حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان دیشب به رادیو آزادی گفت، از سوی شماری از کاندیدان بر کمیسیون فشار آورده میشود تا نتایج این انتخابات را زود اعلام کند.
او از مقامهای ناتو و سفارت بریتانیا در کابل خواسته است، از نامزدان انتخابات بخواهند بر این کمیسیون فشار نیآورند.
نیکولاس کی، نمایندۀ ارشد ملکی ناتو در افغانستان و الیسون بلِک سفیر بریتانیا در کابل یکشنبه به کمیسیون انتخابات رفتند و با مقامهای آن گفتوگو کردند.
حوا علم نورستانی گفته است، از این دو مقام خواستند مانع فشارها شوند.
اما بانو نورستانی نگفت کدام نامزدان بالای کمیسیون انتخابات فشار آورده اند: "ما از آنها [ نیکولاس کی و الیسون بلِک] خواستیم که از نامزدان بخواهند که بالای ما زیاد عجله نکنند و نگویند زودتر نتایج اعلان شود و زودتر این کار را کنید. ما جدول زمانی داریم و مطابق آن پیش میرویم. از سوی تحلیلگران و کاندیدان بر ما خیلی فشار است که زود کنید و زود کنید."
نیکولاس کی پس از دیدار از کمیسیون انتخابات در حساب توییتر خود نوشت: "کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان با جدیت کار می کند تا اطمینان حاصل شود که آراء معتبر به گونۀ دقیق شمار میشود."
او در ادامه افزوده است: "عجلۀ در کار نیست و به حوصله نیاز است."
الیسون بلِک نیز پس از این دیدار گفته است در کارهای کمیسیونهای انتخاباتی باید مداخله نشود.
حوا علم نورستانی میگوید، این مقامها از کارهای کمیسیون انتخابات ستایش کردند.
به گفتۀ او، بلِک و کی افزوده اند، این کمیسیون بیطرفی خود را حفظ کند و کار خود را به گونۀ شفاف انجام بدهد.
اما شماری از دستههای انتخاباتی از کار کمیسیون انتخابات به گونۀ کامل راضی نیستند.
فضل احمد معنوی، عضو دستۀ انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله دوشنبه روند بررسی و شمارش آرا را بسیار آهسته خواند.
او گفت: "گاهی بهانۀ ضعیف بودن انترنت مطرح میشود، گاهی مشکل را تخنیکی وانمود میکنند، هر دلیلی دیگری که باشد، میتواند شک و تردیدها را ایجاد کند که چرا این مسئله این قدر بطی است و به تأخیر انداخته شده است."
حبیب الرحمن ننگ، رئیس دارالانشای کمیسیون انتخابات دوشنبه به رادیو آزادی گفت، بنابر نبود ناظران، در کارهای کمیسیون ۳ روز تأخیر به میان آمده است.
او افزود، تا اکنون روند بررسی و شمارش آرا حدود ۵۰ درصد پیش رفته است.
شماری از تحلیلگران به این باور اند که کمیسیون انتخابات باید غیر جانبدارانه عمل کند.
هارون میر یکی از این تحلیلگران است. او میگوید: "کمیشنران [کمیسیون انتخابات] باید وظیفۀ ایمانی، وجدانی و ملی خود را انجام بدهند. بدون شک مسئولیت هر بحرانی که از نبود ظرفیت کمیسیون بوجود بیاید، به دوش آنها خواهد بود."
کمیسیون انتخابات گفته است، نتایج ابتدایی انتخابات را در بیست و هفتم میزان و نتایج نهایی آنرا در شانزدهم عقرب اعلام میکند.
رای دهندهها در ششم میزان برای گزینش رئیس جمهور جدید افغانستان به پای صندوقهای رای دهی رفتند.
این چهارمین انتخابات ریاست جمهوری پس از سرنگونی رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱ در افغانستان بود.