنی: حکم رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان را امضا خواهم کرد

لویه جرگه مشورتی صلح با صدور قطع‌نامۀ ۲۵ ماده‌ای فیصله کرد که ۴۰۰ زندانی طالبان رها شوند. رئیس جمهور غنی در سخنرانی اختتامیه این جرگه گفت با توجه به فیصله لویه جرگه مشورتی حکم رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان را امضا خواهد کرد. این جرگه روز جمعه با حضور ۳،۴۰۰ شرکت کننده افتاح و برای سه روز ادامه یافت.

چهارمین لویه جرگۀ مشورتی روز جمعه زیر نام لویۀ جرگۀ مشورتی صلح به هدف تصمیم در بارۀ رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان در کابل آغاز شد.

برگزاری لویه جرگه‌ها در افغانستان با پیشینۀ تاریخی طولانی مدت که در گذشته‌ها سنتی بود، اکنون جایگاه قانونی هم پیدا کرده است.

نخستین لویه جرگه در تاریخ افغانستان در ۱۷۴۷ میلادی در کندهار برگزار شد که بر اساس آن احمد شاه ابدالی به‌عنوان پادشاه افغانستان برگزیده شد.

البته بر اساس قانون اساسی ۱۳۸۲ برگزاری این‌گونه لویه جرگه‌ها شرایط ویژۀ خودشان را دارند.

غلام محمد محمدی، تاریخ نویس که بیش از ۱۰ اثر تاریخی‌اش را به چاپ رسانیده می‌گوید تشکیل و چگونگی برگزاری لویه جرگه‌ها در قانون اساسی روشن شده اند.

او می‌افزاید:"در آن زمان قانون منظم برای جرگه تسجیل نشده بود که لویه جرگه چگونه باشد و کی‌ها اشتراک کنند. آنها فراتر از قانون بود و در حد قبیله‌ای بود. حال لویه جرگه در قانون اساسی تعیین شده و مستعجل شده است. اگر مطابق این قانون برگزار نمی‌شود، در حقیقت نقض قانون اساسی است."

این تاریخ‌نویس باور دارد که در ۱۱ سال گذشته لویه جرگه‌هایی که زیر نام "لویه جرگۀ مشورتی" برگزار شده اند با مواد قانون اساسی مطابقت ندارند و بیشتر برای گریز از مسئولیت‌ها برگزار شده اند، اما حکومت‌هایی‌که لویه جرگه‌های مشورتی را برگزار کرده اند، این کار را دخیل ساختن مردم در تصمیم‌گیری‌ها گفته اند.

نخستین لویۀ جرگۀ مشورتی صلح در ماه جوزای سال ۱۳۸۹ خورشیدی به ریاست برهان‌الدین ربانی، رهبر پیشین حزب جمعیت اسلامی افغانستان برگزار شد که شمار اشتراک‌کنندگان آن به ۱۶۰۰ تن می‌رسید.

در این جرگه برنامۀ صلح حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان تأیید شد و آقای کرزی هم شورای عالی را ایجاد کرد و همچنان شمار زیادی از زندانیان گروه طالبان را از بند رها کرد.

دومین جرگۀ مشورتی هم در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی ۳۰ عقرب سال ۱۳۹۲ به ریاست صبغت‌الله مجددی از رهبران جهادی برگزار شد.

در این لویه جرگۀ مشورتی هم که ۲۵۰۰ تن اشراک کرده بودند، قرارداد همکاری‌های امنیتی میان افغانستان و امریکا تصویب شد.

سومین لویه جرگۀ مشورتی به تاریخ ۹ ثور سال ۱۳۹۸ در زمان ریاست جمهوری محمداشرف غنی برگزار شد.

ریاست این لویه جرگۀ مشورتی را که ۳۲۰۰ تن از سراسر کشور در آن اشتراک کرده بودند، عبدرب الرسول سیاف، رهبر جهادی به عهده داشت.

