لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۴ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۶:۳۸

افغانستان

نگرانی‌ها از جدی نگرفتن خطرهای ازدحام در استکهلم

آرشیف، استکهلم
آرشیف، استکهلم

در اکثریت کشور‌های جهان از هفته‌ها به این سو محدودیت‌های صحی شدید وضع شده تا از گسترش ویروس کرونا جلوگیری شود.

اما در سویدن، مبارزه علیه شیوع این ویروس بدون وضع محدودیت‌های اجباری و توقف داد و ستد تجارتی صورت می گیرد.

مرز‌های سویدن بسته نشده اند.

مکتب‌ها به روی شاگردان زیر شانزده سال هنوز باز اند.

میخانه ها، رستورانت‌ها و قهوه خانه‌ها هم از مهمانان پذیرایی می کنند.

فاصلۀ لازم میان میز‌ها رعایت می شود تا از ازدحام جلوگیری شود.

مهمانان همیشه هنگام نوشیدن و خوردن روی چوکی می نشینند.

فعالیت صالون‌های اصلاح موی، جیم ها، استدیو‌های یوگا و حتی شماری از سینما‌ها ادامه دارد.

به شهروندان سویدن توصیه شده که تنها در مواقع ضرورت سفر کنند.

اما هیچ محدودیتی روی رفت و آمد دسته جمعی وضع نشده.

در اصل، استراتیژی سویدن در زمینۀ مبارزه علیه ویروس کرونا متشکل از چند محدودیت اجباری با سفارش‌های همگانی در مورد رعایت داوطلبانۀ فاصلۀ اجتماعی است.

از اول ماه اپریل به این سو، سر زدن به خانه‌های سالمندان ممنوع شده، به این دلیل که افراد کهنسال بیشتر از همه نیازمند حفاظت از آن‌ها در برابر تهدید ویروس کرونا هستند. موزیم‌ها بسته و رویداد‌های ورزشی و فرهنگی نیز لغو شده اند.

گردهمایی‌های عمومی با اشتراک بیش از ۵۰ تن هم ممنوع قرار داده شده.

آموزش در صنوف درسی مکتب‌های متوسطه و پوهنتون‌ها متوقف شده، اما شاگردان مکتب و محصلان از طریق آنلاین آموزش می بینند.

اما در مقایسه با بسیاری از کشور‌های دیگر، محدودیت‌های صحت عامۀ سویدن خیلی کم است.

بسیاری از مردم بدون رو به رو شدن با محدویت کامل و این که مجبور باشند ماسک بپوشند، اجازه دارند کار‌های روزمرۀ خود را انجام بدهند.

لنا هالنگرین، وزیر صحت سویدن به رادیو آزادی/ رادیو اروپا آزاد گفت، استراتیژی این کشور در مورد مبارزه علیه ویروس کرونا، همان هدفی را دنبال می کند که کشور‌های دیگر دارند.

به گفتۀ او، هدف سویدن آنست تا شیوع ویروس کرونا کاهش یابد و از کار افتادن سیستم مراقبت صحی پیشگیری شود، سیستمی که آسیب پذیر‌ترین‌ها - کهنسال‌ها و نیز کسانی را حفظ می کند که پیش از همه گیری ویروس کرونا بیمار بوده اند.

هالنگرین افزود، تطبیق این استراتیژی به اعتماد بالای مردم سویدن متکی است.

او گفت، اکثراً مردم مسئولیت خود را بسیار خوب درک کرده اند و خیلی مسئولیت پذیر هستند.

وزیر صحت عامۀ سویدن می گوید، حدود ۳۰ درصد نیروی کاری این کشور از خانه کار می کنند و استفاده از حمل و نقل عامه تا ۶۰ درصد کاهش یافته است.

هرچند این رویکرد حکومت سویدن مورد استقبال بسیاری از مردم قرار گرفته اما برخی‌ها طرفدار آن نیستند.

