روزنامههای چاپ امروز کابل موضوعات مختلف را مورد تحلیل قرار دادهاند.
- هشت صبح
روزنامه هشت صبح در سرمقاله خود با عنوان "ادعای زجرکُشی مهاجران افغان در ایران باید بررسی شود"، برخورد مرزبانان ایرانی با مسافران را بررسی کردهاست.
به نوشته روزنامه، ایران میگوید که خبر به رودخانه افگندن ۵۷ شهروند افغانستان و کشته شدن شماری از آنها "ادعای کذب رسانههای معاند و ضد انقلاب" است. به باور روزنامه، اما روایتهایی که از بازماندگان این رویداد دستبهدست شده، نشان میدهد که ادعاهای این افراد نزدیک به حقیقت است.
هشت صبح تأکید کرده که شاهدان این رویداد یکی دو تن نیستند، آنها پس از وقوع حادثه، از شمار اجسادیکه از آب بیرون کشیده شدهاند، فیلمبرداری کردهاند و اسناد غیر قابل انکاری از این حادثه دارند.
هشت صبح پیشنهاد کرده که علاوه بر حکومت افغانستان، نهادهای بینالمللی نیز باید برای مستند سازی این رویداد تلاش کنند. آنها باید با دولت افغانستان برای کشف واقعیتهای این رویداد از نزدیک کمک کنند.
- اصلاح
روزنامه دولتی اصلاح در سرمقاله خود با عنوان "ضرورت پاسداری از آزادی بیان" به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات، به بررسی وضعیت فعالیت رسانهها در افغانستان پرداخته است.
به باور روزنامه، افغانستان در حالی از سوم ماه می بزرگداشت میکند که از یکسو حفظ آزادی بیان و فعالیت آزاد رسانه به آزمون دشواری برای ملت و حکومت مبدل شده و از سوی دیگر، بیش از هر زمان دیگر چالشها و مشکلات بر سر راه خبرنگاران به وجود آمدهاست.
نویسنده با اظهار نگرانی از تأثیر "فعل و انفعالات روند صلح" بر سرنوشت آزادی بیان در افغانستان، پرسیده که سرنوشت آزادی بیان بهعنوان یکی از دستاوردهای مهم کشور، در مذاکرات صلح چه خواهد شد؟
به نوشته روزنامه، این سؤال از آنجا مطرح میشود که طالبان در زمان حاکمیت خود در افغانستان، فعالیت آزاد رسانهها و اصل آزادی بیان را به رسمیت نمیشناختند.
- ویسا
روزنامه ویسا در سرمقاله خود به بررسی گسترش ویروس کرونا پرداخته و نوشته، با توجه به این که ثبت موارد مثبت ابتلا به ویروس کرونا در کشور با گذشت هر روز بیشتر میشود، طوری معلوم میشود که ملت مظلوم افغان به ویژه باشندههای کابل با فاجعه انسانی روبهرو هستند.
روزنامه با اشاره به هشدار سیگار که گفته سیستم صحی افغانستان ضعیف و در کنترول ویروس کرونا ناتوان است، نوشته که وزارت صحت نیز بارها گفته است که اگر قرنطین به صورت درست رعایت نشود، میلیونها نفر به این ویروس مبتلا و بیش از ۱۰۰ هزار تن از بین خواهند رفت.
نویسنده ادعا کرده که مبارزه با ویروس کرونا برای حکومت اولویت ندارد. به باور نویسنده، دو جانب ناکامی و ناتوانی حکومت در زمینه نیز کاملاً واضح است.
به نوشته ویسا، اول اینکه میزان تست کرونا از صدها به هزاران باید افزایش یابد، چون بر اساس استدلال نویسنده، ممکن است در اوضاع کنونی این ویروس میلیونها تن را مبتلا کند، اما ما با آقار رسمی فریب بخوریم.
نویسنده ویسا همچنین از چگونگی توزیع نان از سوی حکومت از طریق نانواییها به خانوادههای نیازمند انتقاد کردهاست. روزنامه فراخواندن مردم به نانواییها برای گرفتن نان را مثال واضحی از نقض مقررات قرنطین دانسته و افزوده که این کار خود سبب ازدحام مردم میشود.