بحث اصلی این جرگه تعیین چارچوب و حدود صلح با گروه طالبان بود که اشتراک‌کنندگان پس از ۵ روز بحث و گفت‌وگو یک قطعنامۀ ۲۳ ماده‌یی را به رئیس جمهورغنی ارائه کردند.

اکنون هم چهارمین لویۀ جرگۀ مشورتی به روز هفدهم ماه اسد سال ۱۳۹۹ خورشیدی برگزار شد. حکومت این جرگه را دنبالۀ موضوعاتی می‌داند که در لویه جرگۀ مشورتی پیشین بر آن‌ها بحث شده بود.

در این جرگۀ مشورتی نیز ۳۲۰۰ تن از سراسر کشور حضور دارند و بر رهایی ۴۰۰ زندانی طالب از فهرست ۵۰۰۰ زندانی طالب که قرار بود براساس "توافق ۲۹ فبروری دوحه" میان امریکا و طالبان برای آغاز گفت‌وگوهای میان افغانان آغاز شود، تصمیم خواهند گرفت.

به گفتۀ معصوم استانکزی رئیس کمیسیون برگزاری لویه جرگۀ مشورتی این طالبان جرم‌هایی چون آدم‌ربایی، قتل، قاچاق مواد مخدر و دیگر جرم‌ها را مرتکب شده اند و شماری از آنان به اعدام محکوم اند.

در همین‌حال داکتر نیلوفر سخی کارشناس حل منازعات در امریکا به این عقیده است که با وجود کاستی‌ها در کار این‌گونه لویه جرگه‌ها، صحبت‌های عمومی در مورد مسایل عمده همیشه سودمند است.

با توجه به اهمیت لویه جرگه در افغانستان فصل ششم قانون اساسی این کشور به چگونگی برگذاری و صلاحیت‌های لویه جرگه اختصاص یافته است.

مادۀ ۱۱۰ قانون اساسی کشور لویه جرگه را "عالی‌ترین مظهر اراده مردم افغانستان" بیان کرده است.

در مادۀ ۱۱۱ قانون اساسی آمده است که لویه جرگه در حالاتی برگزار می‌شود که تصامیم بزرگ در بارۀ استقلال، حاکمیت ارضی، تعدیل قانون اساسی و محاکمۀ رئیس جمهور گرفته شوند.

۱۷:۳۹ ۱۷.۵.۱۳۹۹

در جریان سخنرانی رئیس جمهور غنی در جرگۀ مشورتی امروز ناگهان اتفاقی افتاد.

بلقیس روشن عضو ولسی جرگه افغانستان و از منتقدان حکومت، حامیان بین المللی اش و نیز طالبان، صدای اعتراض بلند کرد و گفت که به طالبان باج داده نشود.

بعداً تصاویر نشان داد که زنِ هنگام تلاش برای بیرون کردن او از تالار جرگه خانم بلقیس را نقش بر زمین می‌کند.

مصطفی صدیقی با خانم بلقیس تلفونی گفت‌و‌گو کرده و نخست از او پرسیده که رویداد چگونه اتفاق افتاد؟

please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
لینک مستقیم


۱۸:۰۴ ۱۷.۵.۱۳۹۹

شماری زنان در لویه جرگه: اگر نظریات ما شنیده نشود جرگه را تحریم می‌کنیم

برخی از شرکت کنندگان زن درلویه جرگه مشورتی صلح تاکید می‌کنند، که نظریات شان را در مورد تعیین سرنوشت ۴۰۰ زندانی طالب مطرح می‌کنند، اما خواست شان این است که صدای شان شنیده شود.

صبرینا حمیدی یکی از این شرکت کنندگان به رادیوآزادی گفت: "هرگاه نظرما شنیده نشود، ما زن ها تعهد کردیم که اکثریت ما جرگه را تحریم می‌کنیم و از جرگه خارج می‌شویم، بحث ما همین است که هرگاه حضور ما از لحاظ کمیت اندک است، اما باید نظریاتی را بدهیم که مسئولیت خود را در برابر مردم و تاریخ ادا کنیم."

