لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۰ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۵۴

۸۰ درصد کار فابریکه‌های تولیدی در بلخ متوقف شده است


آرشیف، فابریکه ذوب آهن در افغانستان
آرشیف، فابریکه ذوب آهن در افغانستان

مقام‌های ریاست تجارت و صنعت بلخ از غیرفعال شدن ده‌ها فابریکه تولیدی در بلخ خبر می‌دهند.

ده‌ها کارخانه تولیدی در شهرک صنعتی بلخ به‌دلیل محدودیت‌ها برای مقابله با کووید-۱۹ در مزارشریف غیرفعال شده‌اند.

ریاست تجارت و صنعت بلخ ادعا می‌کند که بیشتر این کارخانه‌ها بطری‌های برقی، قالین، موتر و رکشاهای ساخت افغانستان، کاشی و موزائیک تولید می‌کردند.

اتاق تجارت و صنایع در شمال افغانستان از متوقف شدن ۸۰ درصد کارخانه‌های تولیدی در بلخ خبر می‌دهند.

مسئولان این نهاد می‌گویند که به‌دلیل شیوع ویروس کرونا و مسدود شدن مرزهای زمینی با کشورهای آسیای میانه فابریکه‌های تولیدی در بلخ با کمبود مواد خام مواجه هستند و نیز به‌دلیل نبود بازار به تولیدات، فعالیت آن‌ها متوقف شده است.

فابریکه موترسازی در بلخ
فابریکه موترسازی در بلخ

نصیر احمد قاسمی مدیر اجرایی اتاق تجارت و صنایع زون شمال به رادیو آزادی گفت که تداوم محدودیت‌ها به دلیل وضع شرایط قرنطینه در مزارشریف نیز بر تولید فابریکه‌ها در شهرک صنعتی بلخ تاثیرات منفی گذاشته است.

قاسمی گفت: "در بلخ بیش از ۳۰۰ فابریکه تولیدی خرد و بزرگ وجود دارد که با آغاز شیوع ویروس کرونا در بلخ و وضع شرایط قرنطینه با کمبود مواد تولیدی و نیز مشکل نبود بازار برای تولیدات مواجه شدند و ۸۰ درصد کارخانه‌ها مسدود شده‌اند."

پیش از وضع محدودیت‌ها، قرنطینه در ولایت بلخ مواد خام دستگاه‌های تولیدی از کشورهای همسایه مانند ازبکستان، قزاقستان و چین تامین می‌شدند که با شیوع ویروس کرونا مرزهای زمینی میان این کشورها نیز بسته شده‌اند.

به گفته نصیر احمد قاسمی، فابریکه‌های تولیدی نه‌تنها با کمبود مواد خام مواجه اند بلکه به دلیل نداشتن تولید و عدم توانایی پرداخت معاش شمار کارمندان خود را نیز کاهش داده‌اند.

محمد ابراهیم یکی از مسئولان شرکت تولیدی ریکشا یا سه چرخه در شهر مزارشریف است، به گفته او، قبل از این ماهانه حدود ۴۰ عراده رکشا تولید داشتند و اما در دو ماه اخیر میزان تولیدات این شرکت به صفر رسیده است.

محمد ابراهیم می‌افزاید که نبود برنامه حمایتی برای فابریکه‌های تولیدی از سوی دولت و پرداخت مالیات گزاف عامل دیگر برای توقف فعالیت کارخانه‌های تولیدی در بلخ است.

آرشیف، فابریکه موترسازی در بلخ
آرشیف، فابریکه موترسازی در بلخ

وی گفت: "حکومت از کارخانه‌های تولیدی حمایت نکرده است. حداقل اگر قادر به تامین مواد خام برای شرکت‌های تولیدی در داخل کشور نیست. مصارف متفرقه را در ایام ویروس کرونا معاف کند. فابریکه‌داران مالیات گزاف پرداخت می‌کنند و صرفیه برق‌شان خیلی بلند است."

با این حال ریاست تجارت و صنعت بلخ می‌گوید که برای بیرون رفت از مشکل به وجود آمده‌ی تجارتی در این ولایت در تلاش دریافت راه حل است.

شیراحمد سپاهی‌زاده رئیس این اداره به رادیو آزادی گفت که به کارخانه‌های تولیدی که مصروف فعالیت در بخش تهیه‌سازی مواد اولیه خوراکی و مواد نیاز سازمان‌های صحی هستند زمینه‌های دریافت مواد خام و بازار فروش مساعد ساخته می‌شود.

سپاهی‌زاده علاوه کرد: "ما در تلاش هستیم که با وجود شرایط حاکم قرنطینه، زمینه فروش به مواد فابریکه‌های تولیدی را مساعد بسازیم. تنها فابریکه‌هایی که در بخش تهیه مواد خوراکی و همچنان وسایل صحی و ادویه کار می‌کنند، اجازه فعالیت داده شده است."

در این حال اعضای شورای ولایتی بلخ می‌گویند، با طولانی شدن محدودیت‌های وضع شده بر گشت‌و‌گذار در مزارشریف و توقف فعالیت فابریکه‌های تولیدی میزان بحران اقتصادی در این ولایت بلند خواهد شد و نرخ مواد اولیه دو برابر افزایش خواهد یافت.

XS
SM
MD
LG