رئیس اجرائیه حکومت افغانستان میگوید، صلح کار یک فرد یا یک وزارت نیست و باید تمام مردم افغانستان در آن دخیل باشند.
حالا که بیشتر از هر زمان دیگر خبرها در مورد صلح افغانستان در داخل و خارج کشور اوج گرفته اند، ریاست اجرائیه حکومت افغانستان تأکید میکند که کار در این بخش تنها مربوط وزارت صلح یا یک فرد نیست.
عبدالله عبدالله روز دوشنبه «۳۰ جدی ۱۳۹۸» در نشست شورای وزیران در کابل گفت: "در روند صلح باید صدای تمام افغانها شنیده شود و یک تیم همهجانبه مذاکراتی ایجاد شود."
آقای عبدالله افزود: "صلح منحصر به یک نفر نیست و بهنظر یک فرد هم نیست، بلکه خواست همه مردم افغانستان است و افغانها حق دارند در باره صلح موضعگیری داشته و در گفتوگوها شرکت داشته باشند و تیم مذاکره بهشمول حکومت یک تیم جامع باشد و بههیچ صورت یک وزارت نمیتواند کار صلح را پیش ببرد، چون مردم افغانستان قربانیهایی در این راستا داده اند."
آقای عبدالله میافزاید: "گفتههاییکه گویا تمامی موارد مربوط به صلح تنها از سوی یک وزارت پیش برده شود، در مورد آن از پیش فکر نشده بود.
از سویی هم الیس ولز سرپرست معینیت وزارت خارجه امریکا در امور آسیای مرکزی و جنوبی روز گذشته برای گفتوگو در مورد صلح افغانستان با مقامهای پاکستانی به اسلامآباد سفر کردهاست.
در همین حال مارکس پوتزل نمایندۀ ویژۀ جرمنی برای صلح افغانستان و پاکستان نیز در کابل با برخی از مقامهای بلند پایۀ افغان روی آمادهگیها برای گفتوگوهای بینالافغانی ملاقات کردهاست.
با این حال جاوید فیصل سخنگوی شورای امنیت به رادیو آزادی گفت آمادهگیها برای زمینهسازی گفتوگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان در نشست جرمنی ادامه دارند.
او افزود: "مشاور امنیت ملی کشور با نمایندۀ ویژۀ آلمان برای افغانستان و پاکستان در پیوند با صلح افغانستان گفتوگو کردهاست. مشخصاً روی مؤثریت نشستیکه برای دیالوگ بین افغانها به میزبانی آلمان برگزار میشود و اینکه چگونه حکومت افغانستان میتواند از این نشست استفاده کند بحث شدهاست اکنون روی اجندای این نشست و زمان برگزاری آن مشورهها ادامه دارند که این بخش نیز نهایی شود."
با این همه حضرت عمر زاخیلوال سفیر پیشین افغانستان در اسلامآباد بهرادیو آزادی گفت: "ممکن پس از امضای تفاهمنامه صلح در ۱۰ روز گفتوگوهای بینالافغانی میان حکومت افغانستان و طالبان آغاز شود."
اما تا کنون طالبان مذاکرات مستقیم با حکومت افغانستان را رد کردهاند.
با این حال کریم خرم رئیس دفتر رئیس جمهور پیشین با دیدگاه حکومت در بارۀ آتشبس موافق نیست.
او به رادیو آزادی میگوید که حالا اجماعی در جهان و منطقه در بارۀ صلح افغانستان به میان آمدهاست، اما در داخل کشور میان حکومت و سیاستمداران موقف واحد وجود ندارد.
او میافزاید: "ایجاد اجماع واحد در مورد صلح افغانستان در داخل کشور مسئولیت حکومت است، اما بدبختانه حکومت در این بخش مسئولیتاش را انجام نداده است، راهکار فعلی حکومت چنین است که قوۀ جاذبهاش در مقایسه با قوۀ مدافعاش قویتر است به شمول سیاستمداران مردم را هم از خود دور نگهداشته است که این راهکار برای افغانستان بسیار قیمت تمام میشود."
آقای خرم میگوید: "حکومت باید برای پیشرفت پروسه صلح فضای اعتماد را میان حکومت و سیاستمداران ایجاد نماید و بعداً برای طالبان شرایطی را نگذارند که روند صلح را متضرر سازد."
اکنون که گفتوگوها میان زلمی خلیلزاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا و نمایندگان طالبان در قطر ادامه دارند. رهبر طالبان به اعضای این گروه گفته است که در پیوند با کاهش خشونتها با نمایندگان امریکایی گفتوگو کنند.
اما صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهور شام دیروز به رادیو آزادی بار دیگر تأکید کرده که کاهش خشونت به معنی ادامه جنگ است.