لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۱ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۵۲
لویه جرگه مشورتی صلح
لویه جرگه مشورتی صلح

نتیجۀ لویه جرگه مشورتی صلح؛ غنی: حکم رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان را امضا خواهم کرد

لویه جرگه مشورتی صلح با صدور قطع‌نامۀ ۲۵ ماده‌ای فیصله کرد که ۴۰۰ زندانی طالبان رها شوند. رئیس جمهور غنی در سخنرانی اختتامیه این جرگه گفت با توجه به فیصله لویه جرگه مشورتی حکم رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان را امضا خواهد کرد. این جرگه روز جمعه با حضور ۳،۴۰۰ شرکت کننده افتاح و برای سه روز ادامه یافت.

چهارمین لویه جرگۀ مشورتی روز جمعه زیر نام لویۀ جرگۀ مشورتی صلح به هدف تصمیم در بارۀ رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان در کابل آغاز شد.

برگزاری لویه جرگه‌ها در افغانستان با پیشینۀ تاریخی طولانی مدت که در گذشته‌ها سنتی بود، اکنون جایگاه قانونی هم پیدا کرده است.

نخستین لویه جرگه در تاریخ افغانستان در ۱۷۴۷ میلادی در کندهار برگزار شد که بر اساس آن احمد شاه ابدالی به‌عنوان پادشاه افغانستان برگزیده شد.

البته بر اساس قانون اساسی ۱۳۸۲ برگزاری این‌گونه لویه جرگه‌ها شرایط ویژۀ خودشان را دارند.

غلام محمد محمدی، تاریخ نویس که بیش از ۱۰ اثر تاریخی‌اش را به چاپ رسانیده می‌گوید تشکیل و چگونگی برگزاری لویه جرگه‌ها در قانون اساسی روشن شده اند.

او می‌افزاید:"در آن زمان قانون منظم برای جرگه تسجیل نشده بود که لویه جرگه چگونه باشد و کی‌ها اشتراک کنند. آنها فراتر از قانون بود و در حد قبیله‌ای بود. حال لویه جرگه در قانون اساسی تعیین شده و مستعجل شده است. اگر مطابق این قانون برگزار نمی‌شود، در حقیقت نقض قانون اساسی است."

این تاریخ‌نویس باور دارد که در ۱۱ سال گذشته لویه جرگه‌هایی که زیر نام "لویه جرگۀ مشورتی" برگزار شده اند با مواد قانون اساسی مطابقت ندارند و بیشتر برای گریز از مسئولیت‌ها برگزار شده اند، اما حکومت‌هایی‌که لویه جرگه‌های مشورتی را برگزار کرده اند، این کار را دخیل ساختن مردم در تصمیم‌گیری‌ها گفته اند.

نخستین لویۀ جرگۀ مشورتی صلح در ماه جوزای سال ۱۳۸۹ خورشیدی به ریاست برهان‌الدین ربانی، رهبر پیشین حزب جمعیت اسلامی افغانستان برگزار شد که شمار اشتراک‌کنندگان آن به ۱۶۰۰ تن می‌رسید.

در این جرگه برنامۀ صلح حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان تأیید شد و آقای کرزی هم شورای عالی را ایجاد کرد و همچنان شمار زیادی از زندانیان گروه طالبان را از بند رها کرد.

دومین جرگۀ مشورتی هم در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی ۳۰ عقرب سال ۱۳۹۲ به ریاست صبغت‌الله مجددی از رهبران جهادی برگزار شد.

در این لویه جرگۀ مشورتی هم که ۲۵۰۰ تن اشراک کرده بودند، قرارداد همکاری‌های امنیتی میان افغانستان و امریکا تصویب شد.

سومین لویه جرگۀ مشورتی به تاریخ ۹ ثور سال ۱۳۹۸ در زمان ریاست جمهوری محمداشرف غنی برگزار شد.

ریاست این لویه جرگۀ مشورتی را که ۳۲۰۰ تن از سراسر کشور در آن اشتراک کرده بودند، عبدرب الرسول سیاف، رهبر جهادی به عهده داشت.

بحث اصلی این جرگه تعیین چارچوب و حدود صلح با گروه طالبان بود که اشتراک‌کنندگان پس از ۵ روز بحث و گفت‌وگو یک قطعنامۀ ۲۳ ماده‌یی را به رئیس جمهورغنی ارائه کردند.

اکنون هم چهارمین لویۀ جرگۀ مشورتی به روز هفدهم ماه اسد سال ۱۳۹۹ خورشیدی برگزار شد. حکومت این جرگه را دنبالۀ موضوعاتی می‌داند که در لویه جرگۀ مشورتی پیشین بر آن‌ها بحث شده بود.

در این جرگۀ مشورتی نیز ۳۲۰۰ تن از سراسر کشور حضور دارند و بر رهایی ۴۰۰ زندانی طالب از فهرست ۵۰۰۰ زندانی طالب که قرار بود براساس "توافق ۲۹ فبروری دوحه" میان امریکا و طالبان برای آغاز گفت‌وگوهای میان افغانان آغاز شود، تصمیم خواهند گرفت.

