روز یکشنبه کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در باره کار کرد هایش قبل و بعد از برگزاری انتخابات، به نمایندگان دسته های انتخاباتی، نهاد های ناظر داخلی و خارجی و برخی احزاب سیاسی معلومات داد.
بخش عمدهای معلومات کمیسیون انتخابات مرتبط میشد به ۳۰۰ هزار رای مورد منازعه میان کمیسیون و تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله.
محمد حنیف دانشیار از اعضای کمیسیون انتخابات گفت، این ۳۰۰ هزار رای را که تیم آقای عبدالله باطل عنوان میکند، آرای معتبر اند، او برای اعتیار دادن به این آرا هر چند کمتر به مواد حقوقی اشاره کرد اما گفت، در بخش ۱۰۲ هزار رأی از میان این آرا، مشکلات فنی وجود داشتند و اما این آرا، رایهای واقعی و دارای معلومات بیومتریک اند.
اما معلومات کمیسیون انتخابات قناعت دستهای انتخاباتی عبدالله عبدالله را فراهم نکرد و نمایندگان این تیم انتخاباتی پیش از پایان نشست، کمیسیون را به تقلب متهم کرده و نشست را ترک کردند.
اسدالله سعادتی معاون دوم عبدالله عبدالله نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: "شما تصمیم ندارید که انتخابات کنید، شما تصمیم دارید که تقلب را به کرسی بنشانید، و فکر میکنم این بسیار دشوار خواهد بود، تشکر از تمام شما."
از سوی دیگر داوود سلطان زوی از اعضای دستهای انتخاباتی دولت ساز به رهبری محمد اشرف غنی از کمیسیون مستقل انتخابات میخواهد که به جای "انعطاف پذیری" قانون را عملی کرده و نتایج ابتدایی انتخابات را هر چه زودتر اعلان کند.
او گفت، باید سرنوشت هفت ولایت که بازشماری آرا در آنها آغاز نشده اند، مشخص شوند.
او گفت: "از کمیسیون و حکومت میخواهیم که سرنوشت این هفت ولایت را تعیین کنند، چه میکنند در این مورد، مردم افغانستان در انتخابات اشتراک کردند به خاطری این نه که هر روز منتظر فرمایش تیمهای انتخاباتی باشیم، انتخابات بدون اعلان نتایج اصلاً ضیاع وقت مردم است."
در همین حال کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان میگوید، به هیچ گونه زر و زور تسلیم نخواهد شد و به زودی در باره سرنوشت هفت ولایت و اعلان نتایج ابتدایی انتخابات تصمیم خواهد گرفت.
حوا علم نورستانی رئیس کمیسیون انتخابات گفت: "بعد از این نشست ما جلسه خواهیم داشت، در مورد هفت ولایت و اعلان نتایج تصمیم میگیریم و با مردم آن را شریک خواهیم کرد."
از سویی هم، یوسف رشید رئیس مؤسسه انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان «فیفا» که در این نشست اشتراک کرده بود، از چگونگی مدیریت نشست امروز، انتقاد کرد.
او گفت: "تا حد زیاد یک نشست معلوماتی بود، در این جا باید روی حل مشکلات صحبت میشد، متاسفانه کمیسیون انتخابات در قسمت ساختن فارمت این نشست دقیق نبود، به معترضین فرصت زیاد داده نشد، کمیسیون باید در چوکات قانون جواب ارائه میکرد."
رشید همچنان گفت، در نشست امروز یکشنبه، نمایندگان دستهای انتخاباتی عبدالله عبدالله برای توجیه ادعا های شان به مواد قانون اشاره میکردند اما به گفته او، کمیسیون انتخابات به جای ارائه جواب های قانونی بیشتر معاذیر فنی را پیشکش میکرد.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان حدود دو و نیم ماه پیش در ششم ماه میزان برگزار شده بود و اما تا حال کمیسیون انتخابات موفق نشده تا نتایج ابتدایی آن را اعلان کند.