سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان میگوید بحث ادغام جنگجویان طالبان در جامعه و صفوف نیروهای امنیتی افغانستان پس از دست یافتن به یک توافق نهایی صلح با جزئیات بحث خواهد شد.
این درحالیاست که به تازگی بازرس ویژۀ ایالات متحدۀ امریکا برای بازسازی افغانستان [سیگار] در یک گزارش گفته است که برای ادغام مجدد دهها هزار جنگجوی طالب برنامهای وجود ندارد.
هرچند تا هنوز از آغاز دوبارۀ گفتوگوهای صلح میان امریکا، طالبان و طالبان و حکومت افغانستان هیچ سرنخی در دست نیست، بازرس ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان یا سیگار در گزارش تازهاش از نبود یک برنامۀ جامع برای ادغام مجدد جنجگویان طالب پس از دست یافتن به یک توافق نهایی صلح نگران است.
اما حکومت افغانستان در واکنش به این نگرانی سیگار میگوید که نخست باید گفتوگوها با طالبان آغاز شود و به یک نتیجه برسد، سپس روی چگونگی ادغام جنگجویان طالب برنامههایی با جزئیات آن در دست خواهند بود.
کبیر حقمل سخنگوی شورای امنیت در این باره چنین گفت: "وقتیکه مذاکرات آغاز شد، آتش بس صورت گیرد و اینها (طالبان) از جنگ دست بکشند به جزئیات پرداخته خواهد شد. بحث ادغام، اشتغال، اشتراک آنها در پروسههای سیاسی مشخص خواهد شد و بحث ادغام در آن زمان روشن خواهد شد."
دولت افغانستان پیش از این گفته بود که تا پیش از برگزاری انتخابات تلاشها برای گفتوگوها با طالبان را متوقف کرده است.
این درحالیاست که سیگار گفته است، اگر برنامۀ جامع ای برای ادغام مجدد جنگجویان طالب روی دست گرفته نشود، دورنمای صلح در افغانستان امیدوارکننده نخواهد بود.
پیش از این هم سیگار در پیوند به صلح با طالبان موضعگیری روشنی داشت و گفته بود: "ناامنی در افغانستان پس از امضای توافق صلح با طالبان نیز ادامه خواهد یافت."
سیگار: ناامنی در افغانستان پس از امضای توافق صلح با طالبان نیز ادامه خواهد یافت
سیگار یا اداره سرمفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان رسیدن به صلح و امنیت پایدار را در صورت دوام کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر ناممکن میداند و مواد مخدر را بزرگترین مشکل افغانستان پس از امضای توافق صلح با طالبان عنوان میکند.
بربنیاد این گزارش سیگار، اگر تلاشهای صلح به نتیجه برسند، در حدود شصت هزار جنگجوی طالب باید به زندهگی عادی برگردند.
در این گزارش همچنان آمده است که افزون بر این شصت هزار جنجگوی طالب شماری از افراد مسلح غیرمسئول که با طالبان در جنگ اند نیز باید به زندهگی عادی برگردند.
سیگار هشدار میدهد اگر ادغام مجدد این نیروها به زندگی عادی مدیریت نشود، خطر آن جود دارد که آنان از سوی گروهای هراس افگن دیگر جذب شوند.
سیگار میافزاید که یک موافقتنامۀ جامع صلح میتواند سبب کاهش خشونتها در این کشور شود.
این اداره تأکید کرده است که توجه به مسألۀ ادغام مجدد جنگجویان، از مهمترین چالشهایی است که در حال حاضر افغانستان با آن روبهرو است.
اما اینکه روند ادغام مجدد با جنگجویان طالب چگونه باید باشد و جامعه برای ادغام این گروه سازگاری دارد یا خیر؟ ویس برمک وزیر پیشین امور داخلۀ افغانستان در این باره به رادیو آزادی گفت: "برنامه وقتی دیزاین میشود باید همه جانبه باشد، یعنی ما ده سال نیاز داریم که تا پیامدهای منفی از نگاه روانی، اجتماعی و نظامی که به جنگجویان وارد شده از طریق همین مرحله رفع شود و اینها از دیدگاههای افراطی بیرون کشیده شوند، این مرحله اساسی ادغام مجدد است."
گفتنی است، پیش از این گلبدین حکمتیار 'رهبر حزب اسلامی' که در سال ۲۰۱۷ با حکومت وحدت ملی توافقنامۀ صلح را امضا کرد، ادعا کرده است که روند ادغام مجدد جنگجویان پیشین این حزب به گونۀ کامل انجام نشده است و تا اندازهیی ناموفق بوده است.