انتظار میرود وزیران دفاع ناتو و شریکان شان در مورد تلاشهای روان صلح و همچنین تعهد دوامدار شان به برقراری امنیت در افغانستان بحث کنند.
آنان به روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، ۱۲-۱۳ فبروری در بروکسل پایتخت بلجیم دیدار میکنند.
پیرز کزالی معاون سخنگوی سرمنشی ناتو در آستانۀ نشست وزیران دفاع ناتو به رادیو آزادی گفت: "باوجود اوضاع دشوار، نیروهای افغان نیرومندتر شده اند و به فراهم آوری زمینه برای برقراری صلح کمک میکنند. ما از تلاشهای ایالات متحده به هدف ختم منازعه وبرقراری صلح پایدار کاملاً حمایت میکنیم."
زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژه ایالات متحده برای صلح افغانستان بیش از ده بار با نمایندگان طالبان در دوحۀ قطر دیدار کرده تا راه حلِ برای پایان جنگ ۱۸ سالۀ واشنگتن در افغانستان پیدا شود. اما هنوز توافقی به دست نیامده و نتیجۀ گفتوگوها هم مشخص نیست.
سمیع یوسفزی تحلیلگر مسائل سیاسی مستقر در لندن به رادیو آزادی گفت که برای برقراری صلح به اعتمادسازی میان طرفها نیاز است.
او افزود:" امریکاییها به این باورند که طالبان قوتِ هستند که به مشکل به یک راه حل سیاسی حاضر خواهند شد که در آن توقعات مردم افغانستان و خواستهای دموکراسی و جهان امروزی تضمین شود. در عین حال، طالبان فکر میکنند که امریکاییها با آنان بازی میکنند. از این خاطر فکر میکنم تفاوت نظر جدی در میان هست."
به اساس برنامه، ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو به روز سهشنبه، ۱۱ فبروری، پیش از آغاز نشست با خبرنگاران صحبت خواهد کرد.
"طالبان ارادۀ واقعی نشان دهند"
این نخستین نشست به سطح وزیران است که از هنگام برگزاری نشست رهبران ناتو در لندن در ماه دسمبر سال ۲۰۱۹حالا در بروکسل مقر ناتو برگزار میشود.
در ماه دسمبر، ستولتنبرگ از طالبان خواسته بود تا از خود ارادۀ واقعی و جدی نشان دهند و به میز مذاکره آیند. پیام او به طالبان این بود که از راه نظامی هیچگاهی به پیروزی رسیده نمیتوانند.
با وصف این درخواستهای ناتو، شورشیان طالبان به نبرد در برابر نیروهای افغان و بینالمللی در افغانستان ادامه داده و پیوسته از گفتوگوی مستقیم با حکومت افغانستان خودداری کرده اند.
وزارت دفاع ایالات متحده در گزارش تازۀ خود گفته که تعداد مجموعی "حملههای دشمن" از اول ماه جون تا آخر ماه اکتوبر سال ۲۰۱۹ بیش از ۶ هزار بوده است. در گزارش آمده که تعداد مجموعی این حملهها در تقریباً زمان مشابه در سال ۲۰۱۸ به بیش از ۵ هزار میرسید.
قرار است در این نشست اسدالله خالد سرپرست وزارت دفاع افغانستان، جنرال اسکات میلر فرماندۀ عمومی نیروهای مأموریت حمایت قاطع ناتو در این کشور، نیکولاس کی نمایندۀ ارشد ملکی ناتو در افغانستان و همچنان نمایندگان سازمان ملل متحد، اتحادیۀ اروپا و بانک جهانی اشتراک کنند.
ناتو در حال حاضر حدود ۱۷ هزار نیرو در افغانستان دارد که بسیاریشان سربازان و پرسنل ایالات متحده هستند. وظیفۀ عمدۀ آنان آموزش و همکاری با نیروهای افغان است.
"کشته شدن دو سرباز امریکایی"
در آستانۀ نشست وزیران دفاع ناتو، روز شنبه، هشتم فبروری، دستکم دو سرباز امریکایی در ولایت شرقی ننگرهار کشته و شش تن دیگر زخمی شدند. اردوی امریکا گفت به اساس گزارشهای ابتدایی مهاجم لباس اردوی ملی به تن داشت.
هم طالبان و هم جنگجویان گروه دولت اسلامی معروف به داعش در بخشهای ننگرهار فعالیت داشته اند. اما هنوز کسی مسئولیت رویداد روز شنبه را نپذیرفته است.
دیده شود که آن رویداد در جریان نشست پیشرو در بروکسل چگونه بازتاب داده میشود.
مردم عادی که از جنگ طولانی سخت زیان دیده اند چشم به راه برقراری آتشبس اند، چیزی که معلوم نیست مشخصاً کی برقرار میشود.