هدا مبارز که از ولایت ننگرهار به این جرگه آمده است، می‌گوید سهم زنان در روند صلح مهم است؛ زیرا به گفتۀ وی بیشترین قربانی را در جنگ زنان می‌دهند: "شرکت زنان در هر بخش مهم است به خصوص در پروسه صلح بیشتر، بخاطری که اولین قربانی در جنگ زنان استند، زیرا پسر، شوهر، پدر و برادر زن کشته می‌شود، پس به همین خاطر بیشتر متضرر است، پس شرکت زنان بسیار مهم است."

حضور زنان در لویه جرگه مشورتی صلح
حضور زنان در لویه جرگه مشورتی صلح

عناد بی بی که از ولایت خوست به این جرگه دعوت شده است، می‌گوید زنان افغان از جنگ خسته شده اند، اما در این جرگه در مورد دو طرف جنگ حرف حق را بیان می‌کنند: "ما زنان افغان بسیار متضرر استیم، درد و رنج‌های زیاد را تحمل کرده‌ایم. می‌خواهیم در مورد طالبان و حکومت حرفی را بیان کنیم که حق باشد."

این زنان در حالی بر شنیده شدن و عملی شدن نظریات شان تاکید دارند که برگزار کنندگان لویه جرگه مشورتی صلح امروز بلقیس روشن عضو ولسی جرگه و جرگه مشورتی صلح را با زور از تالار بیرون کردند.

خانم روشن در زمان سخنرانی رئیس جمهورغنی از جایش بلند شده و گفت که نباید به طالبان باج داده شود.

بلقیس روشن رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان را خیانت ملی خواند.

محمد اشرف غنی به خانم روشن گفت، به هیچ کس باج نمی‌دهد و تصمیم در این مورد به جرگه ارتباط دارد.

پس از گفت‌وگوی کوتاه رئیس جمهور و بلقیس روشن، تصاویر پخش شده در رسانه های اجتماعی نشان می‌دهد که بلقیس روشن از سوی یک خانم دیگر با جبر به پیش کشانده شده به زمین زده می‌شود. تاکنون معلوم نیست که این خانم از محافظین امنیتی بوده است یا خیر.

please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
لینک مستقیم
۱۸:۰۷ ۱۷.۵.۱۳۹۹

عبدالله عبدالله: تصامیم جرگه مشورتی صلح با سرنوشت کشور مرتبط است

عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان می‌گوید، تصمیم جرگه مشورتی در مورد رهایی چهارصد زندانی گروه طالبان با سرنوشت این کشور مرتبط است.

عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی

او که ریاست این جرگه را هم به عهده دارد، امروز جمعه (۱۷ اسد) در سخنرانی به اشتراک کننده‌ها گفت: "ما در یک مرحله حساس قرار داریم، تصامیم ما به سرنوشت کشور تعلق دارد، در مورد ۴،۶۰۰ محبوس طالبان و ۵۰۰ زندانی دیگر که آزاد شدند، تصمیم آسان نبود اما این نشان دهنده عزم و اراده جمهوری اسلامی افغانستان برای رفع موانع در راه رسیدن به صلح است."

رئیس جمهور اشرف غنی، رهایی چهارصد زندانی گروه طالبان را به تصمیم جرگه مشورتی واگذار کرده.

این جرگه که امروز در کابل با اشتراک بیش از سه هزار نفر آغاز شد.

طالبان رهایی این زندانی‌ها را پیش شرط برای آغاز گفت‌وگوهای مستقیم با حکومت افغانستان خوانده‌اند.

سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر امروز به رادیو آزادی گفت یک بار دیگر با برگزاری جرگه مشورتی صلح ابراز مخالفت کرد و گفت که حکومت هرچه زودتر زندانی‌های باقی‌مانده را آزاد کند تا موانع از سر آغاز گفت‌وگوهای مستقیم دور شوند.

