افراد مسلح که خود شان را به گروه طالبان منسوب میکنند، شماری از معتادین را در غور با زور شکنجه وادار به ترک اعتیاد میسازند.
این افراد مسلح معتادین را به روی زمین خوابانده، آنان را با خمچههای تر میزنند و از آنان تعهد میگیرند که بار دیگر مواد مخدر استفاده نمیکنند.
عالمان دین شکنجه معتاد را خلاف دین اسلام میدانند و داکتران طبی نیز میگویند که ترک اعتیاد با زور و شکنجه موثر نیست و عوارض جانبی را به فرد معتاد در پی دارد.
افراد مسلح منسوب به گروه طالبان با فراخواندن مردم در منطقه تسرقی مربوط فیروز کوهِ ولایت غور، چندین معتاد را جمع کرده و با لت کوب آنان توسط خمچههای تر، از آنان میخواهند که خط بینی کشیده و تعهد کنند که پس از این مواد مخدر استفاه نکنند.
داکتران طبی وادار ساختن فرد معتاد را با زور و شکنجه به تداوی ترک اعتیاد موثر نمیدانند و میگویند که یک شرط ترک اعتیاد رضایت فرد معتاد است.
داکتر واحدالله کوشان متخصص تداوی معتادین میگوید، اگر معتاد با زور وادار به ترک اعتیاد شود، امکان آن زیاد است که وی پس از ترک اعتياد دوباره به مواد مخدر رو بیاورد.
او افزود: "شکنجه فرد معتاد برعکس این که فایده داشته باشد، عواقب منفی دارد و فرد معتاد را عقده مند میسازد و عقده وی سبب میشود که وی به استفاده مواد مخدر ادامه دهد. به هر اندازه که استفاده مواد مخدر دوامدار شود، مشکل فرد معتاد بیشتر شده و اعصاب و تمام وجود فرد را متضرر را میسازد. اگر یک اقدام انسانی و علمی در بخش تداوی معتاد صورت گیرد، یعنی مریض را شکنجه نکند، متضرر نسازد، بالای وی فشار نیاورد و معتاد را تهدید نکند، تداوی وی نتیجه بهتر میدهد."
مولوی عبدالدیان به این باور است که فرد معتاد به مواد مخدر مریض است و شکنجه انسان، به ویژه مریض در دین مقدس جواز ندارد، بلکه معتاد باید با ترحم و تشویق به تداوی و ترک اعتیاد تشویق شود.
او افزود: "از دیدگاه اسلام لت و کوب کردن هیچ جواز ندارد، خصوصاً فرد مریض. معتاد مواد مخدر هم مریض است، از نظر دین اسلام لت و کوب و آزار و اذیت مریض بخاطر مجبور ساختن وی به تداوی هیچ جواز ندارد."
بررسیهای وزارت صحت عامه افغانستان نشان میدهد که دسترسی آسان به مواد مخدر علت عمده معتاد شدن جوانان به مواد مخدر است و بر بنیاد معلومات وزارت داخله افغانستان و اداره سیگار، بیشترین کشت و تولید مواد مخدر در مناطق تحت نفوذ طالبان صورت میگیرد.
اسدالله ندیم کارشناس امنیتی میگوید، طالبان با ناامن ساختن افغانستان زمینه کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر را فراهم ساخته اند، اگر آنان واقعاً قصد دارند که با اعتیاد مبارزه کنند، نخست باید جلو کشت و تولید مواد مخدر را در مناطق تحت نفوذ شان بگیرند.
او افزود: "طالبان عامل اصلی کشت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان استند. شکنجه معتادين راه مبارزه علیه مواد مخدر نیست، بهتر است تا طالبان در رابطه به منع کشت و قاچاق مواد مخدر فکر کنند. مبارزه علیه اعتیاد مواد مخدر موضعگیری مشترک میخواهد، حتٰی میتواند طالبان با حکومت و نهادهای که علیه مواد مخدر مبارزه میکنند، همکاری نمایند."
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان با فرستادن پیامی به رادیو آزادی، دست داشتن جنگجویان این گروه در شکنجه معتادین را در غور رد میکند و از تعهد طالبان به مبارزه علیه مواد مخدر سخن میگوید.
گزارش: مرسلین ارسلا