گروهی از زنان زیورآلات تزیین شده با سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی افغانستان را در بازارهای بریتانیا و فلند به فروش میرسانند.
مسئول کارگاه ساخت زیورآلات زنان در هرات میگوید که در تلاش معرفی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی افغانستان در سطح جهان هستند.
سنگ لاجورد زیر دستگاه برش برقی، با دقت هر چه بیشتر حنیفه اکرمی برای ساخت زیورآلات آماده میشود. حنیفه اکرمی، یک تن از سازندگان چیره دست زیورآلات با تزیین سنگهای لاجورد، لعل، یاقوت و زمرد است.
هم اکنون زیورآلات خانم اکرمی به بازارهای کشورهای خارجی حتی بریتانیا و فنلند راه پیدا کرده است.
خانم اکرمی امروز سهشنبه (۱۳ حوت) در صحبت با رادیو آزادی گفت که از ۱۵ سال به این سو در این بخش کار میکند. او گفت هدفش این است که هم ایجاد شغل به مردم افغانستان شود و هم هنر و سنگهای افغانستان به جهان معرفی شوند.
او افزود: "من از سنگهای افغانستان به فنلند و انگلستان همیشه صادرات دارم."
هم اکنون ده نفر در کارگاه ساخت زیورآلات حنیفه اکرمی مصروف کار هستند.
اما واردات کاپی و بیکیفیت زیورآلات از کشورهای چین و هند، کار و بار زنان سازنده زیورآلات در هرات را به چالش جدی مواجه کرده است.
حنیفه اکرمی گفت، سنگهای افغانستان را با دیزاینهایی که خود شان طرح میکنند به فروش میرسانند.
او گفت: "همان دیزاینهایی که ما درست میکنیم مثلاً گاهی وقت تاجران از آنها عکس میگیرند و به چین میفرستند، چین شبیه به تولیدات ما میسازد و مانند سیت دو هزاری ما را به دو صد افغانی به فروش میرساند."
تمام مراحل ساخت زیورآلات از ذوب فلزات گرفته تا تزیین با سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی افغانستان توسط زنان صورت میگیرد. اما لیمه کاکر و فرشته دو تن از سازندگان زیورآلات در هرات، تداوم کارشان را به حمایت حکومت و مردم وابسته میدانند.
لیمه به رادیو آزادی گفت: "من مدت چهار سال میشود اینجا کار میکنم. مردم هم اگر از ما حمایت کنند میتوانیم بهترتر بسازیم."
فرشته گفت زیورآلاتی که آنها میسازند از سنگ است. او گفت که دولت باید از آنها حمایت کند: "در پهلوی دولت مردم هم از ما حمایت کرده، بیایند از ما بخرند، بهخاطری که ما ورشکست نشویم."
بارها اداره محلی هرات بر حمایت از زنان تجارت پیشه تأکید کرده است، اما انتقادهای مطرح میشود که حمایت چندانی از این زنان صورت نگرفته است.
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات به رادیو آزادی گفت: "حمایت از زنان تجارت پیشه بهخصوص آنانی که در قسمت تولید زیورآلات فعال هستند، یکی از اولویتهایی کاری اداره محلی هرات است و تلاش جدی ما این است تا در زمینه حمایت از این بانوان و هم چنین زمینه سازی و گسترش فعالیتهای شان اقدامات جدی انجام بدهیم."
در جامعه سنتی و به شدت محافظه کار هرات، کار زنان در بیرون از خانه آنهم تجارت دشوار است، اما سازندگان زیورآلات برای رشد تجارت شان گام به پیش میگذارند.
این زنان تأکید دارند که با حمایت حکومت و مردم افغانستان دورنمای روشن در بخش افزایش سرمایه گذاری و زمینه سازی اشتغال بیشتر در بخش ساخت زیورآلات متصور است.