لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۱۵

افغانستان 'ششمین کشور بد' در پیگیری عاملان قتل خبرنگاران


حمله انتحاری در منطقه شش درک کابل که در آن ۹ خبرنگار به شمول سه خبرنگار رادیو آزادی کشته شدند. April 30, 2018
حمله انتحاری در منطقه شش درک کابل که در آن ۹ خبرنگار به شمول سه خبرنگار رادیو آزادی کشته شدند. April 30, 2018

کمیتۀ جهانی حفاظت از خبرنگاران در رده‌بندی سال ۲۰۱۹ کشورهای جهان از لحاظ عدم پی‌گیری قانونی عاملان قتل خبرنگاران، افغانستان را در رده ششم قرار داده است.

در این رده‌بندی سومالیا در ردیف اول سوریه در ردیف دوم و عراق در ردیف سوم قرار دارند.

به گزارش این کمیته، ناامنی، بی‌ثباتی سیاسی، فساد کنترول نشده و نبود اراده سیاسی برای پی‌گیری پرونده‌های قتل خبرنگاران، از عوامل عمدۀ معافیت قاتلان خبرنگاران دانسته شده است.

این کمیته گروه‌های هراس‌افگنی و جنایتکار را بزرگترین تهدید در برابر خبرنگاران دانسته است.

براساس این گزارش، در یک دهۀ گذشته نزدیک به ۳۲۰ خبرنگار در کشورهای مختلف کشته شدند و ۸۶ درصد عاملان قتل آن‌ها تحت پیگرد قرار نگرفته‌اند.

اما مسئولان کمیته مصونیت خبرنگاران افغانستان نظر متفاوتی دارند.

وحیده فیضی، عضو این کمیته در کابل گفت که در سال ۲۰۱۹ شمار قابل توجهی از عاملان قتل خبرنگاران افغان تحت پیگرد قرار گرفته‌اند.

او افزود که عاملان قتل ۹ خبر در یک انتحاری انتحاری در "محله شش‌درک" کابل، همچنین قتل یک خبرنگار در ولایت خوست بازداشت شده‌اند. خانم فیضی بازداشت آنها را "امیدوارکننده" دانست.

خبرنگارانی که در حمله انتحاری در منطقه شش درک کابل کشته شدند. May 3, 2018
خبرنگارانی که در حمله انتحاری در منطقه شش درک کابل کشته شدند. May 3, 2018

به گفته این عضو کمیته حفاظت از خبرنگاران افغانستان، سال ۲۰۱۹ از نگاه مصونیت خبرنگاران سال خوبی بوده چون به گفته او، در کنار پی‌گیری پرونده‌های قتل خبرنگاران، خشونت‌ها نیز علیه خبرنگاران کاهش یافته است.

اما مجیب خلوتگر رئیس اجرایی دیدبان حمایت از رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) می‌گوید که در بیش از ۱۷ سال گذشته از جمع ۱۱۰ مورد قتل خبرنگاران، کم‌تر از ۵ درصد آن پیگیری شده است.

او افزود: "این [امر] نشان می‌دهد که فرهنگ معافیت از مجازات در قسمت خشونت علیه خبرنگاران جاری است."

با این حال جمشید رسولی، سخنگوی لوی سارنوالی افغانستان می‌گوید رسیدگی به پرونده‌های خشونت و قتل خبرنگاران در صدر دستور کار این نهاد قرار دارد.

او گفت: "تمام قضایای خشونت علیه خبرنگاران که به لوی سارنوالی مواصلت ورزیده، به گونه همه‌جانبه بررسی شده و به مراجع مربوطه فرستاده شده است."

حمله بر کارمندان تلویزیون خصوصی خورشید در ماه اسد امسال آخرین مورد حمله بر خبرنگاران افغان است که در آن ۲ تن کشته و ۴ تن زخمی شدند.

پیش از این نیز شماری از رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان قربانی حمله‌هایی بوده‌اند که مرگ دسته‌جمعی ۹ خبرنگار رسانه‌های گوناگون بشمول رادیو آزادی در ماه ثور پارسال از مثال‌های برجستۀ چنین حمله‌ها است.

XS
SM
MD
LG