زمان احمدی نویسنده متهم به کفرگویی به رادیو آزادی میگوید که او مجرم نه بلکه مدافع ارزشهای جامعهاش بوده است.
احمدی هفت سال پیش به دنبال نوشتن مطلب منتشرنشدهای درباره تخریب پیکرههای بودا در بامیان، به کفرگویی متهم و به بیست سال زندان محکوم شد.
او به رادیو آزادی گفته که نوشتهاش تنها گروههای رادیکالی را هدف قرار داده بود که در از بین بردن مجسمههای شهمامه و صلصال در بامیان نقش داشتند.
آقای احمدی را در حاشیه همایش کم سابقه زندانیان در داخل بزرگترین زندان افغانستان دیدم. شاید یکی از نخستین خبرنگارانی بودم که با او از نزدیک مصاحبه کردم.
وی هفت سال پیش به دنبال نوشتن یک مطلب منتشرنشده در بارۀ پیکرههای بودا در بامیان متهم شد که به مقدسات اسلامی اهانت کرده است.
یک محکمه در کابل او را به ۲۰ سال زندان محکوم به مجازات کرد.
آقای احمدی هفت سال از این بیست سال را در زندان سپری کرده، اما پس از آنکه برای او از طریق برخی رسانهها و شبکههای اجتماعی دادخواهی شد، اوایل ماه گذشته ستره محکمه افغانستان حکم محاکم قبلی را لغو کرد.
قرار است محکمه او در هفتههای نزدیک برگزار شود.
محکمهای که زمان احمدی پیش رو دارد، برایش سرنوشتساز خواهد بود، زیرا این محکمه میتواند او را بیگناه ثابت کند، حکم محاکم قبلی را تأیید کند و یا هم حکم جدیدی صادر کند.
احمدی حالا برای رفتن به خانه و پیوستن با همسر و دو دخترش لحظهشماری میکند.
او در مصاحبهای با رادیو آزادی گفت که اسباب رهایی او از زندان فراهم شده و امیدوار است که محکمه بر بیگناهیاش حکم کند: "حدود هفت سال تلخیهای فراوانی را در زندان تحمل کردم، اما حالا که با موجی از دادخواهی انسانهای عزتمندی در جهان اسباب رهایی من فراهم شده و میخواهم بگویم که دردهای زیادی از زندانی شدنم التیام یافته است."
اینکه محکمه زمان احمدی چه زمانی برگزار میشود، مشخص نیست.
سخنگویان ستره محکمه و لوی سارنوالی افغانستان از اظهار نظر در این مورد خودداری کردند.
مقاله منتشرنشده حاوی چه مطالبی بود؟
زمان احمدی میگوید که او در آن مقاله عاملان تخریب پیکرههای "شهمامه و صلصال" در بامیان را نکوهش کرده بود.
آقای احمدی به رادیو آزادی گفت که در آن مقاله به هیچوجه به ارزشها و مقدسات اسلامی اهانت نشده بود.
او "مقالهای در پیوند به نکوهش تخریب پیکرههای بودا" را هفت سال پیش برای نشر به هفتهنامه "موعود" فرستاده بود، اما پیش از انتشار، جنجالی شد و آقای احمدی را روانه زندان کرد.
این نویسنده زندانی افغان باور دارد که او مجرم نیست، بلکه مدافع ارزشهای جامعه خود است: "من در مقالهام از گروههای رادیکال تروریستی یاد کرده بودم که نظر اکثریت جامعه افغانستان بوده و میباشد. دفاع از میراثهای فرهنگی کشور وظیفه اصلی دولت جمهوری اسلامی افغانستان میباشد. امروز که یک بار دیگر خطر بازگشت طالبان به قدرت احساس میشود. بر همه معلوم میشود که من نه تنها اینکه مجرم نبودهام، بلکه مدافع ارزشهای جامعه بودهام."
مسئولان انجمن مستقل وکلای مدافع افغانستان به رادیو آزادی گفتهاند که پس از حکم نهایی، نهادهای قضایی افغانستان باید با برخورد مسئولانه آقای احمدی را اعاده حیثیت کنند.
زندانی شدن آقای احمدی به دلیل نوشتن مطلب منتشرنشده، واکنشهای زیادی برانگیخته است. نهادهای مدافع آزادی بیان در افغانستان زندانی شدن او را نشانهای از وضعیت بیثبات آزادی بیان در این کشور میدانند. این نهادها بر آزادی او تأکید کردهاند.