سازمان صحی جهان سال گذشته میلادی اعلام کرد که تعداد افراد مبتلا به بیماری ایدز در افغانستان از روی تخمین به ۵۹۰۰ تن می رسید، اما امسال بررسی های وزارت صحت عامه افغانستان نشان میدهد که ۲۸۸۳ تن در افغانستان به ویروس (HIV) یا مرض ایدز مبتلا هستند.
داکتر ثمرالدین زازی مشاور پروگرام ملی کنترول مرض ایدز وزارت صحت عامه افغانستان به رادیو آزادی گفت، نصف افراد مبتلا به مرض ایدز در افغانستان را معتادین مواد مخدر تشکیل میدهند، زیرا ویروس (HIV) از طریق سرنج های پیچکاری که معتادین از آن بگونه مشترک استفاده میکنند، از یک معتاد به چندین معتاد انتقال شده است.
او گفت: "تا حال ۲۸۸۳ واقعه ایدز با پروگرام ملی کنترول ایدز وزارت صحت عامه ثبت شده که در میان آن ۱۰۷۵ آن واقعاتی است که در وجود افراد معتاد، به خصوص معتادینی تثبیت شده که مواد مخدر را به واسطه پیچکاری به بدن شان تزریق میکنند. اینها افرادی اند که از یک سوزن پیچکاری چندین تن آنان هم زمان استفاده میکردند. از این طریق انتقال ویروس (HIV) از یک فرد به فرد دیگر خیلی آسان صورت میگیرد."
بر اساس معلومات وزارت صحت عامه افغانستان، در سال ۲۰۱۸ میلادی ۱۸۴ واقعه مثبت ایدز نزد آنان ثبت شد که از این میان ۴۰ تن آن معتادین مواد مخدر بودند و امسال نیز ۱۵۰ واقعه تازه ثبت شده که در میان آنان ۱۷ تن شان معتاد اند.
وزارت صحت عامه افغانستان در طول سال از طریق یک برنامه ویژه، در ۱۳ ولایت افغانستان بالای ۷۳۶۶ معتادی که مواد مخدر را از طریق پیچکاری به بدن شان تزریق میکنند، دو میلیون سرنج را در يک سال توزیع میکند.
هدف این برنامه جلوگیری از استفاده مکرر و مشترک معتادین از یک سرنج است، تا ویروس (HIV) ایدز از یک معتاد به چندین تن منتقل نشود.
داکتر امان رؤفی متخصص بیماری ایدز میگوید، با توجه به امکان انتقال فوری ویروس (HIV) یک فرد به فرد دیگر، معتادین به دلیل استفاده مشترک از سرنج ها، در معرض بیشتر مبتلا شدن به بیماری ایدز قرار دارند.
او افزود: "معتادین زرقی معمولاً دو وقت در روز هیرویین را به بدن شان تزریق میکنند و چند فرد به صورت مشترک یک سرنج را استفاده میکنند. در میان آنان اگر یک تن آنان به ویروس (HIV) مبتلا باشد، به سادگی میتواند آن را به افراد دیگر انتقال دهد. افرادی که مواد مخدر را با پیچکاری به بدن خود تزریق میکنند، زیان آن در مقایسه به افرادی که مواد مخدر را دود میکنند بیشتر است. این افراد باید کوشش کنند که شکل استفاده آن را تغییر دهند و از شکل تزریقی آن استفاده نکنند، چون اضرار آن فوق العاده زیاد و کشنده میباشد."
به اساس گزارش سازمان صحی جهان بیش از یک میلیون تن در جهان به بیماری ایدز مبتلا اند که در کنار کشورهای افریقایی، کشورهای جنوب آسیا به شمول افغانستان نیز در معرض خطر بیشتر قرار دارد.
ایدز یک بیماری ویروسی است که با داخل شدن ویروس مشخصی به نام (HIV) به بدن انسان، سیستم دفاعی انسان را تضعیف کرده و سبب مرگ انسان میگردد.
گزارش: مرسلین ارسلا