بررسی های بالکان روت (Balkan Route) در رابطه به کشت کوکنار، تولید تریاک و هیرویین و همچنان میزان قاچاق مواد مخدر در جهان نشان میدهد، که پاکستان به مشتری اصلی تریاک افغانستان مبدل شده است.
این گزارش نشان میدهد که ۷۵ فیصد تریاک افغانستان جهت تولید هیرویین به پاکستان قاچاق میشود و هیرویین تولید شده در مناطق قبایلی پاکستان به بازارهای اروپا و کشورهای عربی قاچاق میشود.
نجیبالله احمدی رئیس سروی و تحلیل مواد مخدر وزارت داخله به رادیو آزادی گفت، این گزارش نهاد بالکان رود نشان دهنده آن است که افغانستان تنها قربانی موضوع مواد مخدر شده و نفع آن به کشورهای دیگر میرسد.
او افزود: "در مجموع مواد مخدر کیمیاوی توانسته در برخی کشورهای منطقه جاگزین تریاک افغانستان شود، و در کنار آن، به اساس گزارش ۷۵ درصد تولید تریاک به هیرویین که در آن به اسید هایدراید (Acid Hydride) هم نیاز است، بیرون از افغانستان و مناطق میان افغانستان و پاکستان تولید می شود. (Balkan Route) رسماً این گزارش را به نشر رسانده و این برای افغانستان یک نوید خوب است و نشان میدهد که ما قربانی پدیده مواد مخدر هستیم و کشورهای منطقه هم گرفتار این مشکل اند."
مبدل شدن پاکستان به مارکیت تریاک افغانستان در حالی است که به تازگی قصر سفید گزارشی را در رابطه به وضعیت مواد مخدر در افغانستان نشر کرد و در آن گزارش از کاهش کشت کوکنار، اما افزایش قابل ملاحظه در تولید تریاک خالص خبر داده است.
یافتههای بالکان روت نشان میدهد که پاکستان و ایران در سال ۲۰۱۹ میلادی هیچ فابریکه تولید هیرویین را در خاک شان تخریب نکرده اند و هم زمان با آن، قاچاق هیرویین از طریق بلوچستان پاکستان به کشورهای خلیج و از آنجا به اروپا افزایش یافته است.
غلام فاروق مجروح عضو ولسی جرگه میگوید، کشت کوکنار سبب بد نامی افغانستان در جهان شده، اما کشورهای همسایه با تولید هیرویین از این تریاک و قاچاق آن به بازارهای جهانی، بیشترین نفع مالی را از آن میبرند.
او گفت: "هم به لحاظ سیاسی و هم به لحاظ تولید و استفاده از مواد مخدر متضرر اصلی افغانستان است. ولی کشورهای همسایه که به افغانستان مواد کیمیاوی جهت تولید مواد مخدر وارد میکنند، نفع اصلی مواد مخدر را آنها میبرند و تنها بدنامی آن مربوط افغانستان میشود. دیگر این که، کشورهایی که هیرویین را تولید میکنند، بیشترین نفع را هم آنها میبرند."
نگرانی امریکا از افزایش تولید تریاک و گزارشها در رابطه به افزایش تولید و قاچاق هیرویین در پاکستان در حالی است که با گذشت بیش از یک ماه از آغاز سال نو میلادی، حکومت افغانستان و اداره مبارزه علیه مواد مخدر ملل متحد، نتوانسته اند که گزارش شان در رابطه به وضعیت مواد مخدر در سال ۲۰۱۹ را در افغانستان نشر کنند.
گزارش: مرسلین ارسلا