خبر ها
'روحانی خواهان رهایی معترضانی شد که در اعتراضها غیرمسلح بوده اند'
![حسن روحانی در جلسه مجلس در ۱۲ شهریور ۹۸](https://gdb.rferl.org/987e4f23-61af-4600-ac72-912a0c213292_w250_r1_s.jpg)
حسن روحانی رئیس جمهور ایران خواهان رهایی معترضانی شده است که در اعتراضهای اخیر غیرمسلح بوده و تنها بهخاطر نظریات شان توقیف شده اند.
اعتراضات در ایران بهخاطر بلندرفتن نرخ و سهمیهبندی تیل بهراه انداخته شده بود.
آقای روحانی که در تیلویزون دولتی ایران سخنرانی میکرد گفت: "باید از ترحم مذهبی و اسلامی کار گرفته شود و آن افراد بیگناه که به افزایش قیمت تیل اعتراض داشتند و مسلح نبودند، باید آزاد شوند."
مظاهرات در ایران در پانزدهم ماه نوامبر آغاز شد و به سرکوب شدید از سوی نیرو های امنیتی روبهرو گردید.
مقامهای ایران در جریان تظاهرات انترنیت را قطع کرده بودند.
سازمان عفو بینالمللی شمار کشته شدههای را بیش از ۲۰۸ نفر گزارش داده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
پایان ماموریت دیپلوماتان نظام جمهوری مخلوع افغانستان در سفارت افغانستان در انقره
![سفارت افغانستان در انقره، پایتخت ترکیه (تصویر آرشیف)](https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-a4f8-08dbc33741e3_w250_r1_s.jpg)
سفارت افغانستان در انقره در اطلاعیهای در فیسبوک خود گفت که تمامی دیپلوماتهای دورۀ جمهوریت از امروز (پنجشنبه، ۱۸ دلو) به ماموریت خود خاتمه دادند.
در ادامه آمده که در نبود یک حاکمیت مشروع و مبتنی بر ارادۀ مردم در افغانستان، این سفارت بعد از ظهر امروز به وزارت امور خارجۀ جمهوری ترکیه تسلیم داده شد.
پیش از این یک منبع آگاه به رادیو آزادی گفت که شش دیپلومات جمهوری مخلوع افغانستان به شمول سفیر به وظایف خود پایان دادند.
منبع گفت که تا شش دیپلمات دیگر به شمول سه فردی که از سوی طالبان گماشته شده اند، در سفارت هستند.
حکومتهای طالبان و ترکیه هنوز در این مورد چیزی نگفته اند.
ادعاها در بارۀ هک شدن سیستم اطلاعات برخی ادارههای طالبان؛ وزارت مخابرات طالبان چه میگوید؟
![ساختمان وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی افغانستان در کابل (تصویر آرشیف)](https://gdb.rferl.org/D041CE48-279D-46BD-B14F-5FDE46C2AFCE_w250_r1_s.jpg)
پس از نشر گزارشها در بارۀ هک شدن سیستم حکومت طالبان، وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی آنان امروز (چهارشنبه، ۱۸ دلو) گفت که احتمال دارد که به این اطلاعات به شیوههای مختلف و از کمپیوترهای غیر مصئون افراد در برابر حملات سایبری، دسترسی حاصل شده باشد.
این وزارت در اعلامیهای گفته که هیچ سیستمی هک نشده و بیشتری اسناد نشر شده در شبکههای اجتماعی، علنی بوده و یا مربوط به سالهای گذشته است.
طالبان ادعا مدعی که همۀ سیستمهای حکومتشان در برابر حملات سایبری مصون است.
شماری از اسنادی که اخیراً در سایت جدید "طالبان لیکس" منتشر شده، حاوی اطلاعات برخی وزارتها و ادارات مستقل حکومت طالبان است.
طالبان ۱۳ نفر را در کابل، کاپیسا و ارزگان دُره زدند
![حضور طالبان در محل محاکمۀ علنی افراد متهم در افغانستان (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/447516fc-0663-41bc-8545-9650ae571c3f_w250_r1_s.jpg)
ستره محکمۀ طالبان امروز(پنجشنبه ۱۸ دلو) در اعلامیههای جداگانه گفته که این ۱۳ تن در محضر عام مجازات شده اند.
بر اساس اعلامیۀ این محکمه، یک زن و دو مرد در ولسوالی نجراب ولایت کاپیسا به جرم "فرار از خانه و تسهیل فرار شخص دیگر" هر یک به ۳۹ دره و ۷ ماه حبس محکوم شده اند.
در اعلامیۀ دیگر گفته شده که ۹ تن در ولسوالی چهار چینو در ولایت ارزگان، به اتهام سرقت محکوم شدهاند.
محکمۀ ابتدایی این ولسوالی هشت تن را به ۲ سال حبس و ۳۹ دره و یک تن دیگر را به ۱ سال حبس و ۳۹ دره محکوم کرده است.
ستره محکمۀ طالبان همچنین گفته که یک تن در ولایت کابل به جرم آنچه که"فساد اخلاقی" خوانده شده، به ۱ سال و شش ماه حبس و ۳۹ دره محکوم شده است.
مجازات بدنی در محضر عام از سوی طالبان، انتقاد شدید سازمانهای بینالمللی حقوق بشری به ویژه ملل متحد را به همراه داشته است.
اما مقامهای طالبان اجرای این مجازات را تطبیق شریعت عنوان کرده اند.
سازمانهای بینالمللی به تکرار از طالبان خواسته اند که فوراً جلو همچو مجازات را بگیرند و به اصول حقوق بشر احترام بگذارند.
وزیر خارجۀ امریکا از شرکت در نشست "گروه ۲۰" به میزبانی افریقای جنوبی خودداری کرد
![مارک روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا](https://gdb.rferl.org/069bb2bc-b35f-4cb9-992f-258086cc0072_w250_r1_s.jpg)
مارکو روبیو، وزیر امور خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا میگوید که به دلیل تغییر سیاستهای افریقای جنوبی در پیوند با زمین و شرایط اقلیمی و ترویج سیاست "تنوع، برابری و شمولیت" در نشست وزرای خارجۀ گروه ۲۰ "G20" که در این کشور برگزار میشود، شرکت نخواهد کرد.
این نشست در اواخر ماه جاری میلادی برگزار خواهد شد.
مارکو روبیو روز چهارشنبه، ۵ فبروی گفت، افریقای جنوبی کارهای بسیار بدی انجام میدهد و وظیفۀ او این است که منافع ملی امریکا را پیش ببرد، نه اینکه پول مالیهدهندگان امریکا را ضایع کند.
پالیسی ترویج تنوع، برابری و شمولیت (DEI) توسط دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا مورد حمله قرار گرفته است.
ترمپ در مورد تغییرات اقلیمی نیز تردید دارد و در ماه گذشته امریکا را برای بار دوم از توافقنامۀ پاریس خارج ساخت.
ترمپ از سیاست افریقای جنوبی در پیوند به زمین نیز شکایت کرده و گفته که"افریقای جنوبی زمین را مصادره میکند" و در این کشور با "طبقات خاصی از مردم بسیار بد" رفتار میشود.
علاوه بر این ایلان ماسک میلیاردر متولد افریقای جنوبی، کسی که ترمپ او را به عنوان "امپراطور موثریت" نامیده، افریقای جنوبی را به داشتن "قوانین مالکیت آشکار نژادپرستانه" متهم کرده و گفته که سفید پوستان قربانیان آن بوده اند.
گروه ۲۰ (G20) شامل کشورهای ارجنتاین، استرالیا، بریتانیا، برازیل، کانادا، چین، فرانسه، جرمنی، هند، اندونیزیا، ایتالیا، جاپان، کوریای جنوبی، مکسیکو، روسیه، عربستان سعودی، افریقای جنوبی، ترکیه، ایالات متحده و دو نهاد منطقهای (اتحادیۀ اروپا و اتحادیۀ افریقا) میشود.
اسکیبازان افغانستان روز جمعه در نهمین دور مسابقات زمستانی آسیایی شرکت میکنند
![برخی اسکیبازان افغانستان در ولایت بامیان (تصویر آرشیف)](https://gdb.rferl.org/E36796A1-10AA-433D-8CA2-4FB81781CA3D_w250_r1_s.jpg)
ریاست تربیت بدنی و ورزش افغانستان در کنترل طالبان میگوید که محمد داوود کارگر، رئیس فدراسیون اسکی و سه ورزشکار افغان به نمایندگی از افغانستان در این مسابقات شرکت خواهند کرد.
این مسابقات روز جمعه، ۱۹ دلو در شهر هربین در چین آغاز میشود و تا چهاردهم فبروری ادامه خواهد داشت.
در این مسابقات ۱۲۷۵ ورزشکار از ۳۴ کشور آسیایی شرکت خواهند کرد.
وزیر دفاع اسرائیل به اردوی این کشور کشور گفته که طرحی را برای خروج فلسطینیها از نوار غزه آماده کند
![اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل](https://gdb.rferl.org/3c3c985a-70f9-4647-9a3e-474ba0b3c572_w250_r1_s.png)
خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده است، اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل به اردوی این کشور دستور داده است تا بر اساس پیشنهاد دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا، طرحی را برای تخلیۀ تعداد زیادی از فلسطینیها از نوار غزه آماده کند.
او امروز (پنجشنبه، ۱۸ دلو) گفته است، از طرح ترمپ که میتواند به جمعیت بزرگ نوار غزه اجازه دهد تا به نقاط مختلف جهان نقل مکان کنند، استقبال میکند.
دونالد ترمپ در جریان ملاقات با بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل در واشنگتن، پیشنهاد کرد که نوار غزه به امریکا واگذار شود تا آن را از نظر اقتصادی توسعه دهد.
اما ترمپ نگفته که آیا فلسطینیها میتوانند دوباره به غزه برگردند یا نه.
این اظهارات ترمپ در مورد تخلیۀ فلسطینیها از غزه با واکنشها و انتقادات بینالمللی مواجه شده است.
طرح ترمپ به شدت از سوی فلسطینیها و جامعۀ جهانی رد شده و گروههای حقوق بشری گفته اند که این حرکت نقض قوانین بینالمللی و به مفهوم جابجایی اجباری است.
نگرانی یک سازمان حامی پناهندگان از وضعیت افغانهای مقیم ایران، پاکستان، تاجیکستان و ترکیه
![پولیس پاکستان در حال بررسی اسناد برخی مهاجرین افغان](https://gdb.rferl.org/e3bc5a88-1d2d-4138-81c1-410ae88606e4_w250_r1_s.jpg)
این سازمان به نام مرکز مهاجرت مختلط (MMC) میگوید که افغانهایی که در ایران، پاکستان، ترکیه و تاجیکستان زندگی میکنند، با تهدیدهای فزایندۀ دستگیری، اخراج و خشونت از سوی مقامات دولتی این کشورها مواجه اند.
مرکز مهاجرت مختلط که در شهر ژنیو در سوئیس مستقر است، در گزارشی که روز چهارشنبه، ۵ فبروری منتشر کرده، گفته که افغانها در سه ماه گذشته در چندین کشور همسایه از جمله ایران، پاکستان، تاجیکستان و همچنین در ترکیه با شرایط وخیمتری روبهرو بودند و سرکوبهای شدیدی را متحمل شده اند که نشاندهندۀ آسیبپذیری فزایندۀ آنها است.
به گفتۀ این مرکز، مهاجران افغان در ترکیه اغلب قبل از اخراج در مراکز توقیف در شرایط دشواری نگهداری میشوند و بیشتر بدون یک روند قانونی مناسب و این که پس از بازگشت به افغانستان با چه شرایطی روبهرو خواهند شد، از این کشور اخراج میشوند.
بر اساس این گزارش، مهاجران افغان از کشورهای ایران و پاکستان نیز به گونۀ گسترده اخراج میشوند و در تاجیکستان نیز فشارها بر افغانها ادامه دارد.
با تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱ میلادی و تشدید بیثباتی سیاسی و اقتصادی در این کشور، در سه سال گذشته صدها هزار تن مجبور به ترک افغانستان شده اند که بیشترشان به ایران و پاکستان مهاجر شده اند و شمار دیگر هم به تاجیکستان و ترکیه رفته اند.
یک مقام ارشد امریکایی: در نشست امنیتی مونیخ در بارۀ پایان جنگ در اوکراین بحث خواهیم کرد
![کیت کیلاگ، نمایندۀ ویژۀ رئیس جمهور ترمپ در امور اوکراین و روسیه](https://gdb.rferl.org/79f6b00a-ee03-4230-9516-da0dc0a37f37_w250_r1_s.jpg)
کیت کیلاگ، نمایندۀ ویژۀ دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا در امور اوکراین و روسیه روز چهارشنبه، ۵ فبروری در صفحۀ ایکس خود (توییتر سابق) نوشت که هفتۀ آینده در نشست امنیتی مونیخ شرکت خواهد کرد.
او گفت که در این نشست در بارۀ هدف رئیس جمهور ترمپ برای پایان جنگ در اوکراین بحث خواهد کرد.
کیلاگ افزوده که او همچنان قصد دارد که در حاشیۀ نشست امنیتی مونیخ با متحدان امریکا که آمادۀ کار با ادارۀ رئیس جمهور ترمپ اند، دیدار کند.
پیش از این گزارشهایی نشر شد که گویا کیلاگ میخواهد که طرح صلح ترمپ را فاش کند.
خبرگزاری بلومبرگ به تاریخ ۵ فبروری به نقل از منابعی که نامهایشان فاش نشده، خبر داد که کیت کیلاگ در نشست امنیتی مونیخ طرح صلح ترمپ برای پایان جنگ در اوکراین را فاش خواهد کرد.
اما جزئیات بیشتر در بارۀ این طرح ارائه نشده است.
دفتر مطبوعاتی قصر سفید به پرسش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در این مورد هنوز پاسخ نداده است.
رئیس جمهور امریکا: گزارشها در بارۀ خواست امریکا برای مبدل کردن ایران به "خاکستر" اغراقآمیز است
![دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا](https://gdb.rferl.org/87bdbd00-1419-4344-85d9-3961e8623ffb_w250_r1_s.jpg)
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده میگوید که گزارشها در مورد این که امریکا با همکاری اسرائیل میخواهد ایران را به "خاکستر" مبدل کند، به شدت اغراقآمیز است.
او این موضوع را روز چهارشنبه، ۱۷ دلو در "تروت" شبکۀ اجتماعی مربوط به خودش در بارۀ برنامۀ هستهای ایران نوشت.
ترمپ تأکید کرد که میخواهد با ایران به یک توافق هستهای برسد که قابل تأیید باشد و همچنان به تهران اجازه دهد که به گونۀ مسالمتآمیز، توسعه و رونق یابد.
اما او تأکید کرد که ایران نباید اسلحۀ اتمی تولید کند و گفت که باید هرچه زودتر برای دستیابی به یک توافق جدید اقدام شود.
به گفتۀ ترمپ، زمانی که این توافقنامه تکمیل و امضا شود، جشن بزرگی در شرقمیانه برگزار خواهد شد.
ایران و شش قدرت بزرگ جهان در سال ۲۰۱۵ در بارۀ برنامۀ هستهای ایران به یک توافق رسیدند، اما ادارۀ پیشین رئیس جمهور ترمپ در ۲۰۱۸ از این توافق بیرون شد.
شاهزاده رحیم الحسینی، به عنوان پنجاهمین رهبر مسلمانان اسماعیلیه تعیین شد
![شاهزاده رحیم الحسینی آقا خان پنجم، تصویر از شبکه توسعه آقا خان](https://gdb.rferl.org/68ed71e1-1791-4044-789d-08dd3bb48444_cx0_cy16_cw0_w250_r1_s.jpg)
شاهزاده رحیم الحسینی آقا خان پنجم، روزگذشته ۱۶ دلو، به عنوان پنجاهمین رهبر فرقۀ مسلمانان اسماعیلیه معرفی شد.
براساس بیانیه که از سوی شبکه توسعه آقا خان در رسانه های اجتماعی نشر شده، شاهزاه رحیم براساس وصیت نامۀ پدرش به عنوان رهبر جدید این فرقه مذهبی معرفی شده است.
گفته شده که شاهزاده رحیم متولد ۱۹۷۱ و فرزند ارشد کریم الحسینی معروف به آقا خان چهارم است که در هیئت مدیره بسیاری از نهاد های شبکه توسعه آقا خان هم نقش دارد.
شاهزاده رحیم الحسینی آقا خان پنجم در حالی به عنوان پنجاهمین رهبر فرقۀ مسلمانان اسماعیلیه معرفی شد که پدرش کریم الحسینی چهل و نهمین امام اسماعیلیه روز سه شنبه در سن ۸۸ سالگی وفات کرد.
فرقۀ مذهبی اسماعیلیه در سراسر جهان حدود ۱۵ ملیون پیرو دارد، از جمله در افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، ایران، هند و بخش های از افریقا.