لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۱ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۲۳

آب آشامیدنی ناپاک و شیوع بیماری‌های پوستی بین خیمه‌نشینان در کابل


ضیا گل از زنان خیمه‌نشین در محله چهارراه قنبر که به مرض جلدی مبتلا شده است.
ضیا گل از زنان خیمه‌نشین در محله چهارراه قنبر که به مرض جلدی مبتلا شده است.

عدم دسترسی به آب آشامیدنی صحی و استفاده از آب‌ آلوده، کودکان و زنان خیمه‌نشین را در پایتخت افغانستان به بیماری‌های گوناگونی مبتلا کرده است.

پزشکانی که این بیماران را معاینه کرده‌اند، می‌گویند که استفاده از آب ناپاک و زندگی در محیط نامناسب، تهدیدهای قابل ملاحظه‌ای را برای سلامت آن‌ها پدید آورده‌اند.

برای زندگی در خیمه‌های سرد و تاریک، مشکل اصلی نداشتن غذا و پوشاک نیست، بلکه عدم دسترسی به آب پاک تهدیدی برای سلامتی شمرده می‌شود.

صدها خانواده آوارگان داخلی و جوگی‌ها در کابل، پایتخت افغانستان در چنین خیمه‌ها زندگی می‌کنند. در آغاز فصل سرما، زنان و کودکان بسیاری در زیر این خیمه‌ها با انواع بیماری‌ها مبتلا شده‌اند.

سلما یکی از کودکانی است که در خیمه‌ای در محله چمن ببرک زندگی می‌کند. او می‌گوید معمولاً دل درد است، اما شب هنگام دل‌دردی‌اش شدید می‌شود.

مادر سلما به رادیو آزادی گفت که دخترش به بیماری نسایی مبتلا شده است: "یک سال شده که مریض شده‌. خانم برادرم در لغمان قابله است. پیش او بردمش. گفت که برایش آب جوشیده بده و از آب ناپاک استفاده نکنید."

برای این‌که مشکل سلمای سه ساله درست تشخیص شود، خبرنگار رادیو آزادی او را نزد مرضیه عصمت، پزشک متخصص بیماری‌های نسایی ولادی برد.

سلما را مادرش نزد داکتر آورده تا بیماری اش تشخیص و تداوی شود.
سلما را مادرش نزد داکتر آورده تا بیماری اش تشخیص و تداوی شود.

خانم عصمت پس از معاینه سلما گفت: "طفلک چندین مشکل دارد. رحمش چرک دارد. گرده‌ها، مثانه و روده‌هایش را نیز زیر تاثیر قرار داده است. این مشکلات عمدتاً از استفاده آب‌های ناپاک پدید می‌آیند."

به گفته پزشکان، استفاده از آب‌ آلوده در این خیمه‌ها بیشتر باعث بیماری‌های پوستی شده است.

ضیا گل از زنان خیمه‌نشین در محله چهارراه قنبر، در کابل است که به چنین بیماری مبتلا شده است. روی دستانش لکه‌های سفید و دانه‌های کوچک پیدا شده است.

ضیاگل برای تداوی تکلیف جلدی اش نزد متخصص امراض جلدی آمده است.
ضیاگل برای تداوی تکلیف جلدی اش نزد متخصص امراض جلدی آمده است.

غلام‌جیلانی نقشبندزاده، متخصص بیماری‌های پوستی در مورد بیماری ضیاگل گفت: "برخی بیماری‌های پوستی را فنگسی یا باکتریایی می‌گویند که قابل سرایت به دیگران نیز است. این بیماری به علت آب‌های آلوده و گرد و خاک پدید می‌آید."

شهرام ۱۶ ساله نیز به دلیل استفاده از آب ناپاک به بیماری پوستی مبتلا شده است: "مکتب می‌رفتم و درس می‌خواندم این مریضی برایم دفعتاً پیدا شد. دیگر نتوانستم به مکتب بروم. پیش داکتران که رفتم، دوا دادند. می‌گویند خانه و آب‌تان را پاک نگهدارید."

خانواده دیگری می‌گوید دختر پنج ساله آن‌ها به دلیل استفاده از آب ناپاک و ابتلا به بیماری‌های گوناگون چندی پیش درگذشت.

براساس آمار نمایندگان خانواده‌های خیمه‌نشین در کابل، بیش از دو هزار خانواده در دو محله چهارراه قنبر و چمن ببرک در شمال کابل زیر خیمه زندگی می‌کنند و به آب آشامیدنی پاک دسترسی ندارند.

این خانواده‌ها می‌گویند مجبور هستند هر بشکه آب را صد افغانی بخرند. آن‌ها از حکومت می‌خواهند که زمینه دسترسی به آب پاک را برای آنان فراهم کند.

XS
SM
MD
LG