از آغاز سال روان شمسی تا حال ۵۵۷ قضیه قاچاق مواد مخدر جهت بررسی به مرکز عدلی و قضایی مبارزه علیه مواد مخدر سپرده شده و محاکم این مرکز با بررسی این دوسیه ها، بالای ۶۷۷ متهم به تولید، قاچاق و فروش مواد مخدر از ۶ ماه الی بیش از ۲۰ سال حکم حبس صادر کرده است.
خالد موحد سخنگوی مرکز عدلی و قضایی مبارزه علیه مواد مخدر به رادیو آزادی گفت، بررسی های آنان نشان میدهد که در شش ماه نخست سال ۱۳۹۸ در کنار سایر مخدرات، سطح قاچاق خشخاش و بنگدانه بیشتر بوده است.
او گفت: "در جریان ربع دوم سال ۱۳۹۸ شمسی در مجموع به تعداد ۳۰۱ قضیه به مظنونیت ۳۵۶ تن به اتهام قاچاق مواد مخدر در نقاط مختلف کشور بازداشت شده بودند. در میان افراد بازداشت شده ۵۵ تن افرادی اند که میخواستند هیرویین را از طریق میدانهای هوایی کشور به هندوستان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی قاچاق کنند."
بنگدانه و خشخاش در اوایل سال روان شمسی شامل جدول مواد نشه آور و مخدرات شد و ادارات امنیتی و کشفی دولت افغانستان صلاحیت ضبط آنرا دارند.
بر بنیاد معلومات معینیت مبارزه علیه مواد مخدر وزارت داخله، نیروهای افغان در سال روان به دلیل مشکلات مالی و تشدید جنگ نتوانستند عملیات رسمی محو مزارع کوکنار را اجراء کنند.
میرزا محمد یارمند معین پیشین وزارت داخله و کارشناس امنیتی اجرای عملیات محو مزارع کوکنار را نیازمند گسترش ساحه امن میداند و به این باور است که گسترش ناامنی شرایط مساعد را برای قاچاق مواد مخدر فراهم کرده است.
آقای یارمند میگوید، مبارزه علیه مواد مخدر تنها با دستگیری قاچاقبران موفق نخواهد بود، بلکه باید جلو کشت و تولید آن گرفته شود.
او گفت: "اساساً وظیفه پولیس مبارزه علیه مواد مخدر اقدامات مجادلوی، وقایوی و همکاری است. با توجه به موقعیت جغرافیایی افغانستان و آسیب پذیری آن از اقتصاد جرمی، باید برنامه های وقایوی روی دست گرفته شود و برای ملت خدمات و به دهاقین کشت بدیل کوکنار فراهم شود، تا دهاقین به کشت کوکنار رو نیاورند، اما اقدامات وقایوی خیلی کم است."
بررسی های سارنوالی مرکز عدلی و قضایی مبارزه علیه مواد مخدر نشان میدهد، از میان ۶۷۷ تن که در شش ماه نخست امسال به اتهام قاچاق مواد مخدر دستگیر شده اند، ۱۲۷ تن آنان کسانی اند که میخواستند مواد مخدر را از طریق میدانهای هوایی کشور به خارج قاچاق کنند.
گزارش: مرسلین ارسلا