لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۳ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۱۹

مرد ۸۰ ساله افغان چگونه ویروس کرونا را شکست داد؟


قیوم، مرد ۸۰ ساله‌ای که پس از ابتلا به کووید-۱۹ صحت‌یاب شده است
قیوم، مرد ۸۰ ساله‌ای که پس از ابتلا به کووید-۱۹ صحت‌یاب شده است

ابتلا به ویروس کرونا برای کهن‌سالان تا چه حدی مشکل‌ساز است؟ تجربۀ یک مرد ۸۰ ساله در ولایت بغلان در شمال افغانستان نشان می‌دهد که امکان بهبودی با وجود نشانه‌های سخت این بیماری، بسیار زیاد است.

عبدالحی قیومی، که پیشینه بیماری قلبی، فشار بالای خون و چربی خون را نیز داشته، دو هفته پس از ابتلا به این بیماری، حالا در وضعیت خوبی قرار دارد.

او تنها مرد کهن سالی نیست که از بیماری کووید ۱۹بهبود یافته. داکتران می‌گویند، بیماران کهن‌سال دیگر هم بهبود یافته‌اند و حتی برخی آن‌ها نیازمند دستگاه تنفس مصنوعی هم بوده‌اند و حالا بهبود یافته‌اند.

این در حالیست که در یک شبانه روز گذشته ۳۰ تن از اثر ابتلا به ویروس کرونا در افغانستان جان باخته‌اند.

در این روزها ذهن بسیاری‌ها را آمار مرگ و میر ناشی از ابتلا به ویروس کرونا به خود مشغول کرده و به آمار بهبود یافتگان کمتر توجه می‌شود.

عبدالحی، مرد ۸۰ ساله‌ای که پس از ابتلا به کووید-۱۹ صحت‌یاب شده است
عبدالحی، مرد ۸۰ ساله‌ای که پس از ابتلا به کووید-۱۹ صحت‌یاب شده است

عبدالحی قیومی ۸۰ ساله حدود دو هفته پیش به ویروس کرونا آلوده شد. تب، سرفه، درد گلو و عضلات از نشانه‌های نخست بیماری او بود. عبدالحی با تشدید بیماری و مواجه شدن با نفس‌تنگی، هفته گذشته راهی شفاخانه کووید-۱۹ شهر پلخمری شد.

او به رادیو آزادی گفت، وقتی نفس‌تنگی پیدا کرد، نمی‌توانست صحبت کند. عبدالحی قیومی زیر نظر داکتران، یک هفته آکسیجن گرفت. او حالا بهبود یافته است.

آقای قیومی هنوز هم در قرنطینه خانگی به سر می‌برد. توصیه او به دیگر بیماران مبتلا به کووید-۱۹ این است که روحیه خود را از دست ندهند.

آقای قیومی افزود: "من از ویروس کرونا نترسیدم. اگر می‌ترسیدم، این ویروس مرا از بین می‌برد. در ابتدا برای من ترس ایجاد شد و در آن زمان مشکل تنفسی‌ام بیشتر شد. حالا خود را استوار گرفته‌ام و روحیه‌ام بالا است."

آقای قیومی هیچ دارویی را بدون مشورت داکتران مصرف نکرد، اما می‌گوید که برای تسکین درد، با مشورت داکتران از پاراستامول استفاده کرد.

زلمی، پسر آقای قیومی می‌گوید، امید زنده ماندن پدرش خیلی کم بود. او به رادیو آزادی گفت حالا پدرش می‌تواند قدم بزند و نماز بخواند.

زلمی گفت: "در یک هفته اخیر وضعیت پدرم به حدی خراب بود که تصور نمی‌کردیم بهبود یابد. اما مطابق توصیه‌های داکتران عمل کردیم و به او روحیه دادیم. حالا به فضل خداوند وضعیتش خوب است."

در شفاخانه‌های کووید-۱۹ روزانه ده‌ها بیمار مبتلا به این بیماری بهبود می‌یابند.

خوشحال نبی‌زاده، رئیس صحت عامه کابل می‌گوید، روزانه ۲۰ تا ۳۰ بیمار از شفاخانه‌های کابل مرخص می‌شوند. در این میان کسانی هم هستند که با مشکل تنفسی روبه‌رو هستند و روزانه آکسیجن می‌گیرند.

آقای نبی‌زاده می‌گوید، حتی برخی از کسانی که مشکل تنفسی حاد دارند و نیازمند دستگاه تنفس مصنوعی هستند نیز بهبود می‌یابند.

آقای نبی‌زاده گفت: "یک تعداد مریضان حتی از [مراحل استفاده از] ونتیلاتور هم عبور می‌کنند که تعدادشان کم است. تعدادی از مریضان از بخش مراقبت‌های ویژه هم روزانه رخصت می‌شوند و همچنین تعدادی از مریضان روزانه از بستر عادی شفاخانه‌های کووید-۱۹ نیز بهبود می‌یابند و رخصت می‌شوند."

بیمار کووید-۱۹ در شفاخانه افغان جاپان
بیمار کووید-۱۹ در شفاخانه افغان جاپان

رئیس صحت عامه کابل می‌گوید، به دلیل بی‌پروایی مردم، افغانستان حالا به مرحله‌ی ُاوج شیوع ویروس کرونا رسیده است. به گفته او، اگر مردم توصیه‌ها را جدی بگیرند، ممکن است وضعیت در ماه‌های آینده بهتر شود.

اسدالله ژرفبین، داکتر در هالند می‌گوید که مردم باید برای بالا بردن ایمنی بدن خود در برابر ویروس کرونا، با مشورت داکتران از چند نوع ویتامین استفاده کنند.

آقای ژرفبین همچنین مصرف سیر و زنجبیل را مؤثر می‌داند.

پیش از این سازمان صحی جهان و وزارت صحت افغانستان گفته است که پوشیدن ماسک در محل‌های پُر ازدحام می‌تواند از انتشار بیشتر ویروس کرونا جلوگیری کند.

در یک شبانه روز گذشته در افغانستان نزدیک به ۸۰۰ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا ثبت شده است.

در ۲۴ ساعت گذشته همچنین ۳۰ تن جان باخته و نزدیک به ۵۰ تن دیگر بهبود یافته‌اند.

با این رقم، شمار مبتلایان ویروس کرونا در افغانستان از مرز ۲۰ هزار تن گذشته و از این میان ۳۵۷ تن جان باخته و نزدیک به ۱،۹۰۰ تن بهبود یافته‌اند.

XS
SM
MD
LG