لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۱۴

پنتاگون: پاکستان به‌پناه‌دادن به‌طالبان و گروه‌های مرتبط به‌آن، ادامه داده است


در این گزارش آمده است که پاکستان به پناه دادن به طالبان و گروه‌های مرتبط آن در خاکش ادامه داده است.
در این گزارش آمده است که پاکستان به پناه دادن به طالبان و گروه‌های مرتبط آن در خاکش ادامه داده است.

وزارت دفاع امریکا در یک گزارش تازه که به مجلس سنای آن‌کشور ارائه کرده، از ادامه حمایت پاکستان از طالبان افغان خبر داده است. این گزارش که براساس معلومات استخبارات دفاعی امریکا و وزارت خارجه این‌کشور تهیه شده می‌گوید، اسلام‌آباد طالبان را به‌شرکت در مذاکرات صلح تشویق نموده، ولی از آوردن فشار مورد نیاز بر این گروه جهت ختم خشونت‌ها در افغانستان پرهیز کرده است.

در یک گزارش تازه پنتاگون یا وزارت دفاع امریکا که تازه به مجلس سنای این‌کشور ارائه شده گفته شده است که پاکستان هنوزهم از طالبان حمایت می‌کند.

این گزارش سه ماهه که توسط سرمفتش وزارت دفاع در همکاری با وزارت خارجه امریکا و یو‌اس‌ای‌آی‌دی یا اداره انکشاف بین‌المللی ایالات متحده تهیه شده از ادامه تمایل اسلام‌آباد به آنچه که پاکستان آن‌را از دیر به این‌سو منافع‌اش در افغانستان می‌خواند، خبر داده است.

این گزارش که ماموریت نظامی امریکا در افغانستان از ماه جنوری تا ماه مارچ را تحت پوشش قرار می‌دهد، به این سبب مهم است که اولین چنین گزارش بعد از امضای توافق امریکا با طالبان در دوحه مرکز قطردر ۲۹ م ماه فبروری امسال است. اسلام‌آباد ازین توافق استقبال کرده بود و از نقش خود در امکان پذیر شدن آن یاد می‌کند.

در این گزارش آمده است که پاکستان به پناه دادن به طالبان و گروه‌های مرتبط آن در خاکش ادامه داده است.
در این گزارش آمده است که پاکستان به پناه دادن به طالبان و گروه‌های مرتبط آن در خاکش ادامه داده است.

این گزارش بر اساس معلومات اداره استخبارات دفاعی امریکا یا دی‌آی‌ای می‌گوید "پاکستان به پناه دادن به طالبان و گروه‌های مرتبط آن مانند شبکه حقانی در خاکش ادامه داده است- شبکه ای که بر منافع افغانستان حملاتی را انجام می‌دهد."

در این گزارش آمده است که اسلام‌آباد طالبان افغان را تشویق کرده در مذاکرات صلح شرکت کنند ولی از آوردن فشار مورد نیاز بر این‌گروه جهت ختم خشونت‌ها پرهیز کرده است.

این یافته‌های گزارش جدید در تضاد با اظهارات رهبران پاکستان است که به تکرار به واشنگتن اطمینان داده اند که از صلح افغانستان حمایت می‌کنند.

در یک اعلامیه حکومت پاکستان که به تاریخ ۲۲م فبروری منتشر شد آمده بود که صدراعظم عمران خان در یک تماس تیلفونی با دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا در باره حمایت کشورش از تسهیل پروسه صلح افغانستان سخن گفته و روی اهمیت اقدامات بعدی جهت عملی شدن اساسی ترین تعهدات مندرجه توافق میان امریکا و طالبان، جهت رسیدن با آغاز گفتگوهای بین افغانان تاکید کرد.

شماری از کارشناسان امور منطقه می‌گویند پاکستان در پروسه صلح افغانستان با امریکا همکاری کرده است ولی در بخش همکاری با حکومت افغانستان فعالیتی نداشته است.

سمیع یوسف‌زی یک خبرنگار و تحلیل‌گر امور افغانستان و پاکستان می‌گوید: " ما گفته می‌توانیم که در مورد نیت پاکستان همیشه یک شک و تردید موجود بوده است، البته آنها توانستند در توافق امریکایی‌ها با طالبان نقش بارز داشته باشند، ملا برادر را رها نموده به‌قطر فرستادند، قرار داد امضا شد. پاکستان در یک مورد وقتی مذاکرات بین امریکا و طالبان باشد همکاری نموده اما متاسفانه وقتی بین حکومت افغانستان و طالبان باشد فعال نبوده است.

گزارش سه ماهه پنتاگون براساس معلومات دی‌آی‌ای یا استخبارات دفاعی امریکا می‌گوید "هدف اصلی ستراتیژیک اسلام‌آباد در افغانستان مقابله با رقیب دیرینه‌اش هند و جلوگیری از گسترش ناامنی‌ها از کشور همسایه افغانستان به‌خاک خودش است.

براساس گزارش، پاکستان افزایش نفوذ طالبان در افغانستان را بخشی از اهداف خویش دانسته و در تلاش داشتن نفوذ بر مذاکرات بین افغانان به نحوی خواهد بود که به نفع خودش باشد.

عارف سحر یک کارشناس امور سیاسی افغان در لندن به این نظر است که پاکستان بنابر بعضی دلایل در همکاری‌هایش با افغانستان در پروسه صلح صادق نیست.

بعید به نظر می‌رسد که حکومت پاکستان تلاش کند صادقانه در پروسه صلح افغانستان شامل شود، زیرا یک حکومت مقتدر و افغانستان با ثبات هیچ‌گاه در سیاست خارجی پاکستان نگنیده بلکه حکومت پاکستان و دستگاه استخباراتی و نظامی آن‌کشور یک افغانستان قوی و با ثبات را به حیث یک چالش امنیتی برای خود می‌بینند، بناً فکر نکنم پاکستان صادقانه وارد عمل شود.

بعد از ایجاد گروه طالبان در دهه ۱۹۹۰ پاکستان از حامیان کلیدی خارجی این گروه بوده و یکجا با عربستان سعودی و امارات متحده عربی حکومت طالبان را در سال ۱۹۹۶ به رسمیت شناخت. پاکستان بعد از حملات تروریستی یازدهم سپتمبر سال ۲۰۰۱ در امریکا از تهاجم نظامی ایالات متحده علیه طالبان که منتج به سقوط رژیم طالبان در دسمبر همان‌سال شد، حمایت کرد و در جنگ امریکا علیه تروریزم متحد نزدیک این‌کشور در منطقه بوده است.

در سال‌های بعد از آن تا امروز پاکستان از موجودیت مخفیگاه‌های طالبان در خاکش انکار کرده است ولی افغان‌ها و رهبران غربی تاکید دارند که همین مخفیگاه‌ها در برگشت طالبان به افغانستان کمک کرده است. سرتاج عزیز وزیر خارجه پیشین پاکستان در یک اعتراف ناگهانی در مارچ سال ۲۰۱۶ گفت پاکستان نفوذ قابل ملاحظه‌ای بر طالبان دارد زیرا رهبران این گروه در پاکستان اند.

سرتاج عزیز وزیر خارجه پیشین پاکستان
سرتاج عزیز وزیر خارجه پیشین پاکستان

عزیز به یک مرکز تحقیقاتی در واشنگتن گفته بود "ما بر آنها نفوذ داریم زیرا رهبران این گروه در پاکستان اند، دسترسی به خدمات صحی دارند و خانواده هایشان در این‌جاست".

XS
SM
MD
LG