دست به دست شدن عکس‌ها و ویدیو‌های از میخانه‌ها، رستورانت‌ها و پارک‌های مزدحم در استکهلم، پایتخت سویدن اخیراً در صفحات اجتماعی نگرانی‌های را در درون و بیرون سویدن به وجود آورده که گویا خطر‌های غیرضروری به‌جان خریده شده.

مقام‌ها در ۲۶ اپریل ۵ رستورانت در استکهلم را بستند، پس از آن که مفتشان دریافتند که در آن‌ها ازدحام بیش از حد بوده و مقررات فاصلۀ اجتماعی رعایت نشده.

به تمامی این رستورانت‌ها قبلاً هشدار داده شده بود، اما هیچ یک از آن‌ها جریمه نشدند و پس از تفتیش تازۀ آن ها، فعالیت‌شان دوباره آغاز خواهد شد.

در اواخر ماه مارچ، حدود ۲۰۰۰ پژوهشگر سویدنی درخواست نامۀ را امضاء کردند که در آن از حکومت این کشور خواسته شده تا مطابق سفارش‌های سازمان صحی جهان برای مبارزه با ویروس کرونا فوراً گام بردارد.

بر اساس یک مطالعۀ طبی در سویدن، اخیراً گفته شده که یک سوم جمعیت این کشورِ دارای ۱۰ میلیون نفوس، تا اول ماه می دچار ویروس کرونا خواهند شد.

بر اساس معلومات صفحۀ اینترنت پوهنتون جانز هاپکینز، تا کنون در سویدن شمار مبتلایان ویروس کرونا به از ۲۰۳۰۰ تن و جان باختگان هم اضافه از ۲۴۰۰ تن ثبت شده.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

صادق خان: «شفاخانه دوستی افغانستان-پاکستان» در گذرگاه خرلاچی گشایش یافت

محمد صادق نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان درجریان دیدار با سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله طالبان ( تصویر از آرشیف)
محمد صادق نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان درجریان دیدار با سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله طالبان ( تصویر از آرشیف)

محمد صادق نمایندۀ ویژۀ پاکستان برای افغانستان از افتتاح یک شفاخانه در ترمینل گذرگاه خرلاچی خبر داده است.

او در شبکۀ ایکس (توییترسابق) امروز چهارشنبه ۲۴ ثور نوشته است که این مرکز صحی به نام «شفاخانه دوستی افغانستان-پاکستان» به‌ هدف تقویت حسن‌نیت و همکاری متقابل توسط اردوی پاکستان و ادارۀ طالبان ایجاد شده است.

این مقام پاکستانی افزوده است که در این شفاخانه ی مجهز با وسایل مدرن صحی عمدتاً به ساکنان مناطق مرزی خدمات عرضه می شود.

گذرگاه خرلاچی در ولایت پکتیا یکی از مسیرهای مهم انتقال کالا میان پاکستان و افغانستان است.

این گذرگاه پس از حدود هفت ماه هفته گذشته بازگشایی شد.

عبدالغنی برادر عازم تاتارستان روسیه شد

عبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان (تصویر از آرشیف)
عبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان (تصویر از آرشیف)

عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان در رأس یک هیئت این گروه برای اشتراک در شانزدهمین مجمع اقتصادی کازان امروز چهارشنبه (۲۴ ثور)‌ به تاتارستان رفت.

حکومت طالبان در اعلامیه ای گفت که این هیئت در مجمع اقتصادی کازان، با شماری از مقامات کشورهای مختلف نیز دیدار خواهد کرد.

این نشست تحت عنوان «روسیه- جهان اسلام» در کازان، پایتخت تاتارستان روسیه دیروز سه شنبه آغاز شد و تا یکشنبه هفتۀ آینده ادامه می یابد.

مجمع کازان یک نشست بین‌المللی اقتصادی است که هر سال به میزبانی روسیه برگزار می‌شود و هدف آن گسترش روابط تجاری و اقتصادی میان روسیه و اکثر کشورهای آسیایی، به‌ویژه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی است.

حکومت طالبان را هنوز هیچ کشوری به رسمیت نشناخته است ؛ اما روسیه از معدود کشورهای است که با طالبان تعامل و روابط نزدیک دارد.

