رحمت الله نبیل نامزد ریاست جمهوری در همایش مبارزات انتخاباتیاش میگوید که صلح خواست تمامی مردم افغانستان است.
آقای نبیل تأکید میکند صلحی را نمیخواهد که در آن فقط پرچم سفید به سیاه تبدیل شود و یا هم از راه پاکستان به افغانستان بیاید.
در عین حال حکیم تورسن یکی دیگر از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری میگوید که خواست اول مردم صلح است و حکومت موقت نیز در راه است.
درحالیکه برخی از نامزدان ریاست جمهوری برای آغاز گفتوگوهای صلح خوشبین به نظر میرسند اما اینجا رحمت الله نبیل رهبر دستۀ انتخاباتی "امنیت و عدالت" میگوید مردم در باره چیزی نمیدانند.
آقای نبیل که در یک همایش انتخاباتیاش به روز پنج شنبه در ولایت میدان وردک سخن میگفت تأکید کرد: "در برخورد با مسألۀ صلح باید بسیار محتاط بود."صلحی را نمیخواهیم که یک هفته بعد بیرقهای سفید به سیاه تبدیل شوند. این گونه صلح به خیر مردم نیست. تعلیق و یا به عقب انداختن انتخابات برای ما خط سرخ نیست، اگر صلح میشود و پس از آن انتخابات میشود، باید پرداخت قیمت آن دوجانبه باشد، نه آن که انتخابات شود و نه صلح شود."
آقای نبیل در بخشی از سخنانش نگرانیها را در پیوند به بیرون شدن نظامیان خارجی از افغانستان بیجا میخواند.
او میگوید که اگر نیروهای خارجی از افغانستان بیرون شوند حاضر است با امکانات خودش برای امنیت این کشور تلاش کند.
آقای نبیل در حالی این نگرانیها را مطرح میکند که یک ماه دیگر تا برگزاری انتخابات مانده است اما تا کنون روشن نیست که آیا گفتوگوهای صلح پیش از برگزاری این روند تحقق خواهد یافت یا نه.
درعین حال حکیم تورسن یکی دیگر از کاندیدان انتخابات ریاست جمهوری روز پنجشنبه درنشستی در کابل گفت: "دیگر کسی نمیتواند که آرای مردم را خریداری کند."
او تأکید کرد که صلح نسبت به انتخابات اولویت دارد و حکومت موقت به گفتۀ او آمدنی است او با تأکید بیشتر گفت: "حکومت موقت آمدنیاست و این خواست مردم افغانستان است تا بستر را برای تأمین صلح و برگزاری انتخابات عاری از همه دغدغهها فراهم بسازد."
اما یک عضو هیئت اداری ولسی جرگه میگوید که برگزاری انتخابات یک امر حتمی است.
عرفان الله عرفان نایب منشی این جرگه درباره سخنان این نامزدان ریاست جمهوری این گونه دیدگاه دارد: "انتخابات باید صورت گیرد تا مردم در موجودیت یک نظام بهسوی گفتوگوهای صلح بروند. در پیوند به تعهداتی که نامزدان به مردم می دهند باید گفت که خدا کند که چنان شود. ما در گذشته دیدهایم که وعدههای امیدوار کنندهای به مردم داده شدند اما امیدوار هستیم که این بار نامزدان از برنامههایی که صحبت میکنند، بر آن عمل کنند."
ادامۀ گفتوگوهای صلح امریکا با طالبان از علتهایی گفته شده است که بیشتر نامزدان ریاست جمهوری را واداشته است تا مبارزات انتخاباتی شان را بطی به پیش ببرند.