به گفتۀ معصوم استانکزی رئیس کمیسیون برگزاری لویه جرگۀ مشورتی این طالبان جرم‌هایی چون آدم‌ربایی، قتل، قاچاق مواد مخدر و دیگر جرم‌ها را مرتکب شده اند و شماری از آنان به اعدام محکوم اند.

در همین‌حال داکتر نیلوفر سخی کارشناس حل منازعات در امریکا به این عقیده است که با وجود کاستی‌ها در کار این‌گونه لویه جرگه‌ها، صحبت‌های عمومی در مورد مسایل عمده همیشه سودمند است.

با توجه به اهمیت لویه جرگه در افغانستان فصل ششم قانون اساسی این کشور به چگونگی برگذاری و صلاحیت‌های لویه جرگه اختصاص یافته است.

مادۀ ۱۱۰ قانون اساسی کشور لویه جرگه را "عالی‌ترین مظهر اراده مردم افغانستان" بیان کرده است.

در مادۀ ۱۱۱ قانون اساسی آمده است که لویه جرگه در حالاتی برگزار می‌شود که تصامیم بزرگ در بارۀ استقلال، حاکمیت ارضی، تعدیل قانون اساسی و محاکمۀ رئیس جمهور گرفته شوند.

۱۰:۱۵ ۱۹.۵.۱۳۹۹

۰۸:۵۷ ۱۹.۵.۱۳۹۹

قرار است محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان امروز یکشنبه فیصله‌اش را در مورد ۴۰۰ زندانی گروه طالبان پس از شنیدن پیشنهاد جرگه مشورتی صلح، در این جرگه اعلام کند.

به گفته مقام‌های افغان رهایی این تعداد زندانیان طالبان زمینه آغاز مذاکرات بین افغانان را فراهم می‌کند.

عبدالله عبدالله رئیس لویه جرگه مشورتی صلح روز شنبه گفت، اعضای ۵۰ کمیته از رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان حمایت کرده اند.

۰۸:۰۰ ۱۹.۵.۱۳۹۹

امیدواری‌ها و نگرانی‌ها در پیوند به آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان

انتظار می‌رود امروز یک‌شنبه (۱۹ اسد) لویه جرگۀ مشورتی صلح در سومین و آخرین روز این جرگه از آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان، بطور رسمی خبر دهد.

با آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان، آخرین مانع در برابر آغاز مذاکرات بین افغانان برداشته خواهد شد، اما آزادی این زندانیان با امیدواری‌ها و نگرانی‌هایی آمیخته است.

شرکت کنندگان لویه جرگه مشورتی صلح در کابل گفته اند که ۴۰۰ زندانی طالبان که حکومت آن‌ها را مجرمان خطرناک نامیده، باید در بدل ضمانت‌های ملی و بین‌المللی آزاد شوند.

امیدواری بر آن است که با آزادی این زندانیان، مذاکرات بین افغانان در طی سه روز در شهر دوحه پایتخت قطر آغاز شده، روی آتش‌بس توافق شود.

طالبان در اعلامیه‌ای در آستانۀ عید قربان گفته بودند که آن‌ها بیش از ۱۰۰۰ زندانی حکومت را آزاد کرده‌اند و اگر ۴۰۰ زندانی باقی‌ماندۀ این گروه آزاد شوند، آن‌ها آماده آغاز گفتگوها هستند.

لویه جرگه مشورتی صلح

اما برخی خانواده‌های قربانیان جنگ و فعالان حقوق بشر با این تصمیم لویه جرگه مشورتی صلح مخالف اند و در مورد آزادی زندانیان طالبان نگرانی‌هایی دارند.

خبرگزاری فرانس‌پرس به نقل از خانواده بتینا گیسلارد، یک فرانسوی که در غزنی کشته شده می‌گوید، آن‌ها نمی‌خواهند که قاتلان گیسلارد آزاد شوند.

بتینا گیسلارد کارمند ادارۀ امور پناهجویان سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۳ میلادی توسط دو فرد مسلح در غزنی کشته شد.

مادر، پدر ، برادر و خواهر این خانم، به خبرگزاری فرانس‌پرس گفته اند که آن‌ها آزاد کردن قاتلان گیسلارد را حتی تصور هم نمی‌توانند.

به گفتۀ آن‌ها، آزادی قاتلان خلاف روند قضایی است، زیرا محاکم افغانستان آن‌ها را مقصر دانسته اند.

به نوشتۀ خبرگزاری فرانس‌پرس، قاتلان بتینا گیسلارد در بین ۴۰۰ زندانی اند که باید آزاد شوند.

زندانیان رها شده‌ای طالبان توسط حکومت افغانستان

نشریه کانادایی دیجیتال ژورنال نیز این ۴۰۰ زندانی طالبان را خطرناک خوانده، گفته است، در بین آن‌ها ۱۵۰ تن به اعدام محکوم شده‌اند.

