طالبان هیئت مذاکره کننده حکومت افغانستان را همه شمول نمیداند و میگوید که این تیم بیشتر حکومتی است.
اما برخی کارشناسان میگویند، با وجودیکه نسبت به ترکیب این تیم انتقادهای سیاسی موجود است اما با توجه به تناسب قومی، جنسیتی و حضور جوانان و افراد دارای مفکورههای گوناگون در آن، هیئت حکومت یک تیم جامع است.
حکمتالله اعظمی معاون مرکز مطالعات صلح و خشونت در افغانستان به این باور است که در هیئت مذاکراتی طالبان بیشتر افراد و ملاهای حضور دارند که نه از جوانان نمایندگی کرده میتوانند و نه هم از بقیه افکار و اقشار جامعه.
اعظمی انتقاد میکند که بیشتر اعضای هیئت سیاسی طالبان از یک قوم خاص نمایندگی میکنند.
او گفت: "اگر شما ببینید تیم طالبان بیشتر از قوم پشتون اند و در میانشان از اقوام دیگر افراد محدودی اند، از اقوام دیگر دو سه نفر بیشتر نیست، همه شمول بودن بیشتر در تیم طالبان زیر سؤال رفته است، مسئله دیگر این که هر چند از حضور زنان در تیم طالبان توقع نمیرود، در تیم طالبان جوانان نیستند و بیشتر ملاهای اند که سنشان بلند است."
همچنان به گفته او، در تیم سیاسی طالبان نمایندگان جامعه مدنی نیز دیده نمیشوند.
- ملا عبدالغنی برادر معاون ملا محمد عمر در زمان رژیم طالبان
- مولوی ضیا الرحمان مدنی والی لوگر در زمان رژیم طالبان
- مولوی عبدالسلام حنفی وزیر معارف رژیم طالبان
- شهاب الدین دلاور رئیس ستره محکمه زمان طالبان
- ملا عبداللطیف منصور وزیر زراعت زمان طالبان
- ملا عبدالمنان عمری برادر ملا محمد عمر
- مولوی امیرخان متقی وزیر اطلاعات و فرهنگ رژیم طالبان
- ملا محمد فاضل مظلوم لوی درستیز رژیم طالبان
- ملا خیرالله خیرخواه وزیر داخله رژیم طالبان
- مولوی مطیع الحق
- ملا نورالله نوری که در زمان طالبان رئیس تنظیمیه شمال کشور بود
- مولوی محمد نبی عمری عضو دفتر طالبان در قطر و یکی از مشاوران ارشد سیاسی این گروه
- ملا عبدالحق در زمان طالبان معاون استخبارات این گروه و محمد انس حقانی
- برادر سراج الدین حقانی و مسئول مالی شبکه حقانی از اعضای هیئت طالبان اند که در ماه دلو ۱۳۹۷ برای انجام مذاکره با امریکا، تعیین شده بودند.
این در حالی است که گروه طالبان در اعلامیه خود گفته است که تیم مذاکراتی حکومت افغانستان به خاطری همه شمول نیست که برخی جناحهای سیاسی آنرا نمیپذیرد.
اما عزیز رفیعی رئیس مجتمع جامعه مدنی افغانستان میگوید، تیم طالبان نیز حتی در میان نظامیانشان قابل قبول نیست: "حتی من باور دارم که هیئت طالبان در حلقات خودشان قابل پذیرش نیست، اگر این هیئت به دست گروه نظامیشان بیافتند شاید اشد مجازات شوند."
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان قومی بودن ساختار هیئت سیاسی خود را رد میکند و میگوید تیم آنها از کسانی که در جنگهای نزدیک به سه دهه سهیم بوده اند نمایندگی میکند.
او میگوید، در میان بخش سیاسی و نظامی این گروه در باره تیم مذاکراتی اختلافی وجود ندارد.
به گفته سخنگوی طالبان، در مذاکرات بینالافغانی باید حکومت یکی از طرفها باشد.
اما حکومت افغانستان انتقاد اخیر طالبان بالای هیئت مذاکره کننده را بهانه جویی این گروه برای آغاز مذاکرات صلح میخواند.
وحید عمر مشاور روابط عامه و استراتژیک رئیس جمهور غنی روز یکشنبه (۱۰ حمل) در یک نشست خبری در کابل گفت، اگر هدف از بهانه جویی باشد در باره هیئت مذاکره کننده طالبان هم گپهای وجود دارد.
او گفت: "اگر هدف از بهانه سازی باشد ما هم بالای هیئت طالبان ملاحظاتی خواهیم داشت که ترکیب هیئت آنها چگونه است، آیا در هیئت طالبان زنان شامل اند یا نه، آیا در ترکیب هیئت آنها صاحبان افکار مختلف وجود دارند یا نه، آیا تیم آنها از کدام جغرافیا نمایندگی میکند، اما ما در این باره هیچ گپی نداریم، موضوع اصلی این است که طالبان باید هر چه زودتر هیئت خود را اعلان کنند تا مذاکرات بینالافغانی آغاز شود."
وحید عمر همچنان گفت، هیئت اعلان شده که توسط معصوم ستانکزی رهبری میشود یک هیئت حکومتی نیست بلکه در مشوره با تمام طرفها تشکیل شده است.
حکومت افغانستان هفته گذشته هیئت ۲۱ نفره خود را برای مذاکره با طالبان اعلان کرد.
از سوی دیگر زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان، مایک پومپیو وزیر خارجه و سفارت آن کشور در کابل از اعلان هیئت مذاکره کننده از سوی حکومت افغانستان استقبال کرده و آنرا همه شمول خوانده است.