دوای پرگابالین و یا تابلیت زیگپ که در دواخانهها به گونه آزاد به فروش میرسد، برخی جوانان از آن برای نشه استفاده میکنند و به آن معتاد شده اند.
استفاده کنندهگان تابلیت نشه آور زیگپ میگویند، در اثر استفاده این تابلیت صحت و روان شان آسیب دیده و حال به آن معتاد شده اند.
داکتران طبی میگویند، دوای پرگابالین یا تابلیت زیگپ عمدتاً به مریضان شکر و اختلالات روانی توصیه میشود، اما اگر از مقدار معین آن بیشتر استفاده شود، سبب اعتیاد میشود.
نو جوانی متعلم صنف دهم یکی از مکاتب شهر کابل با نام مستعار سعادت میگوید، عاشق دختری شد و پس از رد درخواست دوستیاش از سوی دختر مورد پسندش، به سگرت رو آورد، اما نشست و برخاست با دوستانی که عادت استفاده از تابلیت زیگپ را داشتند او را نیز تشویق کردند تا از این تابلیت استفاده کند.
سعادت میگوید، بخاطر آرامش و خوش گذارنی همراه با دوستانش از تابلیت زیگپ استفاده میکرد، اما حال فهمیده که استفاده این تابلیت به صحت و روانش آسیب رسانیده و به آن معتاد شده است.
او افزود: "تاز زمانی که مالک دواخانه نشناسد تابلیت را برایت نمیدهد. کسی را که دواخانه بشناسد برایش میدهد. مرا از طریق دوستانم که قبلاً از وی تابلیت خریده بودند میشناخت. بار اول من با دوستانم به دواخانه رفتم و تابلیت را به من داد. بعداً دوستم برایش گفت: "اگر من کدام روز نیامدم برای دوستم تابلیت بدهید، بعداً همرایش اندیوال شدم. به اینگونه آهسته آهسته خوردن تابلیت من را به این حال رساند."
داکتران تداوی معتادین مواد مخدر میگویند، تابلیت زیگپ نوع از دوای پرگابالین است که داکتران عمدتاً آن را به مریضان شکر و اختلالات روانی توصیه میکنند، اما هرگاه شخص سالم بدون مشوره داکتر از اندازه معین آن بیشتر استفاده کند، سبب اعتیاد میشود.
اینکه استفاده دوای پرگابالین و یا تابلیت زیگپ چی تاثیرات منفی بالای انسان دارد در این باره داکتر واحدالله کوشان معاون شفاخانه هزار بستر تداوی معتادین میگوید که اگر تابلیت زيگپ بيشتر استفاده شود باعث مرگ انسان میشود.
او در این مورد گفت: "زمانی که زیگپ استفاده شود، شخص را از حالت عادی بیرون میسازد، خواب انسان بیشتر میشود، یعنی تمام روز استراحت میباشد. گنگسیت برایش پیدا میشود، تمرکز ذهنیاش را کمتر میسازد، اراده شخص را متأثر میسازد."
داکتر کوشان میافزاید، معتادین مواد مخدر بخاطر رفع اختلالات روانی از پرگابالین یا تابلیت زیگپ نیز استفاده میکنند.
ریاست کاهش تقاضا به مواد مخدر وزارت صحت عامه نیز تأیید میکند که استفاده تابلیت "K" و تابلیت زیگپ در این اواخر در افغانستان در میان جوانان و نوجوانان بیشتر شده است.
داکتر عبدالشکور حیدری مسئول تخنیکی ریاست کاهش تقاضا به مواد مخدر وزارت صحت عامه میگوید که تداوی معتادین زيگپ نسبت به معتادين ديگر برای شان پيچيده میباشد.
او افزود: "زيگپ در سالهای اخیر و امسال زیادتر شیوع پیدا کرده که جوانان ما بدون تجویز داکتر سوء استفاده میکنند و نگرانی عمده اینست، زمانیکه این تابلیت را با دیگر انواع مواد مخدر استفاده میکنند، حتی باعث مرگ و معلولیت فرد میگردد."
بر اساس معلومات وزارت صحت عامه افغانستان پنجاه درصد معتادین مواد مخدر را در افغانستان افراد تشکیل میدهند که به تابلیتهای نشه آور و مواد مخدر کیمیاوی معتاد هستند، اما دکتران طبی به این نظر اند که استفاده تابلیتهای نشه آور زمینه را برای استفاده انواع دیگر مواد مخدر فراهم میسازد.
گزارش: فرید حلیمی