براساس این گزارش، این لیست شامل ۴۴ تنی نیز است که در مورد نقش آ‌ن‌ها در حمله‌های کلیدی، ایالات متحدۀ امریکا و سایر کشورهای جهان نگرانی دارند.

به گفتۀ نشریۀ کانادایی دیجیتال ژورنال، این گروه همچنان شامل تندروانی است که در حملۀ سال ۲۰۱۸ میلادی بر هوتل انترکانتینینتال در کابل دخیل دانسته شده‌اند.

در این حمله ۴۰ تن به شمول ۱۴ خارجی کشته شدند.

به باور نشریه، در لیست این ۴۰۰ زندانی، یک افسر سابق اردوی ملی نیز شامل است که در یک حمله در سال ۲۰۰۶ میلادی ۵ عسکر فرانسوی را کشته و ۱۳ تن دیگر را زخمی کرده است.

شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز گفته، جامعۀ جهانی و حکومت افغانستان نباید در آزادی زندانیان طالبان به جوانب حقوق بشری بی اعتنایی کنند.

شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان

به گفتۀ شهرزاد اکبر، آزادی بی قید و شرط زندانیان، سنت مصونیت از مجازات را تقویت کرده و عدالت را تضعیف می‌کند.

بلقیس روشن نمایندۀ فراه در ولسی جرگه افغانستان که در مخالفت با آزادی زندانیان طالبان صدا بلند کرده شعار داده بود، توسط یک زن از مجلس اخراج شد، اما اندکی بعد از آن ده‌ها هوادار وی به سرک‌ها برآمده، خواستار عدم آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان شدند.

۲۰:۰۲ ۱۸.۵.۱۳۹۹

عبدالله: کمیته‌های جرگه آزادی '۴۰۰ زندانی' را به‌گونه مشروط پذیرفته اند

عبدالله عبدالله رئیس جرگه مشورتی صلح می‌گوید که کمیته‌های این جرگه آزادی ۴۰۰ زندانی را به‌گونه مشروط پذیرفته اند.

عبدالله عبدالله رئیس لویه جرگه مشورتی صلح می‌گوید که کار کمیته‌های این جرگه خاتمه یافته و حالا کار روی توحید دیدگاه‌ها ادامه دارد.

آقای عبدالله روز شنبه (۱۸ اسد) درنشست خبری گفت که دیدگاه عمومی اعضای جرگه مشورتی صلح رسیدن به صلح است و فیصله نهایی در مورد ۴۰۰ زندانی گروه طالبان فردا اعلام خواهد شد.

او می‌گوید که اعضای جرگه مشورتی صلح برای رهایی زندانیان گروه طالبان خواستار تضمین معتبر و تامین آتش‌بس شده اند.

عبدالله عبدالله رئیس جرگه مشورتی صلح
عبدالله عبدالله رئیس جرگه مشورتی صلح

آقای عبدالله گفت: "جمع‌بندی نظریات این است که اعضای لویه جرگه مشورتی صلح خواستار رهایی زندانیان هستند، اما با وضع شرایط متفاوت. اگر کار کمیته و نتایج عمومی مورد تائید لویه جرگه قرار بگیرد، طبعاً آن تصمیم عملی می‌شود."

آقای عبدالله تاکید کرد که اگر این ۴۰۰ زندانی گروه طالبان آزاد شوند، هیچ مانعی دیگری فراراه آغاز مذاکرات صلح وجود ندارد.

او همچنین گفت که درصورت رهایی این زندانیان طالبان، در ظرف سه روز گفت‌وگوهای بین افغانها در قطر آغاز خواهد شد.

آقای عبدالله افزود: "این یک موضوع مشخص است که سه روز پس از آزادی زندانیان طالبان گفت‌وگوها آغاز خواهد شد. برای آغاز مذاکرات مانعی دیگری وجود ندارد."

شماری از زندانیان گروه طالبان که از سوی حکومت افغانستان رها شده اند
شماری از زندانیان گروه طالبان که از سوی حکومت افغانستان رها شده اند

رئیس جرگه مشورتی صلح افواهات در مورد رهایی شماری از این ۴۰۰ زندانی گروه طالبان را رد کرد.

عبدالله عبدالله افزود که فیصله لویه جرگه مشورتی صلح در مورد زندانیان گروه طالبان نهایی است و به هیچ مرجع دیگری فرستاده نمی‌شود.

درهمین حال شورای عالی مصالحه ملی می‌گوید که روسای تمام کمیته‌های لویه جرگه مشورتی صلح، بر رهایی تمام زندانیان نیروهای امنیتی از زندانهای طالبان نیز تاکید کرده اند.

یکی از کمیته‌های مشورتی لویه جرگه
یکی از کمیته‌های مشورتی لویه جرگه

حفظ قانون اساسی، جمهوریت، دست‌آوردهای نزده ساله، حقوق زنان و دفاع از آزادی بیان از خواستهای دیگر اعضای جرگه مشورتی صلح است.

جرگه مشورتی صلح روز جمعه با سخنرانی محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان آغاز شد و قرار است که فردا با صدور قطعنامه ای پایان یابد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG