لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۰ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۲۱

شورای نامزدان طرح 'ایجاد حکومت مشارکت ملی با مودل ائتلافی' را پیشنهاد کرد


نشست شورای نامزدان ریاست جمهوری در کابل
نشست شورای نامزدان ریاست جمهوری در کابل

کشمکش‌های انتخاباتی و نامعلوم بودن سرنوشت اعلام نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری ششم میزان، آهسته آهسته پهلوی‌های دیگری به خود می‌گیرد.

حالا شورای نامزدان ریاست جمهوری آنچه که بیرون‌رفت از بحران به میان آمده و جلوگیری از بحران عمیق‌تر می‌خوانند، طرح تشکیل حکومت مشارکت ملی را روی میز می‌گذارد.

احمدولی مسعود یکی از نامزدان ریاست جمهوری می‌گوید هدف از پیشنهاد این طرح به کمیسیون مستقل انتخابات دخیل ساختن تمامی طرف‌ها در ساختار حکومت آینده است.

او گفت: "اگر نتایج یک‌جانبه اعلام گردد و معیارها در نظر گرفته نشوند به معنای صحه گذاشتن به تقلب‌ها است. شورای نامزدان طرح تشکیل حکومت مشارکت ملی با مدل ائتلاف سیاسی که بر اساس روحیه انتخابات محور، فراگیر و مشارکت عادلانه و متوازن در آن در نظر گرفته شده باشد را پیشنهاد می‌کند. همه اطراف واقعیت‌های اجتماعی باید در نظر گرفته شود، منطق تشکیل چنین حکومتی این است که حکومت اصولاً بر پایه دموکراسی تفاهمی باشد بجای دموکراسی اکثری."

نشست شورای نامزدان ریاست جمهوری در کابل
نشست شورای نامزدان ریاست جمهوری در کابل

در بخشی از این طرح پیشنهاد شده است که باید شرایط مطمئن برای برگزاری انتخابات شوراها، ولسوالی‌ها، شهرداری‌ها و انتخابات ریاست جمهوری در آینده به میان آید.

این شورا کمیسیون مستقل انتخابات را به رفتارهای جانب‌دارانه متهم می‌کند.

در همین حال شورای انسجام جمعیت اسلامی افغانستان به روز دوشنبه (۱۱ قوس) در نشستی در کابل از کمیسیون مستقل انتخابات خواست که نتایج ابتدایی انتخابات را هرچه زودتر اعلام کند.

سید اکرام‌الدین معصومی عضو ارشد این حزب گفت:‌ "هنوز متأسفانه نتایج اعلام نشده است از انتخابات سه ماه می‌گذرد این وضعیت نزدیک است افغانستان را به سوی بی‌ثباتی ببرد و نزدیک است که بحران دیگری دامن مردم افغانستان را بگیرد."

در این حال صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در واکنش به نشست امروز گفته است که مردم افغانستان در چارچوب قانون اساسی، اراده‌ شان‌را به هدف تداوم نظام جمهوری، با رفتن پشت صندوق‌های رای‌دهی، تمثیل کرده اند و به‌عقب برنمی گردند. مردم افغانستان سزاوار طرح‌های هوایی و میان‌تهی نیستند.

اما موضع کمیسیون مستقل انتخابات در این زمینه چه است؟

عزیز ابراهیمی سخنگوی این کمیسیون می‌گوید در هیچ جایی از قانون حکومت ائتلافی نیامده است و این کمیسیون بر بنیاد قانون اساسی تصمیم می‌گیرد.

او گفت:‌ "قانون اساسی و قانون انتخابات در این زمینه وضاحت دارد که رئیس جمهور افغانستان از طریق آرای مردم افغانستان که اکثریت آرا ۱+۵۰ را تکمیل کند پس از بررسی و اعلام از سوی کمیسیون مشخص می‌شود."

در حالی که بیشتر از دو ماه از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری می‌گذرد اما کمیسیون مستقل انتخابات هنوز هم نتوانسته است که تاریخ اعلام نتایج ابتدایی را روشن سازد، کاری که سبب نگرانی مردم و نامزدان ریاست جمهوری شده است.

XS
SM
MD
LG