گفتگوی نمایندگان ویژه ازبکستان و اتحادیه اروپا درباره امنیت و بحران بشری در افغانستان

عصمت‌الله ایرگاشف، نماینده ویژه ازبکستان در امور افغانستان، با ادواردز استیپرایس، نماینده اتحادیه اروپا دیدار کرد.
عصمت‌الله ایرگاشف، نماینده ویژه ازبکستان در امور افغانستان، با ادواردز استیپرایس، نماینده اتحادیه اروپا دیدار کرد.

وزارت خارجه ازبکستان اعلام کرده است که نماینده ویژه این کشور برای افغانستان با نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای آسیای مرکزی در مورد امنیت افغانستان و منطقه گفتگو کرده‌اند.

وزارت خارجه ازبکستان روز گذشته در بیانیه‌ای گفت که عصمت‌الله ایرگاشف و ادواردز استیپرایس درباره راه‌های جلوگیری از بحران بشری در افغانستان بحث کردند. آن‌ها همچنان موضوع رساندن کمک‌های بشری از طریق بندر ترمز به افغانستان را بررسی کرده‌اند.

اتحادیه اروپا گفته است ادواردز استیپرایس در این نشست علاقه‌مندی خود را به گفتگوهای سازنده درباره افغانستان نشان داده است.

محکمه‌ای در کنیا حکم استرداد ظاهر قدیر به امریکا را تأیید کرد

ظاهر قدیر، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان
ظاهر قدیر، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان

رسانه‌های کنیا گزارش دادند که یک محکمه در نایروبی، پایتخت این کشور حکم استرداد ظاهر قدیر، عضو پیشین ولسی جرگۀ افغانستان به ایالات متحده را تأیید کرده است.

او یک دور معاون ولسی جرگۀ افغانستان نیز بود.

دفتر لوی سارنوالی کنیا در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه، ۱۳ ثور منتشر کرد، اعلام کرد که حکم محکمه برای استرداد این تبعۀ افغان به ایالات متحده به درخواست ویکتر اوویتی، مشاور لوی سارنوالی، صادر شده است.

اوویتی به محکمه گفت که اتهامات وارده به ظاهر قدیر که شامل قاچاق مواد مخدر و نگهداری غیرقانونی سلاح و مواد منفجره می‌شود، طبق قانون کنیا نیز جرم محسوب می‌شود و بنابراین او باید به ایالات متحده مسترد شود.

ظاهر قدیر در ۱۴ اپریل، شش روز پس از ورود به نایروبی از قطر، توسط پولیس کنیا دستگیر شد.

مقامات کنیا می‌گویند که به درخواست ادارۀ فدرال کنترل مواد مخدر ایالات متحده، برای دستگیری آقای قدیر اقدام کرده‌اند.

محکمه‌ای در نیویارک نیز حکم بازداشت و استرداد او را صادر کرده است.

شماری از اعضای خانوادۀ ظاهر قدیر اخیراً از امیرخان متقی، وزیر خارجۀ حکومت طالبان، درخواست کمک کردند تا پس از دستگیری ظاهر قدیر در کنیا، اقداماتی برای جلوگیری از استرداد او به ایالات متحده انجام دهد و متقی نیز به آنها اطمینان همکاری داد.

در اسنادی که توسط خانواده و خود ظاهر قدیر به محکمه کنیا ارائه شده است، ظاهر قدیر اتهامات علیه خود را بی‌اساس خوانده و همۀ آنها را توطئه دشمنان سیاسی خود خوانده است.

عفو بین‌المللی خواستار تأمین عدالت در پیوند به ادعاهای "جنایات جنگی" نیروهای ویژۀ بریتانیا در افغانستان شد

نیروهای بریتانیایی در افغانستان در جریان ماموریت ناتو (تصویر آرشیف)
نیروهای بریتانیایی در افغانستان در جریان ماموریت ناتو (تصویر آرشیف)

ساچا دشموک، مدیر اجرایی بخش بریتانیای عفو بین‌الملل می‌گوید که ادعاهای قتل‌های "فراقانونی" و پنهان کردن آن توسط نیروهای ویژۀ بریتانیا در افغانستان بسیار جدی است و به منزلۀ "جنایات جنگی" به شمار می‌رود.