حکومت افغانستان گفته که رهایی این چهارصد زندانی از صلاحیتش بالا است زیرا این زندانیان دوسیه‌های سنگین جرمی دارند.

۱۸:۱۱ ۱۷.۵.۱۳۹۹

پومپئو: اشتراک کنندگان جرگه مشورتی از فرصت تاریخی صلح استفاده کنند

مایک پومپئو وزیر خارجۀ امریکا از اشتراک کنندگان لویۀ جرگۀ مشورتی صلح خواسته که از فرصتی به گفته او، تاریخی برای صلحی که تمام افغان‌ها از آن سود ببرند و به ثبات منطقه‌ای و امنیت جهانی کمک کند، استفاده کنند.

بیش از سه هزار نفر از نقاط مختلف افغانستان در کابل گردهم آمده‌اند که در مورد سرنوشت ۴۰۰ زندانی گروه طالبان به رئیس جمهور مشوره دهند.

آقای پومپئو وعده کرده که امریکا تلاش می‌کند تا طالبان به تعهد شان برای پیوستن به گفت‌وگوهای صلح، پایبند بمانند.

وی در بیانیۀ به روز پنج‌شنبه (۱۶ اسد) گفت: "می‌پذیرند که رهایی این زندانیان یک حرکت نامحبوب است."

لویه جرگه مشورتی صلح
لویه جرگه مشورتی صلح

اما وزیر خارجۀ امریکا افزوده که این اقدام دشوار منجر به دست‌یابی به نتیجۀ خواهد شد که به گفتۀ وی افغان‌ها و دوستان افغانستان از دیر زمانی انتظارش را دارند.

وی در ادامه گفته که کاهش خشونت و گفت‌وگوهای مستقیم به توافق صلح و پایان جنگ خواهد انجامید.

از سوی دیگر زلمی خلیل­‌زاد نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان در رشته تویت‌هایش گفته که لویه جرگۀ مشورتی صلح فرصت تاریخی برای حذف آخرین موانع سر راه گفت‌وگوهای مستقیم صلح است.

آقای خلیل­‌زاد افزوده که برای اشتراک کنندگان جرگه در بحث‌های‌شان آرزوی موفقیت می‌کند و از آن‌ها می‌خواهد تا به کسانی اجازه ندهند که وضع موجود را ترجیح می‌دهند و به دنبال پیچیده‌تر کردن مسیر صلح اند.

طالبان گفته اند که تمام یک هزار زندانی حکومت افغانستان را که به رهایی آن‌ها در موافقتنامه با امریکا تعهد کرده بودند، آزاد کرده‌اند.

این گروه اصرار دارد که حکومت افغانستان ۴۰۰ زندانی باقی‌ماندۀ طالبان را طبق لیست ارائه شده، باید آزاد کند.

حکومت افغانستان، حدود ۲۰۰ تن از این زندانیان را به ریختن طرح حمله‌ها به سفارت‌ها، مکان‌های عامه و دفترهای دولتی متهم کرده و گفته که آنان دوسیه‌های جرمی سنگین از جمله قتل، قاچاق مواد مخدر و فساد اخلاقی دارند.

زندانیان رها شده‌ای طالبان توسط حکومت افغانستان
زندانیان رها شده‌ای طالبان توسط حکومت افغانستان

اما سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحۀ قطر امروز جمعه به رادیو آزادی گفت که آنچه حکومت افغانستان می‌گوید؛ حقیقت ندارد.

به گفتۀ وی، حکومت اتهام وارد می‌کند تا روند رهایی زندانیان را به تأخیر اندازد و از آن سود ببرد.

به اساس گزارش، پیش از این مقام‌های امریکایی پیشنهاد کرده‌اند تا زندانیان طالبان از زندان‌های افغانستان به یک مکانِ که زیر نظارت مشترک طالبان و حکومت افغانستان باشند، منتقل شوند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG