لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۲۴

افغانستان

صدیق صدیقی: توافق‌نامه سیاسی به زودی امضا می‌شود

صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان
صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان

دفتر رئیس جمهوری افغانستان می‌گوید، به‌زودی توافق‌نامۀ سیاسی بین محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله امضا خواهد شد.

صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان دیروز (شنبه ۱۶ می) در یک بیانیه‌ای ارسالی به رسانه ها، تاریخ امضای توافق‌نامه را مشخص نکرده، اما گفت، روی موضوعات مهم سیاسی توافق شده است: "حکومت افغانستان تلاش‌های زیاد را برای حل و فصل اختلافات سیاسی فعلی انجام داده است. ما در این زمینه، پیشرفت‌های هم داریم. توافق‌نامۀ سیاسی به زودی امضا می‌شود و روی موضوعات بزرگ سیاسی توافق شده است."

در این حال هواداران تیم عبدالله عبدالله گفته اند، قرار است توافق‌نامۀ سیاسی با ارگ تا پایان این هفته امضا شود.

تیم آقای عبدالله هم‌چنان گفته، این توافق عمدتاً مربوط به مشارکت سیاسی آن‌ها در قدرت است. اما ارگ ریاست جمهوری افغانستان تا هنوز جزئیات مربوط به این توافق احتمالی را ارائه نکرده است.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

امضای قرارداد تجاری ۴.۵ میلیون دالری میان افغانستان و ازبکستان

وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان- امضای قرار داد تجاری
وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان- امضای قرار داد تجاری

وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان می‌گوید که قرارداد‌های تجاری به ارزش ۴.۵ میلیون دالر میان سکتور خصوصی افغانستان و ازبکستان روز یک‌شنبه ۱۴ دلو در کابل به امضا رسید.

این وزارت در پستی در شبکۀ ایکس توییتر سابق، ناوقت دیروز بی‌آنکه در این مورد جزئیات بدهد، از امضای این قرارداد‌ها خبر داد.

یک هیئت ازبیکستانی به رهبری عزیزبیک صلاح‌الدینوف، رئیس سرمایه‌گذاری این کشور، روز شنبه وارد کابل شد.

احمدالله زاهد معین وزارت صنعت و تجارت طالبان در دیدار با این هیئت روز یک‌شنبه در مورد سرمایه‌گذاری مشترک میان کابل و تاشکند گفت‌وگو کرد.

هرچند حکومت طالبان توسط هیچ کشوری هنوز به رسمیت شناخته نشده؛ اما ازبیکستان از محدود کشور‌هایی است که با طالبان تعامل دارد و دیپلومات این گروه را پذیرفته است.

مجمع مدافعان حقوق‌بشر خواستار رهایی عالمان دینی منتقد طالبان از بند این گروه شده است

زندان مرکزی قندهار
زندان مرکزی قندهار

مجمع مدافعان حقوق‌بشر خواستار رهایی عالمان دینی منتقد طالبان از بند این گروه شده است.

این نهاد در اعلامیه‌ای اواخر روز یک‌شنبه ۱۴ دلو گفت که این عالمان دین در حمایت از آموزش دختران، ایجاد فضای همدیگر پذیری، حاکمیت قانون برای همه، رفع تبعیض میان شهروندان و ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان سخن گفته بودند.

در بخشی از اعلامیه آمده است، خواسته‌های را که علمای دینی مطرح کرده‌اند، خواسته‌های همه شهروندان افغانستان است و هیچ کس حق ندارد که به اراده و خواسته‌های مردم بی احترامی کند.

بر اساس گزارش‌ها، استخبارات طالبان روز سه‌شنبه هفتۀ گذشته عبدالقادر قانت، محمود حسن و عبدالعزیز شجاع سه عالم دینی منتقد این گروه را بازداشت کرد.

طالبان در این مورد هنوز چیزی نگفته‌اند.

برادر محمود حسن روز پنج‌شنبه به رادیو آزادی گفت که آقای حسن تحت شکنجه قرار دارد و وضعیت صحی‌اش وخیم است.

او از سازمان‌های حقوق بشری خواست که برای آزادی برادرش فوراً اقدام کنند.

انتقال بیش از ۴۰۸ هزار تُن کالا از طریق خطوط ریل افغانستان در جریان یک ماه گذشته

خط ریل بین افغانستان و ازبکستان
خط ریل بین افغانستان و ازبکستان

وزارت فواید عامه‌ طالبان می‌گوید که در ماه جدی سال جاری، ۴۰۸ هزار و ۸۷۶ متریک‌ تُن کالا از راه خط‌ ریل افغانستان انتقالات صورت گرفته است.

اشرف حق‌شناس، سخنگوی این وزارت می‌‎گوید که این انتقالات از طریق خطوط‌ ریل حیرتان، آقینه، تورغندی و هرات-خواف انجام که شامل مواد نفتی، غیر‌نفتی و دیگر مواد به کشور صادر و وارد شده است.

به‌اساس گفته‌های وزارت فواید عامه، در ۹ ماه نخست سال جاری حدود ۳.۲ میلیون متریک‌ تُن انتقالات از طریق خطوط‌ ریل کشور صورت گرفته است.

برنامه جهانی غذا: خشکسالی، روستاهای افغانستان را به شهر ارواح تبدیل کرده است

هیسایو وی لی
هیسایو وی لی

هیسایو وی لی Hsiao-Wei Lee، رئیس برنامه جهانی غذا بخش در افغانستان، می‌گوید که روستاهای این کشور به‌خاطر خشکسالی به شهر ارواح تبدیل شده است.

او با نشر ویدیویی از خود، وضعیت خشکسالی افغانستان و چشم‌دیدهایش را توضیح می‌دهد که مردم به‌خاطر خشکسالی خانه‌های‌شان را ترک کرده و به کشورهای دیگر به‌زندگی رفته‌اند.

او می‌گوید آنان‌که در این مناطق مانده‌اند، آسیب‌پذیرترین‌اند زیرا جایی برای رفتن ندارند.

هیسایو وی لی از خدمات سازمان غذایی جهان می‌گوید که آنان زمینه دسترسی به‌آب و بهبود معیشت برای مردم را فراهم می‌کنند.

بر‌اساس گزارش‌های ملل متحد، افغانستان یکی از ده کشوری است که از تغییر اقلیم متأثر می‌شود.

کشته و زخمی شدن دو افغان از سوی نظامیان ایران در منطقه سراوان

مهاجران افغان در مرز ایران
مهاجران افغان در مرز ایران

در پی تیراندازی نیروهای نظامی ایران بر موتر حامل مهاجرین افغان در مسیر سراوان به خاش، یک مهاجر کشته و یک نفر دیگر زخمی شد.

سازمان حقوق بشری حال‌وش روز یکشنیه ۱۴ دلو گزارش داده است که موتر حامل مهاجرین از سوی نظامیان ایرانی مورد اصابت گلوله قرار گرفت که دو مهاجر زخمی شدند. یکی از این آنها به اثر جراحت شدید جان خود را از دست داد.

به گفته منابع محل راننده موتر حامل، آنان را رها کرده و از منطقه فرار کرده است و هیچ اقدامی برای انتقال مهاجرین به مراکز صحی انجام نشده است.

برخورد نیروهای نظامی ایران با مهاجران افغان در مناطق مرزی همواره با انتقادها و واکنش‌های نهادهای حقوق بشری همراه بوده است.

این رفتار نظامیان ایران با مهاجرین از سوی نهادهای حقوق بشری، عدم رعایت اصول انسانی و تعهدات حقوق بین‌المللی خوانده شده است.

بیش از ۱۴۰ مهاجر افغان از پاکستان اخراج شده اند

مهاجرین افغان در پاکستان، آرشیف
مهاجرین افغان در پاکستان، آرشیف

وزارت مهاجرین و عودت کنندگان طالبان (یکشنبه ۱۴ دلو) اعلام کرد که به تازگی ۱۴۱ مهاجر افغان به شمول زنان و کودکان از پاکستان به افغانستان اخراج شده اند.

به گفتۀ این وزارت، این مهاجرین به مدت دو تا پنج روز در اسلام‌آباد در بازداشت بسر می‌بردند.

اوایل روز شنبه رسانه‌های پاکستانی به نقل از مقام‌های این کشور گزارش دادند که ده‌ها زندانی افغان از زندان‌های این کشور آزاد و به افغانستان فرستاده شدند.

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان طالبان در اعلامیه‌ای گفته است که بر اساس معلومات مدیریت سرحدی تورخم ننگرهار، این افراد به دلیل نداشتن مدارک قانونی در اسلام‌آباد پاکستان بازداشت شده و در کمپی معروف به "حاجی کمپ" نگهداری می‌شدند.

حکومت پاکستان روز شنبه، ۱۳ دلو اعلام کرد که دور دیگری از اخراج مهاجرین افغان را آغاز می‌کند.

سازمان کمک‌های مردمی ناروی، فعالیت هایش برای افغانستان را متوقف کرد

 یک کارمند سازمان کمک های مردمی ناروی در جریان ماین پاکی، آرشیف
یک کارمند سازمان کمک های مردمی ناروی در جریان ماین پاکی، آرشیف

سازمان کمک‌های مردمی ناروی (NPA) نیز فعالیت‌های خود را در افغانستان متوقف کرده است.

این سازمان امروز (یکشنبه14 دلو) در بیانیه‌ای اعلام کرد که وزارت خارجۀ امریکا به آنها اطلاع داده است که بر اساس فرمان اجرایی دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا، تمامی فعالیت‌های مربوط به کمک‌های مالی امریکا به حالت تعلیق درآمده است.

بیانیه می‌افزاید، بر اساس تصمیم ایالات متحده، فعالیت‌های ماین‌پاکی با بودجۀ این کشور به مدت ۸۵ روز به حالت تعلیق درآمده است. این فعالیت‌ها در 12 کشور از جمله افغانستان انجام می‌شد.

سازمان کمک‌های مردمی ناروی در عین حال تأکید کرده است که روند پاکسازی ماین برای کاهش فقر جهانی، تقویت امنیت و توسعۀ اقتصادی و ثبات حیاتی است.

بر اساس این بیانیه، عملیات پاکسازی ماین نه تنها در افغانستان، بل‌که در ۱۱ کشور دیگر از جمله آنگولا، کامبودیا، عراق، کوسوو، لائوس، پالائو، پیرو، تاجیکستان، اوکراین، ویتنام و یمن به حالت تعلیق درآمده است.

وزیر داخلۀ ایران: اخراج مهاجران غیرقانونی در اولویت کاری حکومت قرار دارد

 شماری از مهاجران افغان در ایران، آرشیف
شماری از مهاجران افغان در ایران، آرشیف

سکندر مومنی، وزیر داخلۀ ایران می‌گوید که در حال حاضر حدود 6 میلیون اتباع خارجی در این کشور زندگی می‌کنند که بیشترشان افغان هستند.

بر اساس گزارشی که امروز (یک‌شنبه ۱۴ دلو) رسانه‌های ایرانی نشر کردند، مومنی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی گفته که حداقل ۲ میلیون نفر از این مهاجران خارجی به گونۀ غیرقانونی در ایران زندگی می‌کنند.

او تأکید کرد که یکی از اولویت‌های حکومت ایران اخراج مهاجران غیرقانونی از خاک خود است.

این در حالیست که بسیاری از افغان‌ها در ایران شکایت دارند که با وجود داشتن مدارک اقامت، مورد آزار و اذیت و دستگیری قرار می‌گیرند.

به گفتۀ وزارت داخلۀ ایران، در سال جاری خورشیدی، حدود یک میلیون و صد هزار افغان به کشورشان بازگردانده شده اند.

وزارت اقتصاد طالبان روی آزادسازی ۹ میلیارد دالر از دارایی‌های منجمد شدۀ افغانستان تأکید کرد

عکس جنبۀ تزینی دارد (آرشبف)
عکس جنبۀ تزینی دارد (آرشبف)

وزارت اقتصاد حکومت طالبان بار دیگر روی آزادسازی ۹ میلیارد دالر از دارایی‌های منجمد شدۀ افغانستان از سوی ایالات متحدۀ امریکا، تأکید کرد.

در اعلامیه این وزارت که روز شنبه(اول فبروری) منتشر شد، گفته شده که علاوه بر تحریم‌های مالی و اقتصادی که از سوی ایالات متحده وضع شده، انجماد دارایی‌ها، اقتصاد ملی افغانستان را متاثر ساخته است.

حکومت طالبان این علامیه را در واکنش به آخرین گزارش ادارۀ سرمفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) صادر کرده است.

سیگار در گزارشی که جمعه(31 جنوری) منتشر شد، گفته که حکومت طالبان حق قانونی بر این میلیاردها دالر را ندارد، زیرا به گفته این اداره، حکومت آنها به رسمیت شناخته نشده و تحت تحریم ها قرار دارد.

در گزارش سیگار همچنین گفته شده که ممکن است ادارۀ رئیس جمهور ترمپ و کانگرس امریکا نظارت و کنترل این ۴ میلیارد دالر را بررسی کنند.

در سال 2022 میلادی ایالات متحدۀ امریکا 3.5 میلیارد دالر از دارایی های منجمد شدۀ افغانستان را که اکنون با منفعت آن به حدود 4 میلیارد دالر افزایش یافته، به یک صندوق امانت در سویس انتقال داد.

هرچند این پول به افغانستان فرستاده نمی‌شود، اما هدف آن حفظ ثبات اقتصادی در آن کشور است.

کابل روز شنبه بار دیگر شاهد گردهمایی اعتراضی متقاعدین بود

در سه سال گذشته متقاعدین بار ها در کابل، دست به اعتراضات زده اند (آرشیف)
در سه سال گذشته متقاعدین بار ها در کابل، دست به اعتراضات زده اند (آرشیف)

شهر کابل روز شنبه(اول فبروری) بار دیگر شاهد گردهمایی اعتراضی متقاعدین بود. اشتراک کنندگان این گردهمایی، بار دیگر خواستار پرداخت حقوق تقاعد از حکومت طالبان شدند.

در سه سال گذشته متقاعدین بار ها در سرک های کابل و در برابر وزارت مالیه حکومت طالبان دست به اعتراضات زده، خواستار حقوق تقاعد که حق مسلم آنهاست شده اند. اما این اعتراضات تا هنوز نتیجهء نداشته است.

هر چند در نظام های گذشته نیز متقاعدین گاهی با مشکلات در زمینۀ دریافت حقوق شان روبرو بوده اند، ولی پس از حاکمیت دوباره طالبان در اگست ۲۰۲۱ این مشکلات افزایش یافت و ملا هبت الله آخندزاده رهبر طالبان در فرمانی حقوق متقاعدین را لغو کرده، دستور داد که از معاشات کارمندان حکومت پول تقاعد وضع نشود.

به گفتۀ انجمن متقاعدین افغانستان، براساس گزارش سال ۱۴۰۱شمسی، حدود ۱۷۰ هزار متقاعد ملکی و نظامی در این کشور وجود دارد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG