لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۰۸

ترمپ گفت‌وگوهای صلح با طالبان را لغو کرد


دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا
دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا

دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا، دیدار سری با نمایندگان گروه طالبان در کمپ دیوید را لغو و گفت‌وگو‌های با این گروه را متوقف کرده است.

آقای ترمپ در یک رشته توییت اعلام کرده که این تصمیم را پس از حمله انتحاری در کابل که گروه طالبان مسئولیت آن را برعهده گرفته، اتخاذ کرده است.

در این حمله در محله شش درک کابل ۱۲ نفر از جمله سرباز امریکایی کشته شدند.

رئیس جمهوری امریکا با پیام‌های خشمگینانه‌ای در حساب کاربری توییترش صبح امروز (یکشنبه، ۱۷ سنبله) نوشت که می‌خواست امروز دیدار محرمانه با رهبران مهم طالبان در کمپ دیوید داشته باشد.

دونالد ترمپ همچنان گفته که قرار بوده دیدار جداگانه‌ای با محمداشرف غنی، رئیس‌جمهوری افغانستان داشته که این دیدار هم لغو شده است.

اما به گفته ترمپ، پس از آنکه طالبان مسئولیت حمله پنجشنبه در کابل را پذیرفتند، دیدار با این گروه را لغو کرد.

رئیس جمهوری امریکا افزوده که اگر طالبان در زمانی حساس به آتش‌بس تن نمی‌دهند و در عوض د"وازده نفر بیگناه را می‌کشند"، این گروه توانایی گفت‌وگو‌ برای "توافقی معنادار" را ندارد.

پس از آن‌که دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا مذاکرات با طالبان را لغو کرد، ریاست جمهوری افغانستان در یک اعلامیه عامل مانع ایجاد شده در پروسۀ جاری صلح را جنگ و خشونت جاری طالبان در برابر افغان‌ها می‌داند.

در این اعلامیه اشارۀ به تصمیم دونالد ترمپ در مورد لغو مذاکرات با طالبان و توقف مذاکرات صلح، نشده‌است.

در اعلامیۀ نشر شده از سوی ریاست جمهوری افغانستان آمده که مردم و دولت افغانستان خواهان صلح با عزت و دایمی بوده و متعهد به تلاش‌های مرتبط با صلح اند.

اعلامیۀ ارگ می‌گوید: "ما همیشه تأکید کرده‌ایم که صلح واقعی زمانی می‌آید که طالبان کشتن افغان‌ها را توقف دهند، آتش‌بس کنند و برای مذاکرات مستقیم با حکومت افغانستان حاضر شوند."

همچنان در این اعلامیه روی انتخابات ریاست جمهوری در ششم میزان تأکید شده و از تلاش‌های تمام همکاران در پروسه صلح استقبال شده‌است.

از سوی دیگر این تصمیم دونالد ترمپ، رئیس جمهوری امریکا واکنش های متفاوت افغان‌ها را به دنبال داشته است.

شماری این تصمیم او را بجا دانسته و بر برگزاری انتخابات تأکید کرده اند. اما شماری دیگر از افغان‌ها نگران این هستند که این اقدام ممکن سبب تشدید جنگ در کشور شود.

حفیظ یکی از باشند‌گان بر تامین صلح در کشور تاکید می‌کند و می‌گوید که متوقف شدن گفتگوهای صلح سبب ادامه جنگ در کشور می‌شود و باید این گفتگوها ادامه یابند.

وی افزود: "هر فردی که میان دو انسان هم صلح بیاورد، کاری خوب است. خداوند و پیامبر گفته که صلح ارمغان خوب دارد."

در کنار باشندگان کابل، مردم کندز و فراه، که در این روزها شاهد حملات شدید طالبان بر شهرهای خود هستند، نیز در باره توقف گفتگوهای صلح میان امریکا و طالبان دیدگاه‌های مختلف دارند.

امان‌الله در ولایت کندز از این اقدام امریکا استقبال می‌کند. او می‌گوید که برای آوردن صلح واقعی باید مردم و حکومت افغانستان در این گفتگوها سهم چشم‌گیر داشته باشند.

وی گفت:‌"به دلیل بعضی زیاده‌روی‌هایی که طالبان در افغانستان انجام دادند، این مسئله لغو شد و ما هم از این اقدام استقبال می‌کنیم. می‌خواهیم در گفت‌وگوهای صلح مردم و حکومت ما سهم داشته باشند تا یک صلح واقعی در افغانستان تامین شود."

