وزارت امور مهاجرین افغانستان میگوید که اتشه این وزارت در ایران مشغول جمعآوری ارقام مهاجران مبتلا به ویروس کرونا و تلفات آنها در ایران است.
داکتر عالمه، معین این وزارت گفت که با نهادهای دیپلوماتیک ایران در مورد حل مشکلات صحی مهاجران افغان نیز صحبت شدهاست.
داکتر عالمه روز سه شنبه «۱۲ حمل ۱۳۹۹» به رادیو آزادی گفت که با نهادهای دیپلوماتیک آن کشور در تماس است و محتوای گفتوگوها در این مورد را بعداً با رسانهها شریک خواهد کرد.
او میگوید: "در ایران با نهادهای دیپلوماتیک صحبت میکنیم. به ویژه در مورد مهاجرینیکه باز میگردند و شکایت دارند که درمانشان در آن کشور پُر هزینه بودهاست و با آنان برخورد دوگانه میشود و از خدمات درست صحی برخوردار نمیشدند. ما در این زمینه برخی اقدامات را روی دست گرفتهایم."
معین وزارت مهاجرین افغانستان با تأیید صحبتهای سفیر این کشور در ایران گفت به اساس اظهارات شماری از افرادیکه با مهاجران افغان در ایران در تماس هستند، حدود ۵۰ تن از افغانهای مقیم ایران در آنکشور در اثر ابتلا به ویروس کرونا جان دادهاند.
اما او افزود که این ارقام به صورت رسمی تأیید نشدهاست.
بهگفته خانم عالمه، اتشه این وزارت در ایران در تلاش است تا اسامی این مهاجران و محل اقامت آنان را مشخص کند. بهگفته او، وزارت مهاجرین تنها مرگ ۱۶ مهاجر افغان مقیم ایران را تأیید میکند که در اثر ابتلا به ویروس کرونا جان دادهاند.
پس از شیوع ویروس کرونان در ایران، شماری از مهاجرین بازگشته از ایران با انتقاد از آن کشور میگویند که "با آنان برخورد دوگانه صورت میگرفت و به خدمات لازم صحی دسترسی نداشتند."
با بازگشت این مهاجران از ایران، مبتلایان به ویروس کرونا در هرات ولایت هممرز با ایران به بیش از صد تن رسیده و مقامها میگویند که در میان این مبتلایان بیشتر کسانی هستند که از ایران برگشته اند.
عبدالغفور لیوال سفیر افغانستان در تهران که قبلاً معلومات در مورد مرگومیر افغانهای مقیم ایران را با رسانهها شریک ساخته است، اما اکنون از صحبت در مورد با رادیو آزادی خودداری کرده گفت که وزارت مهاجرین افغانستان باید در زمینه صحبت کند.
در همین حال شاهوزیر ترهخیل، رئیس کمیسیون امور مهاجرین ولسی جرگه در صحبت با رادیو آزادی از حکومت ایران خواست تا با توجه به مشکلات ایجاد شده به دلیل ویروس کرونا، افغانهای مقیم آن کشور را به صورت اجباری اخراج نکند.
او گفت: "ایران بهحیث یک همسایه نیک افغانستان نباید افغانهای مقیم آن کشور را که به ویروس کرونا مبتلا هستند یا نیستند، بهگونه جبری از آن کشور خراج کند تا این ویروس در افغانستان هم انتشار پیدا کند این کار به نظر من به روابط دیپلوماتیک میان دو کشور آسیب میرساند."
بهگفته منابع وزارت امور مهاجرین افغانستان، از اول ماه حوت سال گذشته خورشیدی تا کنون بیش از ۲۰۰ هزار افغان مهاجر از ایران به کشور باز گشتهاند، اما به دلیل تعطیلات سال نو در ایران، در حال حاضر از شدت روند بازگشت مهاجرین کاسته شدهاست.