قطر با زمینهسازی برای پایان بخشیدن به جنگ هژده ساله درافغانستان موقعیت بینالمللی خود را بالا برده است.
دوحه توانسته که همزمان با میزبانی گفتگوی امریکا و طالبان با تعزیرات شدیدی که توسط همسایهها و متحدان سابق این کشور بر قطر وضع شده است، مقابله کند.
اگر توافق میان جانب امریکایی و طالبان روز شنبه آینده امضا شود، قطر که با بسیار حوصلهمندی گفتگوی جانبین را میزبانی میکند به یک موفقیت عظیم دیپلوماتیک دست خواهد یافت.
گزارش آژانس خبررسانی فرانسه میافزاید که طبق این توافقنامه هزاران سربازامریکایی افغانستان را ترک خواهند گفت.
گزارش میگوید در سالون انتظار یک هوتلی پرتجمل دوحه که میزبان گفتگوها است، در یک صحنه امیدوارکننده اعضای تیم طالبان شانهبهشانه با مهمانان دیده میشوند و در یک کنج سالون پیانو نواز یک آهنگ کلاسیک پاپ را مینوازد.
گزارش میافزاید که دوحه میزبانی گفتگو را هنگامی بهدوش گرفت که قطر بامشکلات بزرگ منطقهای روبهرو بود.
عربستان سعودی، امارات متحدۀ عربی، مصر و بحرین دوسال پیش روابط خود را با قطر قطع کرده، قلمرو هوایی، بنادر و سرحدات خود را بهروی این کشور بستند.
شیخ تمیم بین حمدآل ثانی امیر قطر که درصدد تقویۀ ائتلافهای قدیم و ایجاد همبستگیهای جدید است، روز شنبه آینده ثمرۀ پیروزی گفتگوها را خواهد چشید.
شبهجزیرۀ نسبتاً کوچک قطر در خلیج فارس که منابع سرشار نفتوگاز دارد و دریک مزایده جنجال برانگیز میزبانی مسابقات جام جهانی فوتبال سال ۲۰۲۲ را کسب کرده در آغاز چندان انتخاب مناسب برای میزبانی این گفتگوها پنداشته نمیشد.
قطر که ۱۸۰۰ کیلومتر از افغانستان فاصله دارد درسال ۲۰۱۳ با موافقه واشنگتن یک دفتر سیاسی برای طالبان در دوحه گشود.
دگروال کلارک، یک تحلیلگر مرکز صوفان در اشاره به روابط چندین دهۀ قطر و طالبان به آژانس خبررسانی فرانسه گفته است: "اگر طالبان این دفتر را نمیداشتند هیچکسی آنها را جدی نمیگرفت."
او میافزاید:" قطریها برای جانبین میانجیگران قابل اعتماد پنداشته میشدند."
گزارش آژانس خبررسانی فرانسه میافزاید توافقنامه که قرار است میان امریکا و طالبان امضا شود یک توافقنامه تاریخی برای واشنگتن پنداشته میشود که حضور نظامیان امریکایی درافغانستان را دربدل شماری از تعهدات امنیتی طالبان کاهش خواهد داد.