از سوی دیگر، دیدگاه عبدالستار باشنده فراه – شهری که به روز جمعه گواه درگیری های شدید بود، متفاوت است:‌ "پس حالا که این مذاکرات لغو شده، باید توجه اصلی جامعه جهانی و حکومت افغانستان روی برگزاری انتخابات باشد تا یک نظام مشروع و یک نظام بهتر در افغانستان حاکم شود."

اقدام تازه دونالد ترامپ در مورد گفت‌وگوهای صلح در صفحات اجتماعی نیز بازتاب گسترده داشته است.

دیدگاه‌های کاربران رسانه‌های اجتماعی نیز به دو دسته تقسیم شده اند، کسانی این تصمیم رئیس جمهور ترمپ را یک اقدام خوب می‌دانند و کسانی هم از پس لرزه‎های این تصمیم و افزایش درگیری‌ها در افغانستان و قربانی شدن بیشتر غیرنظامیان نگران هستند.

در این میان مشاور ارشد رئیس جمهوری افغانستان نیز در صفحه فیسبوکش نگاشته است که این درس بزرگی به اپوزیسیون دولت است تا بیاموزند که در مسایل بزرگ بر محوریت دولت صدمه نرسانند.

آقای فضلی تاکید کرده که صلح یک مجهول بود و انتخابات یک موضوع معلوم و پس از این باید همه برای انتخابات کار کنند.

با این حال احمد ولی مسعود رهبر حزب وفاق ملی و نامزد انتخابات ریاست جمهوری هر چند این تصمیم رئیس جمهور ترمپ را بجا می‌داند اما می‌گوید که حکومت نمی‌تواند ملامتی اش را به دوش احزاب بیندازد.

وی می‌گوید: "هم صلح و هم انتخابات هر دو مجهول است قسمی‌که بارها گفتیم صلح افغانستان در پشت درهای بسته امکان ندارد باید مردم این کشور سرنوشت خود را بدانند که به کدام طرف روان هستند. همین‌طور انتخابات گنگ تر از صلح است و نگرانی مردم نسبت به صلح، به انتخابات بیشتر است."

قبل از اظهارات رئیس جمهوری امریکا، ​مارک اسپر وزیر دفاع این کشور گفته تلاش کشورش برای رسیدن به توافق با طالبان، به این معنا نیست که واشنگتن هر نوع معامله با این گروه را بپذیرد.

اسپر این سخن را در نشست خبری مشترک با همتای فرانسوی خود روز شنبه، (۱۶سنبله) در پاریس گفت.

او افزود که بهترین راه دستیابی به توافق سیاسی است.

اسپر گفته است، می‌خواهند مطمئن شوند که، به توافق "خوب" دست می‌یابند. توافقی که به گفتۀ او دستکم امنیت کشورها و همچنان مسیر روشنتری را برای مردم افغانستان تضمین کند.

ریاست جمهوری افغانستان از اظهارات مارک اسپر وزیر دفاع امریکا در بارۀ توافق با طالبان، استقبال کرده و تأکید ورزیده که در پروسه صلح باید از دقت کار گرفته شود.

صدیق صدیقی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به رادیو آزادی گفت: "ما از موضع‌گیری و موقف وزیر دفاع امریکا که روی یک صلح پایدار صحبت کرده‌است استقبال می کنیم. مردم افغانستان بر آوردن یک صلح اجماع دارند، صلحِ که تعریف واضح داشته باشد و صلحِ که در آن خشونت نباشد و مردم افغانستان هم به خشونت تسلیم نمی‌شوند."

صدیق صدیقی گفت نمی‌توانند بدون یک معیار واضح روی آوردن صلح کار کنند. تلاش همه برای یک پروسۀ صلح پایدار، ختم جنگ و خشونت است.

هفته گذشته گروه طالبان علاوه بر حمله به کابل، دست به حملات گسترده‌ای به مراکز ولایت‌های کندز، بغلان و فراه نیز زد.

با کشته شدن یک سرباز امریکایی در انفجار انتحاری روز پنجشنبه کابل، شمار تلفات نیروهای امریکایی در افغانستان در سال ۲۰۱۹ به ۱۶ نفر رسید.

کنت مکنزی، فرمانده ستاد مرکزی امریکا
کنت مکنزی، فرمانده ستاد مرکزی امریکا

در عین حال، کنت مکنزی، فرمانده ستاد مرکزی امریکا، برای گفت‌وگو با رهبران نظامی پاکستان به اسلام‌آباد رفته است.

او دیروز به خبرنگاران گفت که افزایش حملات طالبان به بهبود وضعیت حساس فعلی در افغانستان کمک نمی‌کند.

به گفته مکنزی، برای این که گفت‌وگو‌های صلح پیشرفت داشته باشد، تمامی جوانب باید به تلاش‌های سیاسی و کاهش خشونت‌ها متعهد بمانند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG