- واشنگتن ایگزامینر
روزنامۀ امریکایی واشنگتن ایگزامینر به رویداد اخیر در مرز میان افغانستان و ایران تمرکز کرده و نوشته است "جنایت نابخشودنی" مرزبانان ایرانی دهها پناهجوی افغان را شکنجه و آنها را مجبور کردند که خود را به دریا بیندازند.
به نوشتۀ روزنامه، مقامهای افغان تحقیق را در این باره آغاز کردهاند اما تا هنوز به نتیجه نرسیدهاند.
این رویداد هفتۀ گذشته هنگامی به وقوع پیوست که دهها تن از شهروندان افغانستان میخواستند از طریق ولسوالی گلران ولایت هرات وارد ایران شوند.
یکی از نجات یافتهها به رادیو آزادی گفته که مرزبانان ایرانی او را برای ساعتها مورد لت و کوب و شکنجه قرار دادند و در نهایت گروۀ بزرگی از پناهجویان را مجبور کردند خود را در دریای هریرود بیندازند.
واشنگتن ایگزامینر به نقل از حبیب الرحمان پدرام نمایندۀ ولایت هرات در شورای ملی گفته است که از میان ۵۷ پناهجو که مجبور شدند خود شان را به دریا بیندازند، تنها ۱۲ تن توانستند خود شان را نجات دهند.
به گفتۀ آقای پدرام، کارگران و پناهجویان افغان، برای ۲۴ ساعت در بند نیروهای ایرانی بودند و سپس آنها به نزدیکی دریا آورده شدند تا خود شان را در آب بیندازند. این نمایندۀ شورای ملی همچنان گفته است، کسانی که شنا بلد نبودند، با هشدار سلاح و این که به زور و فشار داخل آب انداخته میشوند، روبهرو شدند.
روزنامۀ واشنگتن ایگزامینر نوشته که این رویداد، باعث ایجاد تنش میان افغانستان و ایران شده. با آن که مقامهای ایرانی، مرزبانان این کشور را مسئول رویداد نمیدانند، اما مقامهای افغان از رویداد هفتۀ گذشته به عنوان "جنایت نابخشودنی" یاد کردهاند.
روزنامه از گفتههای مایک پومپیو وزیر خارجۀ امریکا هم یاد آوری کرده که از مقامهای افغان خواسته است، تحقیق همه جانبه در این مورد انجام دهند و مسئولان رویداد را به عدالت بکشانند.
وزارت خارجۀ افغانستان روز چهارشنبه (۶ ماه می) گفت که ایران به انجام تحقیق و بازدید مشترک از محل رویداد توافق کرده است.
- نشنل انترست
نشریۀ نشنل انترست به این تمرکز کرده که طالبان پس از توافق با امریکا، حملههایشان را در افغانستان شدت بخشیدهاند.
در مطلب به نقل از وزارت خارجۀ امریکا آمده که زلمی خلیلزاد نماینده ویژۀ ایالات متحده برای صلح افغانستان، بالای طالبان فشار آورده تا توافق میان امریکا و طالبان را به صورت کامل عملی کنند.
در ادامه آمده که سفر خلیلزاد به قطر، به دنبال اظهارات جان ساپکو سرمفتش امریکا در امور بازسازی افغانستان صورت گرفت.
ساپکو گفته بود، طالبان پس از امضای توافق ۲۹ فبروری با امریکا، حملهها بر حکومتِ تحت حمایت واشنگتن در افغانستان را شدت بخشیدهاند.
نشنل انترست در ادامه نوشته که گزارش حکومت امریکا و سفر خلیلزاد این پرسش را مطرح میکند که آیا توافق به دنبال خروج امریکا از افغانستان هم، در وضعیت فعلی باقی خواهد ماند؟
نشریه در ادامه نوشته که در ماۀ مارچ، حملههای طالبان ۴۲ درصد افزایش یافته اما هیچ گونه حملۀ بر نیروهای خارجی صورت نگرفته، چیزی که شرط اصلی بیرون شدن نیروهای بینالمللی از افغانستان است.
طالبان در ۲۹ فبروری، توافق با امریکا را در دوحه پایتخت قطر امضا کردند که بر اساس آن نیروهای امریکایی از افغانستان بیرون میشوند و در بدل آن، طالبان با تروریزم مبارزه میکنند و با حکومت افغانستان، به مذاکرات بینالافغانی میپردازند.
با آن که توافق ظاهراً به همین مسایل اشاره کرده اما حکومت افغانستان میگوید، حملههای طالبان شدیدتر شده و تا حالا هیچ اعتنایی به تعهد برای کاهش خشونت صورت نگرفته است.
آنسو طالبان میگویند، تا هنگامی که پنج هزار زندانی این گروه از بند حکومت افغانستان رها نشود، مذاکرات بینالافغانی را آغاز نمیکنند و تا آن زمان به جنگ ادامه خواهند داد.