او این موضوع را روز سه‌شنبه، ۱۳ می در اعلامیه‌ای در پیوند به گزارش بی بی سی در بارۀ ادعاهای "جنایات جنگی" نیروهای ویژۀ بریتانا در افغانستان مطرح کرده است.

دشموک افزوده است: "گزارش قتل عمدی بازداشت‌شدگان - از جمله کودکان و افراد زخمی نقض فاحش قوانین بشردوستانه بین‌المللی محسوب می‌شود.

بخش بریتانیای عفو بین‌الملل از تحقیقات جاری در پیوند به ادعاهای "جنایات جنگی" نیروهای ویژۀ بریتانیا در افغانستان استقبال کرده و گفته این تحقیقات باید کاملاً مستقل و دسترسی به تمام شواهد مربوطه از جمله اطلاعات طبقه‌بندی شده انجام شود.

این درحالیست که کهنه‌سربازان نیروهای ویژۀ بریتانیا در برنامۀ پانورامای بی‌بی‌سی مدعی شده‌اند که برخی از هم‌رزمانشان که دارای رفتارهای "روان‌پریشانه" بودند، غیرنظامیان غیرمسلح و خوابیده را در افغانستان و عراق به قتل می‌رساندند.

بیش از صد مهاجر افغان پس از رهایی از زندان‌های پاکستان به کشور برگشتند

شماری از مهاجرین افغان در یک بس که از سوی پولیس پاکستان بازداشت شده اند. (تصویر آرشیف)
شماری از مهاجرین افغان در یک بس که از سوی پولیس پاکستان بازداشت شده اند. (تصویر آرشیف)

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان حکومت طالبان می‌گوید که ۱۱۹ مهاجر افغان که در زندان‌های پاکستان زندانی بودند، پس از رهایی روز دوشنبه، ۲۲ ثور به افغانستان برگشتند.

بر اساس اعلامیه‌ای که این وزارت روز سه‌شنبه، ۲۳ ثور نشر کرده، این مهاجرین از یک روز تا پنج در مناطق مختلف پاکستان زندانی بودند و از طریق گذرگاه سپین‌بولدک ولایت کندها به کشور برگشت کردند.ای

حکومت پاکستان اخیراً روند بازداشت مهاجرین فاقد اسناد افغان را شدت بخشیده است.

بر اساس آمار اداره‌های ملل متحد، پاکستان تنها در ماه اپریل بیش از ۱۲۰ هزار مهاجر افغان را از این کشور اخراج کرده است.

طالبان از تطبیق جزای تعزیری بالای یک مرد در ولایت بدخشان خبر دادند

ساختمان ستره محکمۀ افغانستان (تصویر آرشیف)
ساختمان ستره محکمۀ افغانستان (تصویر آرشیف)

ستره محکمۀ حکومت طالبان روز سه‌شنبه، ۲۳ ثور اعلام کرده است که بر اساس حکم محکمۀ ابتدائیه‌شان، یک مرد در ولسوالی یفتل پایان ولایت بدخشان به اتهام "لواطت" ۳۹ دره زده شده است.

بر اساس اعلامیۀ این محکمه، این حکم پس از تأیید از سوی ستره محکمه در محضر مسئولان محلی طالبان و مردم عام تطبیق شده است.

مجازات در محضر عام از سوی طالبان بارها با واکنش‌های سازمان‌های بین‌المللی از جمله ملل متحد مواجه شده و این سازمان‌‌ها این روند را نقض حقوق بشری افراد متهم دانسته اند.

اما مقام‌های طالبان همواره مجازات در محضر عام را اجرای شریعت اسلام عنوان کرده و بر ادامۀ آن تأکید کرده اند.

