بر بنیاد یافتههای یک نهاد ناظر انتخاباتی افغانستان، مهاجرین، بیجا شدگان داخلی، زنان که حاضر نیستند عکسشان در روز انتخابات گرفته شود، عدم حضور کارمندان زن در مراکز و باشندگان ولسوالیهای ناامن واجدین شرایط اند که نخواهند توانست در انتخابات ریاست جمهوری رأی بدهند.
محمد نعیم ایوب زاده رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان یا "تیفا" روز (سهشنبه ۲ میزان) به رادیوآزادی گفت: "یافتههای ما نشان میدهد، که بیش از ۶۰ درصد افغانهایی که واجد شرایط رأیدهی هستند از حق رأی خود محروم میشوند و شاهد خواهیم بود که در روز انتخابات میزان مشارکت بالا نخواهد بود."
این نهاد، ناامنی و مشکلات تخنیکی از سوی کمیسیون مستقل انتخابات را از دلایل احتمالی کمرنگ بودن مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری عنوان میکنند.
آقای ایوب زاده همچنان ثبت نام رأی دهندگان را نیز یک شیوه نادرست خوانده و میگوید این روند چگونگی مشارکت مردم را کاهش داده است.
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان فیصله کرده است که واجدین شرایط تنها در محلی که ثبت نام شده اند میتوانند در روز انتخابات ریاست جمهوری رأی بدهند.
به اساس معلومات این کمیسیون برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ۹ میلیون و ششصد هزار واجد شرایط رأیدهی خود را ثبت نام کرده اند.
یوسف رشید رئیس اجرائیوی بنیاد انتخابات آزاد وعادلانه افغانستان یا "فیفا" نیز میگوید ممکن محبوسین نیز به سبب عدم اتخاذ آمادگیها از سوی کمیسیون نتوانند از حق رأیشان در روز انتخابات استفاده کنند.
آقای رشید نیز در خصوص محروم ماندن واجدین شرایط رأی دهی در داخل کشور گفت: "به استثنای مهاجرین که در بیرون از کشور هستند، مردمی که در داخل کشور به شمول بیجا شدگان داخلی از حق رأی دهی محروم میشوند تعداد شان حدود ۳۰۰ هزار نفر میرسد."
این نگرانیها در حالی مطرح میگردند که طالبان مسلح نیز تهدید کردهاند که انتحابات ریاست جمهوری را مختل میسازند.
- اما در چنین یک وضعیت واجدین شرایط رأی دهی به پای صندوقهای رأیدهی خواهند رفت؟
اسما حسنی ۲۱ ساله یکی از محصلین به خبرگزاری فرانسپرس نظرش را این گونه بیان کرده است.
او گفت: "من واجد شرایط هستم اما رأی نمیدهم، به این دلیل که در چند سال اخیر رئیس جمهور ما تعیین شد نتوانست برای ما یک پاسخگوی خوب در قبال سرنوشت و آینده ما باشد به همین دلیل من رأی نمیدهم."
اما تجلا عابدی محصل ۲۱ ساله دیگر در مورد شرکتش در انتخابات متفاوت میاندیشد.
او گفت: "میدانم که رأی من بر وضعیت کشور ما تأثیرگذار است و همه ما در قبال ایجاد یک آینده بهتر کشور ما مسئول هستیم."
کمیسیون مستقل انتخابات پیش داوری در مورد ادعا نهادهای ناظر را قبل از وقت میداند.
عبدالعزیز ابراهیمی معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات گفت: "تمام آمادگیها چه از لحاظ عملیاتی، چه از لحاظ تخنیکی برای روز انتخابات گرفته شده است. بگذارید که سطح اشتراک مردم را بعد از انتخابات معلوم کنیم و ما در این مورد پیش داوری نمیکنیم."
انتظار میرود انتخابات ریاست جمهوری به روز شنبه آینده ششم میزان در سراسر افغانستان برگزار گردد.
هر چند نگرانی وجود دارد که ممکن حضور مردم در انتخابات کمرنگ باشد، اما کمیسیون مستقل انتخابات از مردم انتظار دارد که به شکل گسترده در انتخابات شرکت کرده در قسمت تعیین زعیم آیندهشان خود تصمیم بگیرند.