- واشنگتن پُست
روزنامۀ واشنگتن پُست مینویسد، لغو گفتوگوهای صلح میان ایالات متحده و طالبان، اختلافهای درونی ادارۀ دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده را در محراق توجه قرار داده است.
به نوشتۀ روزنامه، طرح خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، پس از اقدام یکشنبه ترمپ شک و تردید را به وجود آورده است.
روزنامه مینویسد، ترمپ که وعده کرده جنگ افغانستان را به پایان میرساند، ملاقات سری با رهبران افغانستان و طالبان برای بحث در مورد دست یافتن به معاملۀ صلح را لغو کرد.
روزنامه نوشته است، تعبیرهای گوناگون در مورد علت لغو این ملاقات و احتمال اجرای گفتوگوهای بیشتر امریکا و طالبان، تنشها در داخل ادارۀ ترمپ را بر ملا ساخته است.
به نوشتۀ روزنامه، تنشها پس از آن بهوجود آمد، که در هفتههای پسین دست یافتن دو طرف به یک معامله نزدیک به نظر میرسید.
واشنگتن پُست در ادامه مینویسد، این تنشها مایک پامپیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده و جان بولتن، مشاور امنیت ملی ایالات متحده را در یک رقابت قرار داد.
در ادامه آمده است، پس از ده ماه مذاکرات زلمی خلیل زاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ امریکا برای صلح افغانستان با طالبان، او یک هفته پیش گفت، در اصول به یک توافق با طالبان دست یافته اند.
به نوشتۀ روزنامه، اما جان بولتن مخالف این مذاکرات و هر گونه معامله با طالبان بوده است.
پامپیو در پاسخ به این پرسش که آیا خروج برنامهریزی شدۀ دستکم ۵ هزار سرباز امریکایی در اوایل سال آینده از افغانستان به تأخیر خواهد افتاد، گفته است، امیدوارست چنین نشود.
اما به نوشتۀ روزنامه، برخیها به این باور اند که صرف نظر از لغو گفتوگوهای صلح، احتمال میرود ترمپ برنامۀ خروج ابتدایی سربازان را عملی کند.
روزنامه به نقل از یک شخص آگاه از جزئیات اعلام یکشنبه در مورد لغو گفتوگوهای صلح امریکا و طالبان، این اقدام را بخشی از یک پیروزی بزرگ برای بولتن خوانده است.
واشنگتن پُست مینویسد، بولتن با کاهش دادن شمار نیروهای امریکایی به ۸ هزار و ششصد تن در افغانستان مخالفت نکرده است، اما نظرش این است که ترمپ بدون معامله با طالبان میتواند به وعدۀ کمپاین انتخاباتیاش عمل کند و به سادگی در مورد کاهش نیرو در افغانستان تصمیم گیرد.
روزنامۀ نیویارک تایمز مقالۀ را زیر این عنوان نشر کرده است: "در حالی که ترمپ گفتوگوهای صلح امریکا و طالبان و ملاقات با رهبران افغانستان و طالبان در کمپ دیوید را لغو کرد، افغانستان با خشونتهای تازه روبهرو است."
روزنامه مینویسد، پس از لغو این گفتوگوها، مایک پامپیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده در یک مصاحبه گفت، ادارۀ امریکا انتظار داشت که در نتیجۀ این ملاقات موافقتنامۀ صلح امضا شود.
روزنامه به نقل از پامپیو مینویسد، طالبان برای کسب امتیاز بیشتر، حملههای خود را در افغانستان بیشتر ساختند که در نتیجۀ آن اخیراً یک سرباز امریکایی نیز کشته شد.
روزنامه به تلاشهای صلح محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان نیز پرداخته است.
به نوشتۀ روزنامه، آقای غنی حتی پیشنهاد صدور پاسپورت برای مذاکره کنندههای طالبان را کرد و آنها را به مذاکرات صلح نیز دعوت کرده بود.
روزنامه مینویسد، اما طالبان پیشنهاد آقای غنی را رد کردند و حکومت افغانستان را دست نشانده خواندند.
روزنامه به گذاشته نشدن نسخۀ از پیش نویس موافقتنامۀ صلح امریکا و طالبان از سوی مذاکره کنندههای امریکایی در اختیار رئیس جمهور غنی نیز اشاره کرده است.
به نوشتۀ روزنامه، با وصف این همه، آقای غنی ظاهراً بنابر دعوت ترمپ برای ملاقات با طالبان در کمپ دیوید آماده شده بود.
نیویارک تایمز به نقل از عبدالوحید وفا، رئیس اجرائیوی مرکز منبع معلومات افغانستان در پوهنتون کابل نوشته است، طالبان از یک سو حملههای خود را افزایش دادند و از طرفی هم به امتیازگیری در شهر دوحه ادامه دادند.
به باور آقای وفا، این کار طالبان، افغانها را وارد یک فضای بیاعتمادی ساخت.