اوچا: به دلیل کمبود شدید بودجه، اولویت‌های کمک‌رسانی این اداره در افغانستان تغییر کرده است

بسته‌های کمکی به بیجاشدگان داخلی در ولایت فراه (تصویر آرشیف)
بسته‌های کمکی به بیجاشدگان داخلی در ولایت فراه (تصویر آرشیف)

دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) روز سه‌شنبه، ۲۳ ثور در صفحۀ ایکس خود با نگرانی از کمبود بودجه برای کمک‌رسانی در افغانستان گفته است که در حال حاضر تنها ۱۲.۵ میلیون جمعیت افغانستان در اولویت کمک‌رسانی این اداره قرار دارد.

پیش از این، این اداره گفته بود که ۱۶.۸ میلیون نیازمند در افغانستان تحت پوشش کمک‌های بشردوستانه قرار خواهند گرفت.

اوچا می‌گوید که شمار افراد نیازمند به کمک‌های بشردوستانه در افغانستان در سال جاری میلادی به ۲۲.۹ میلیون نفر می‌رسد.

بر اساس اطلاعات این ادارۀ ملل متحد، در حال حاضر برای رسیدگی به ۱۲.۵ میلیون نیازمند در افغانستان به ۱.۶۲ میلیارد دالر نیاز است.

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، بحران اقتصادی و بیکاری در این کشور شدیدتر شده و در کنار آن پیامدهای تغییرات اقلیمی از جمله خشک‌سالی و سیلاب‌ها به شمار نیازمندان در افغانستان افزوده است.

هشدار از احتمال باران شدید و سیلاب در بدخشان ، نورستان و کنر

سیلاب در بدخشان در ۵ می ۲۰۲۱ (تصویر از آرشیف)
سیلاب در بدخشان در ۵ می ۲۰۲۱ (تصویر از آرشیف)

ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان هشدار داده که بدخشان ، نورستان و کنر امروز سه شنبه (۲۳ثور)‌گواه باران شدید ، رعد و برق و سیلاب های آنی خواهند بود.

این ریاست در خبرنامه ای روز دوشنبه گفت که مقدار باران در نقاط مختلف بین ۱۰ تا ۲۰ میلی‌متر پیشبینی شده است.

در ادامه گفته شده که در ولایت های غربی ، جنوبی و مرکزی احتمال باد های نسبتاً شدید وجود دارد که سرعت آن در نقاط مختلف بین ۵۰ تا ۷۰ کیلومتر در ساعت خواهد بود.

پیش از این ، احتمال باران و سیلاب روز دوشنبه در۱۷ ولایت پیشبینی شده بود.

این در حالی است که ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد گفته است که میزان بارندگی در افغانستان کمتر از حد متوسط است.

به گفتۀ این اداره ، خشکسالی در برخی از ولایت ها از جمله فاریاب به نگرانی جدی مبدل شده.

نشست مقامات طالبان و پاکستان در تورخم

گذرگاه تورخم (تصویر از آرشیف)
گذرگاه تورخم (تصویر از آرشیف)

مقام های طالبان و پاکستان نشستی را روز دوشنبه (۲۲ثور) در تورخم برگزار کردند. محمد صادق نمایندۀ ویژۀ پاکستان برای افغانستان در پستی در شبکۀ ایکس از اشتراکش در این نشست خبر داده ؛ اما در بارۀ گفتگوهای دوطرف چیزی نگفته است.

آنسو ،عبدالجبار حکمت کمیسار طالبان در تورخم می گوید که هدف از نشست حل مشکلات موجود و افزایش تسهیلات برای مردم بود.

به گزارش خبرگزاری باختر در کنترل طالبان ، حکمت گفته است که در این نشست روی گسترش تجارت،رفع موانع در رفت‌وآمد مریضان و برخورد درست با مهاجرین بحث شد.

از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در نزدیک به چهارسال گذشته ، نیروهای مرزی طالبان و پاکستان چندین بار در تورخم با هم درگیر شده اند.

این درگیری ها گاهی باعث بسته شدن گذرگاه تورخم شده بود.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG