هئیت معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) میگوید، افغانستان در میان کشور های جنوب شرق آسیا دارای "موفقترین و کثرتگرا ترین" سکتور رسانهیی است.
یوناما میگوید، در هر روند صلح از آزادی رسانه ها دفاع میکند.
دیبرا لاینز رئیس هئیت و نماینده ويژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان در یک پیام به مناسب روز آزادی مطبوعات گفته که در مذاکرات صلح همه حقوق بشری به شمول آزادی بیان باید حمایت شود.
در پیام دفتر یوناما به مناسب روز آزادی مطبوعات آمده که به هیچ کسی باید اجازه داده نشود که آزادی بیان در افغانستان را تهدید کند.
خانم لاینز در این پیام خود گفته که نکته قابل اهمیت این است که تفاوت میان آزادی بیان، تفرقه و نفرت افگنی باید مشخص شود.
به گفته او کسی نه باید به خود اجازه دهد که با استفاده از آزادی بیان مردم را به خشونت و کار منفی تشویق کند و یا به تعصبات میان افغانها دامن زند.
خانم لاینز افزود، در شرایطی که همهگیری ویروس کرونا جهان را تهدید میکند، رسانهها در رساندن اطلاعات به مردم نقش قابل ملاحظه دارند.
در این حال سازمان عفو بینالملل در حساب تویتر خود نوشته، خبرنگاران افغان با وجود، آزار و اذیت، تهدید، خشونت و حتی خطر مرگ به وظیفه خود دوام میدهند.
در پیام این سازمان حامی حقوق بشر آمده که ژورنالیستان افعان برای اطلاع رسانی در ارتباط به همهگیری ویروس کرونا برای مصونیت مردم در خط اول قرار دارند.
در ضمن، او هانا لنگیسکو یک سخنگوی ناتو به مناسبت روز جهانی آزادی رسانهها در حساب تویترش مطبوعات آزاد و مستقل را درمان بیاطلاعی دانسته است.
او در شرایط دشوار مبارزه با ویروس کرونا کار خبرنگاران را با اهمیت دانسته است.
همزمان، محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در پیامی به این مناسبت گفته که رسانههای کشور در این مرحله پُر چالشی که شیوع ویروس کرونا در حال گسترش است، همگام با دولت در بخش اطلاع رسانی، نقش ارزشمندی را ایفا میکند.
رئیس جمهور اشرف غنی از این بابت از تمامی رسانههای کشور ابزار امتنان کرده است.
اشرف عنی گفت: "از آنجایی که کووید ۱۹ زندگی مردم در افغانستان و سراسر جهان را با خطر مواجه ساخته است، اهمیت رسانهها در ارائه معلومات دقیق و مبتنی بر واقعیت را نمیتوان نادیده گرفت."
شعار امسال روز جهانی آزادی مطبوعات این است: "خبرنگاری بدون ترس و یا طرف – فراخوانی است برای حفظ خبرنگاری مستقل."
دیبرا لاینز نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد میگوید، این سازمان به طور فعال در حمایت از رسانههای مستقل در افغانستان دخیل است.
او میگوید، کارمندان آنها در بخش حقوق بشر و جرایم بر علیه رسانهها که مرتبط به منازعات مسلحانه است را تعقیب مینمایند و نهادهای ملل متحد در افغانستان حفاظت از خبرنگاران و مبارزه با معافیت از مجازات را تقویت مینمایند تا متخلفین به عدالت کشانیده شوند.
امسال از روز جهانی مطبوعات در حالی تجلیل میشود که رادیو آزادی هفته قبل از دوسالگی حمله مرگبار بر خبرنگاران در شهر کابل یادبود به عمل آورد که در نیتجه آن ۹ خبرنگار به شمول سه خبرنگار رادیو آزادی کشته شدند.
این حمله در ۲۹ ماه اپریل سال ۲۰۱۸ میلادی در شهر کابل رخ داد.