لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۳۸

ویسا: 'نظام‌ها با بحران عوض نمی‌شوند'


شماری از روزنامه‌های چاپ کابل
شماری از روزنامه‌های چاپ کابل
  • ویسا

روزنامه ویسا سرمقاله‌اش را زیر عنوان این‌که "نظام‌ها با بحران عوض نمی‌شوند" منتشر کرده.

نویسنده با اشاره به بحران‌های سیاسی اخیر در کشور ادعا کرده است که برای تفاهم با حکومت میان اعضای تیم عبدالله عبدالله نیز اختلاف‌ها به‌میان آمده اند.

در سرمقاله به‌طرحی اشاره شده که از چند روز به این‌سو در رسانه‌های اجتماعی دست‌به‌دست می‌شود که ممکن این طرح در نظام آینده از سوی آقای عبدالله ارائه شود.

سرمقاله‌نویس نوشته است به‌تازه‌گی معاون دوم تیم داکتر عبدالله این طرح را رد کرده و گفته است که جزئیات مطرح شده در رسانه‌ها طرح آنان نیست.

اما روزنامه به‌نقل از بشیر احمد تینج عضو مهم جنبش ملی و یکی از حامیان داکتر عبدالله نوشته است که طرح تفاهم با حکومت از سوی آنان نهایی شده است.

در سرمقاله به نقل از آقای تینج نوشته شده است که عبدالله رئیس شورای مصالحه خواهد بود و هم چهل درصد در کابینه سهم خواهد داشت.

سرمقاله‌نویس نوشته با توجه به این مسایل گفته می‌توانیم که برای گرفتن قدرت در این تیم نیز جنجال‌هایی به‌میان آمده اند.

به باور سرمقاله‌نویس با در نظر داشت شرایط کنونی سود مردم و کشور در این است که جنجال‌های سیاسی بسیار زود پایان یابند و مذاکرات با طالبان آغاز شود.

به گفته سرمقاله‌نویس حالا که تمام جهان غرق ویروس کرونا است باید دولت و مردم تلاش کنند که سطح مرگ‌و‌میر برخاسته از این ویروس را کاهش دهد.

سرمقاله‌نویس می‌گوید اگر نظام‌ها در بحران تغییر نمی‌کنند و اگر گاهی کرده اند هم تاریخ گواه است که بسیار زود سرنگون شده اند.

  • هشت صبح

روزنامه هشت صبح نیز با اشاره به همین مسئله نوشته است که سپیدار این طرح را بی‌اساس خوانده و گفته است که رئیس جمهور غنی صلاحیت این‌را ندارد که به آنان چیزی بدهد، زیرا به گفته سپیدار آقای غنی رئیس جمهور قانونی نیست.

در این مطلب با اشاره به اعلامیۀ کاخ سپیدار آمده است که این طرح پیش از برگزاری مراسم سوگند نیز به آقای عبدالله داده شده بود که پذیرفته نشد و اکنون هم قابل پذیرش نخواهد بود.

  • سرخط

روزنامه سرخط به منشور طالبان اشاره کرده که در مورد چگونگی نظام آینده افغانستان در آن بحث شده است.

هر چند طالبان این منشور را رد کرده و گفته اند که این دستور طالبان در زمان حاکمیت شان در افغانستان بود اما سرخط ادعا کرده است که هنوز هم دید تغییر نکرده و طالبان حالا هم به فکر خواب‌های گذشته هستند.

روزنامه سرخط نوشته است طالبان می‌خواهند به خواست پاکستان در افغانستان ارتش، پرچم، جمهوریت و قانون را سرنگون سازند و امارات پیشین را بر مردم مسلط کنند.

  • آرمان ملی

و روزنامه آرمان ملی نیز با اشاره به همین مسئله نوشته است که در برابر اشغال پاکستان تمام افغانان قیام خواهند کرد.

نویسنده نوشته است که این درست است که گفتگوهای صلح میان حکومت و طالبان از برنامه‌های مهم افغانان است اما این گروه به خواست نظامیان پاکستانی در تلاش از بین بردن افغانستان نباشند.

به باور نویسنده هر چند طالبان این منشور را در رسانه‌های اجتماعی رد کرده اند اما گروه طالبان هنوز هم به فکر آوردن امارات اسلامی هستند و باور دارند که پس از بیرون شدن نیروهای امریکایی این گروه یک‌بار دیگر به همکاری نظامیان پاکستانی و شیخ‌های عرب بر افغانستان مسلط خواهند شد.

سرمقاله‌نویس ادعا کرده است که طالبان در گفتگوهای میان افغان‌ها نیز روی نظام اسلامی که هدف آنان نظام امارتی است تاکید کرده اند.

روزنامه نوشته است هنوز هم نظامیان پاکستان از طالبان به‌عنوان یک وسیله استفاده می‌کنند و آن کشور تلاش می‌کند در افغانستان چنین یک نظام حاکم شود که سود پاکستان در آن باشد.

در پایان سرمقاله نوشته شده اگر امریکا تلاش کند که طالبان به همین شکل در افغانستان به قدرت برسند باید این را بداند که حالا افغانان مثل گذشته نیستند و اجازه نمی‌دهند که بنام نظام اسلامی یک‌بار دیگر به‌خواست پاکستان نظام حاکم شود.

XS
SM
MD
LG