کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان میگوید نزدیک به هشتاد هزار ناظر برای نظارت از انتخابات ریاست جمهوری به این کمیسیون معرفی شده اند.
ذبیح سادات سخنگوی این کمیسیون روز چهارشنبه به رادیوآزادی گفت که این ناظران از سوی نهادهای ملی، بینالمللی، کاندیدان ریاست جمهوری و احزاب سیاسی معرفی گردیدهاند.
او گفت: "تاکنون برخی از نهادهای ملی و بینالمللی تا کنون هفتاد وهشت هزار و ششصد وسی سی ناظر شان را به کمیسیون معرفی کرده اند، دراین پروسه هر قدر ناظرین بیشتر باشد کمیسیون برای آن آمادگی دارد تا از انتخابات نظارت قوی نمایند و نظارت قوی شفافیت درست را بوجود میاورد"
سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات گفت، نهادهای مشاهد ملی دارای اعتبار نامه بیش از ده هزار، رسانه های ملی و بین المللی دارای اعتبارنامه ۱۷۴ تن، نهادهای مشاهد بینالمللی ۳۸ تن، کاندیدان ریاست جمهوری نزدیک به پنجاه و دو هزار تن و احزاب سیاسی بیش از شانزده هزار تن را جهت نظارت از انتخابات ریاست جمهوری به کمیسیون معرفی کردهاند.
دفترمعاونت سازمان ملل متحد درکابل یا یوناما، انستیتوت ملی دموکراتیک، اتحادیه اروپا و سفارت ایران در کابل از نهادهای بینالمللی خوانده میشوند که تا حال ناظرین شان را به کمیسیون مستقل انتخابات معرفی کردهاند.
در طرزالعمل کمیسیون مستقل انتخابات ناظر به فردی گفته شده است که با داشتن کارت شناسایی نظارت به نمایندگی از نهاد دارای اعتبارنامه نظارت، حق نظارت بر روند انتخابات را دارد.
افغانستان در سال های گذشته نیز شاهد برگزاری انتخابات های ریاست جمهوری و پارلمانی بوده است.
ناظرین ملی و بین المللی نیز از چگونگی برگزاری این انتخابات ها نظارت کردهاند، اما برخی نهادهای ناظر انتخاباتی انتقاد میکنند که در اکثرموارد از ناظرین حمایت درست صورت نگرفته و سهولت برای شان فراهم نبوده است.
اما کمیسیون مستقل انتخابات اطمینان میدهد که این بار تلاش زیاد بخرچ داده است تا ناظرین بتوانند از روند انتخابات ریاست جمهوری به گونه دقیق نظارت کنند.
بنیاد انتخابات شفاف افغانستان یا تیفا میگوید برنامه های گسترده برای نظارت از انتخابات داشته و ناظرین خود را نیز به کمیسیون معرفی کرده است.
اما محمد نعیم ایوب زاده رئیس این بنیاد با انتقاد از کمیسیون مستقل انتخابات میگوید، تا هنوز فهرست نهایی مراکز رای دهی را در دسترس آنان قرار نداده است.
او گفت: "پلان کاری ما همین است که ما در حدود ۴۵۰۰ ناظر در ۳۴ ولایت افغانستان داشته باشیم. فعلا هم کار شدیداً ادامه دارد، نگرانی ما به عنوان نهاد ناظر این است که تا هنوز فهرست مراکز رأیدهی از نقطه نظر امنیتی نهایی نشده است، نبود لیست رأیدهی یک چالش بزرگ است برای برنامه ریزی دقیق ما که پوشش بهتر را از روز انتخابات داشته باشیم."
آقای ایوب زاده همچنان تاکید میکند، ناظرین که از سوی نهادهای مختلف بخصوص کاندیدان ریاست جمهوری معرفی میشوند باید آگاهی درست از شیوه نظارت داشته باشند تا به شفافیت انتخابات آسیب نرسد.
انتظار میرود انتخابات ریاست جمهوری به تاریخ ششم میزان در سراسر افغانستان برگزار شود.
نهادهای ناظر بر روند انتخابات تاکید میکنند که موجودیت ناظرین آگاه کمک میکند تا از تقلب و تخطی در روز انتخابات جلوگیری شده و شفافیت به گونه درست آن تامین گردد.