لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۷ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۰۹

تاثیر گسترش ویروس کرونا روی روند بازگشت مهاجران افغان از پاکستان


گسترش ویروس کرونا روی روند بازگشت مهاجران افغان از پاکستان تاثیر گذاشته است
گسترش ویروس کرونا روی روند بازگشت مهاجران افغان از پاکستان تاثیر گذاشته است

گسترش ویروس همه‌گیر کرونا بالای روند بازگشت داوطلبانه مهاجران افغان از پاکستان به افغانستان تاثیر گذاشته است.

زهرا یکی از مهاجرانی است که یش از ۲۵ سال است در پاکستان زندگی می‌کند اما امسال تصمیم داشت به کابل برگردد- جایی‌که ۴۰ سال پیش چشم به جهان گشود و می‌گوید خاطرات خوبی از آنجا دارد.

اما گسترش ویروس همه‌گیر کرونا و به تعلیق درآمدن روند بازگشت دواطلبانه مهاجران افغان از سوی کمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان، مانع رفتن زهرا و مهاجران دیگری که خواهان برگشت به افغانستان اند، شده است.

زهرا به رادیو آزادی گفت: "تصمیم خانواده‌اش برای برگشت جدی بود زیرا به گفته او شوهر و پسر بزرگ‌اش هشت ماه پیش به افغانستان رفته و جای بود و باش آماده کرده اند اما او اکنون نمی‌تواند به شوهر و پسرش بپیوندد."

آرشیف
آرشیف

او در این مورد بیشتر به رادیو آزادی گفت: "امسال تصمیم گرفتیم از طریق ملل متحد با گرفتن کمک مالی دوباره به افغانستان برگردیم و زمانی‌که تصمیم گرفتیم موضوع کرونا نبود ما متاسفانه در خانه کرایی که زندگی می‌کنیم آن‌را هم جواب رد دادیم و اکنون حیران ماندیم که چه کنیم؟ خواست ما از ملل متحد همین است که اگر روند برگشت را آغاز کند تا ما بتوانیم به افغانستان برگردیم."

یو‌ان‌ایچ‌سی‌آر یا کمشنری عالی سازمان ملل در امور پناهجویان همه‌ساله روند بازگشت مهاجران افغان را از ماه مارچ آغاز و تا آغاز دسمبر ادامه می‌دهد.

اما امسال این روند تحت تاثیر گسترش ویروس کرونا قرار گرفته و دفاتر سازمان ملل در پاکستان به روی مهاجران افغان در حال حاضر مسدود است.

آرشیف، مهاجرین افغان در پاکستان
آرشیف، مهاجرین افغان در پاکستان

سید ولی یک مهاجر دیگر افغان از گرمی هوا در پاکستان شکایت دارد و می‌گوید، با گسترش ویروس کرونا بیشتر از پیش خواهان برگشت به افغانستان است.

سید ولی سی ساله است و از ۲۲ سال به این‌سو در پاکستان بود و باش می‌کند.

او به رادیو آزادی گفت: "از یک‌سو شدت گرمی بیشتر شده از سوی دیگر کرونا آمده، نه از خانه بیرون شده می‌توانیم و نه هم این کشور را ترک کرده می‌توانیم ملل متحد باید به داد مهاجران مانند مرا که خواهان برگشت به افغانستان اند، برسد."

برای مهاجران که به‌گونه دواطلبانه از طریق ثبت نام در سازمان ملل متحد به افغانستان برمی‌گردند، این سازمان فی نفر ۲۰۰ دالر امریکایی کمک می‌کند.

بیشتر مهاجران افغان برای دریافت این کمک زمانی را برای برگشت به افغانستان انتخاب می‌کنند که روند برگشت داوطلبانه آغاز شده باشد.

مارینا مهاجر دیگری که در شهر پشاور است و سی پنج سال عمر دارد می‌گوید که پیش از آنکه دفاتر سازمان ملل کارش را در پاکستان برای مهاجران افغان متوقف سازد او آمادگی برگشت به افغانستان را گرفته بود و وسایل خانه اش‌را هم به فروش رسانیده است.

آرشیف، مهاجرین افغان در پاکستان
آرشیف، مهاجرین افغان در پاکستان

او می‌افزاید: "از بیست سال در شهر پشاور زندگی می‌کنم اما امسال ما برای برگشت به افغانستان لوازم خانه را فروختیم اکنون از همان پول مصرف می‌کنیم و دیگر چاره هم نداریم باید سازمان ملل متحد کمک مالی کند و اجازه دهد ما دوباره به افغانستان برویم."

از آغاز شیوع ویروس کرونا تا کنون حکومت پاکستان مرز هایش با افغانستان و ایران را مسدود ساخته است، اما در این میان اسلام‌آباد براساس درخواست حکومت افغانستان دو هفته پیش برای سه روز و روز چهارشنبه ششم می برای چهار ساعت سرحد تورخم را یک‌طرفه باز کرد و کسانی که بیشتر برای تداوی به این کشور آمده و گیر مانده بودند را اجازه برگشت به افغانستان داد.

دفتر کمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان هم می‌گوید، تا زمانی‌که مرز پاکستان با افغانستان به‌گونه معمول باز نشود، روند بازگشت داوطلبانه مهاجران از سوی این سازمان متوقف خواهد ماند.

آرشیف
آرشیف

قیصر افریدی سخنگوی این سازمان در اسلام‌آباد در این مورد به رادیو آزادی گفت: "روند برگشت مهاجران افغان را طبق معمول از دوم ماه مارچ آغاز کردیم که چند روز محدود دوام کرد و شمار اندک مهاجران توانستند در آن برگشت کنند اما این روند بنابر شیوع ویروس کرونا و مسدود شدن مرزها متوقف گردید. هر زمانی‌که حکومت پاکستان اجازه دهد و مرز ها دوباره بروی رفت و آمد به‌گونه عادی باز شود این روند دوباره از سر گرفته خواهد شد."

براساس آمار که از سوی دفتر یو‌ان‌ایچ‌سی‌آر نشر شده، در حال حاضر بیش از یک میلیون و چهارصد هزار مهاجر افغان به‌گونه قانونی با داشتن کارت‌های اقامت از سوی این سازمان در پاکستان بود و باش می‌کنند در حالی‌که گفته می‌شود چند صد هزار مهاجر افغان دیگر هنوز هم بدون ثبت و راجستر در این کشور مستقر اند.

XS
SM
MD
LG