لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۷ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۲۸

برخی چالش‌ها دختران خبرنگار فاریابی را خانه‌نشین کرده است


آرشیف، یک خانم در جریان کار در رادیو سحر در هرات. (عکس جنبه تزئینی دارد)
آرشیف، یک خانم در جریان کار در رادیو سحر در هرات. (عکس جنبه تزئینی دارد)

افزایش ناامنی و سخت‌گیری‌های سنتی جامعه مردسالار در ولایت فاریاب در شمال افغانستان، فرصت‌های اشتغال دختران و زنان در رسانه‌ها را به شدت محدود کرده است.

شماری از آن‌ها می‌گویند سنت‌های مردسالارانه در فاریاب، کاریابی در عرصۀ اطلاع‌رسانی را برای آنها به حدی تنگ کرده که خیر داشتن مدرک تحصیلی را از کف این دختران ربوده است.

فرنگیس، که چهار سال در رشته روزنامه‌نگاری آموزش دیده، حالا در جستجوی کار است، اما باور ندارد که بتواند کاری برای خود دست‌وپا کند.

او به رادیو آزادی می‌گوید: "علاقه‌ام خیلی زیاد است که بتوانم در رسانه‌ها کار کنم؛ چون در این زمینه تحصیل کردم. حالا باید در یک رادیو و یا در یک تلویزیون کار کنم، اما کاری برای من نیست."

فرحناز دختر دیگری است که به دنبال کار در رسانه‌ها است. او می‌گوید دلایل ساده‌ای مانند شیوه لباس پوشیدن هم مانع کاریابی دختران است؛ چرا که فرهنگ حاکم بر جامعه ایجاب می‌کند که "چادری" بپوشد، اما با برقع نمی‌تواند کار کند.

در فاریاب وضعیت به گونه‌ای است که دختران و زنان نمی‌توانند در فضای عمومی بدون چادری یا برقع حضور یابند ــ چیزی که به نظر فرحناز، مانع کار خبرنگاری در جامعه می‌شود.

او می‌گوید در فاریاب خبرنگار شدن دخترخانم‌ها "حرف‌هایی" در پی دارد که مانع یافتن شغلی در رسانه‌ها می‌شود. او از "تفاوت" فاریاب با مزارشریف و کابل برای دختران و زنان خبرنگار سخن می‌گوید. فرحناز متاسف است که نمی‌تواند مانند دختران مزاری و کابلی در رسانه‌ها کار کند.

ناامنی از دیگر دلایل عمده محدودیت کاریابی دختران و زنان فاریابی است. ناامنی و عدم حاکمیت دولت بر بیشتر مناطق ولایت فاریاب فرصت‌های کاری را نه تنها برای دختران، بلکه برای مردان نیز محدود کرده است.

قطب‌الدین کوهی، رئیس اتحادیه ملی ژورنالستان فاریاب ادامه این وضعیت را "نگران‌کننده" می‌داند. او می‌افزاید: "خانم‌هایی که با امید و آرزوی این که در این جامعه کار کنند، رشته ژورنالیزم را انتخاب کردند، اما متأسفانه امروز زمینه کار برای آنها مساعد نیست."

آقای کوهی می‌گوید: "آنها بسیار علاقه‌مند کار [خبرنگاری] هستند. برای کاریابی به اتحادیه ملی ژورنالستان مراجعه می‌کنند، اما به دلیل این که امکانات نداریم، فرصت‌های کاری را برای آنها مساعد نمی‌توانیم. به همین دلیل، وضعیت بانوان خبرنگار و وضعیت رسانه‌ها کاملاً نگران‌ کننده است."

آقای کوهی می‌گوید که در وضعیت کنونی رسانه‌های محلی در فاریاب به سوی "نابودی" پیش می‌روند. او می‌افزاید که ۲۰ رسانه چاپی، که در گذشته در این ولایت فعال بودند، حالا همه مسدود شده اند. همچنین به گفته او، از ۱۰ ایستگاه رادیو محلی تنها شش ایستگاه باقی مانده است که امور آنها به دست مردان است.

در فاریاب به جز تلویزیون ملی، هیچ رسانه تصویری فعالیت ندارد.

در همین حال مقام‌های محلی فاریاب می‌گویند همواره از رسانه‌ها و خبرنگاران حمایت می‌کنند.

احمد جاوید بیدار سخنگوی والی این ولایت می‌گوید اخیراً یک وبسایت خبری با حمایت شخصی والی فاریاب فعال شده که سعی می‌شود برای پیش بردن امور آن دختران استخدام شوند.

XS
SM
MD
LG