طالبان از چهار سال به اینسو بخشهای زیاد ولسوالی مارجه هلمند را در کنترول داشتند و بر بنیاد گزارش سالانه اداره مبارزه علیه جرایم و مواد مخدر سازمان ملل متحد، بیشترین کوکنار هلمند در این ولسوالی کشت میشد.
عمر زواک سخنگوی والی هلمند به رادیو آزادی گفت، از چهار سال به اینسو نیروهای افغان تنها مرکز این ولسوالی را در اختیار داشتند و طالبان در دشتهای تحت تصرف شان در مارجه کوکنار کشت کرده و دهاقین را نیز به کشت کوکنار مجبور ساخته بودند.
او گفت: "زمینهای ولسوالی مارجه مناطق دشتی و سرسبز است و از لحاظ آب و هوا زمینه آن مساعد بود که مخالفین مسلح در مناطق تحت کنترول شان کوکنار کشت کنند. اینها دلایلی بود که در هنگام تسلط طالبان بر ولسوالی مارجه کشت کوکنار در این ولسوالی زیاد بود و طالبان از آن منفعت میبردند. طالبان با پول مواد مخدر نه تنها در ولسوالیهای هلمند ماشین جنگی شان را تمویل میکردند، بلکه پول آن به ولسوالیهای دیگر هم میرفت، طالبان با این پول جنگجویان شان را اکمال میکردند."
بر بنیاد گزارش اداره مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم ملل متحد يا (یو.ان.او.دی.سی)، ۸۵ درصد کوکنار افغانستان در هلمند کشت میشود و بیش از چهل درصد مزارع کوکنار در مارجه تثبیت شده است.
در سال روان نیروهای افغان توانستند بیش از ده ولسوالی را در چندین ولایت از کنترول طالبان بیرون کنند، اما در ولایت هلمند هنوز نیز چندین ولسوالی در شمال و جنوب در تصرف طالبان است و در این ولسوالیها به پیمانه زیاد کوکنار کشت میشود.
عطاالله افغان رئیس شورای ولایتی هلمند میگوید، تنها راه پایان دادن به کشت کوکنار در هلمند خارج ساختن ولسوالیها از کنترول طالبان است.
او افزود: "در مناطقی که در تصرف نیروهای افغان قرار دارد در آنجا کوکنار کشت نمیشود، ولی در مناطقی که در تصرف طالبان است در آن کوکنار کشت میشود. در ولسوالیهای شمالی ولایت هلمند که از کنترول نیروهای افغان بیرون است، در آن دو تا سه فصل کوکنار کشت میشود. همچنان در ولسوالیهای جنوبی همانند خانشین، دیشو، گرمسیر و دشت های مارجه کوکنار کشت شده است. اگر طالبان بخواهند کشت کوکنار را متوقف کنند، با یک اعلان و یک امر میتوانند آن را متوقف کنند. دولت که شعار میدهد باید به آن عمل کند. مناطقی را که مردم خواهان آزادی آن اند، باید تصرف کنند و بر وضعیت خود شان را مسلط کنند."
سال گذشته میلادی افغانستان شاهد کاهش در کشت کوکنار بود و دلیل آن نیز خُشکسالی پنداشته میشد، اما امسال همزمان با فراوانی آب، نیروهای افغان عملیات تخریب مزارع کوکنار را نیز انجام نداده اند و این نگرانی وجود دارد که بار دیگر سطح کشت کوکنار و تولید تریاک بلند خواهد رفت.
گزارش: مرسلین ارسلا