لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۶ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۱۴

افغانستان

مسدود شدن بندر واگه تجارت میان کابل و دهلی جدید را متضرر ساخته است

بندر واگه
بندر واگه

اتاق تجارت و صنایع افغانستان می‌گوید که مسدود شدن بندر واگه از سوی پاکستان تجارت میان کابل و دهلی جدید را بسیار متضرر ساخته است.

خانجان الکوزی معاون این اتاق امروز شنبه ۱۹ اسد به رادیو آزادی گفت که روزانه صدها کانتینر اموال تجارتی با استفاده از این راه میان افغانستان و هند تبادله می‌شد.

وی افزود: "ما روزانه هزاران تُن میوه تازه و خشک را از طریق بندر واگه به هند می‌فرستادیم،بندر واگه راه نزدیک تجارتی با هند است. بسته شدن این بندر برای ما یک مشکل بوده و بر اقتصاد ما تأثیر منفی می‌گذارد."

آقای الکوزی می‌گوید که از طریق بندر واگه اموال تجارتی افغانستان با مصرف کمتر و در زمان اندک به بازارهای هند می‌رسد.

پاکستان پس از افزایش تنش‌ها با هند بر سر مسئله کشمیر بندر واگه را به روی داد و ستد تجارتی میان کابل و دهلی نو بست.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

روز جهانی سرطان؛ شعار امسال مبارزه مشترک جهانی علیه این بیماری

بیمار مبتلا به سرطان در حال درمان، آرشیف
بیمار مبتلا به سرطان در حال درمان، آرشیف

امروز چهارشنبه ۱۶ دلو، روز جهانی مبارزه با مرض سرطان است. در سال‌ جاری شعار این روز، تاکید بر مبارزه مشترک جهانی علیه سرطان می‌کند.

افغانستان از جمله کشورهای است که در بخش مبارزه با مرض سرطان به‌خاطر نبود امکانات عقب مانده است.

براساس معلومات نهاد مبارزه با مرض سرطان در افغانستان، تا پایان سال ۲۰۲۴ تعداد بیماران سرطان در این کشور به حدود ۵ صد هزار نفر می‌رسید.

بنابر عدم امکانات و خدمات لازم طبی، تعداد تلفات از این جمله به تقریباً ۷۶ درصد رسیده است.

حد اوسط سالانه، ۲۰ هزار نفر به مرض سرطان در افغانستان مبتلا می‌شوند که اکثریت آنها با سرطان سینه، معده و یا شُش دچار می‌گردند.

صلیب سرخ می گوید متعهد به ارائه خدمات بشردوستانه و حضور فعال در سراسر افغانستان است

مرکز اورتوپیدی صلیب سرخ در کابل-تصویر از آرشیف
مرکز اورتوپیدی صلیب سرخ در کابل-تصویر از آرشیف

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC) گزارش‌های رسانه‌‌های را رد کرده است که ادعا می‌کنند این کمیته به کارکنان خود در کابل توصیه کرده است که به دلیل مسایل امنیتی به وظایف خود نروند و در خانه‌هایشان بمانند.

دفتر صلیب سرخ برای افغانستان روز دوشنبه در صفحهٔ ایکس (توییتر سابق) خود در بیانیه‌ای این گزارش‌ها را نادرست خوانده و اعلام کرده است که کارکنان این کمیته، در کابل و سراسر افغانستان، بدون هیچ مانعی به فعالیت‌های عادی خود ادامه می‌دهند.

این نهاد تاکید کرده که تمامی برنامه‌های این نهاد، از جمله برنامه‌های کمک‌های بشردوستانه، طبق معمول و مانند گذشته ادامه دارد و آنان متعهد به ارائه خدمات بشردوستانه استند.

‏ICRC مشخص نکرده است که کدام رسانه‌ها این گزارش‌های نادرست را منتشر کرده‌اند، اما در روزهای اخیر، اریک چیسون، رئیس شفاخانه فرانسوی در کابل، به روزنامه لوموند فرانسه گفته بود که بیش از نیمی از داکتران زن این شفاخانه به دلیل محدودیت‌های طالبان از کار خود کناره‌گیری کرده‌اند و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ نیز به ‌تدریج در حال خروج از افغانستان است

دو معدنچی بر اثر فرویختن معدن ذغال سنگ جان خود را از دست دادند

معدن ذغال سنگ دره صوف-تصویر از آرشیف
معدن ذغال سنگ دره صوف-تصویر از آرشیف

به گفته منابع طالبان روز دوشنبه یک معدن ذغال سنگ در منطقه «شاقول» در روستای شیخه، ولسوالی دره صوف سمنگان فرو‌ریخته است.

حشمت‌الله رحمانی سخنگوی قوماندانی امنیه طالبان در سمنگان جان باختن دو معدنچی را تایید کرد و گفت یک معدنچی دیگر زخمی شده است.

چندی قبل چندین معدنچی در دره صوف سمنگان زیر آوار گیر کرده بودند که پس از ساعت ها گیر ماندن زیر آوار دوباره نجات داده شدند.

استخراج غیرمعیاری و غیرحرفه‌ی درمعادن افغانستان باعث شده تا گزارش هایی مبنی از مرگ و خطرات بر کارگران در این منطقه منتشر شود.

شلاق خوردن دو تن در کابل و قندوز از سوی طالبان

افغانستان - حضور طالبان در محل محاکمه‌ی علنی افراد (عکس آرشیف)
افغانستان - حضور طالبان در محل محاکمه‌ی علنی افراد (عکس آرشیف)

ستره محکمه طالبان اعلام کرد که این دو تن را به اتهام «قتل» و «روابط نامشروع» روز دوشنبه در کابل و کندز شلاق زده اند.

فردی‌که در کندز شلاق خورده متهم به قتل بوده ، فرد دیگر در ولسوالی چهار آسیاب ولایت کابل، به جرم روابط نامشروع مجازات شدند.

این دو نفر به یک سال حبس و ۳۹ دُره جزای تعزیری محکوم شدند.

در سه سال گذشته مدافعان حقوق بشر و سازمان ملل متحد، به تکرار از تطبیق همچو مجازات از سوی طالبان انتقاد کرده، آن را نقض فاحش حقوق بشر خوانده اند.

امضای قرارداد تجاری ۴.۵ میلیون دالری میان افغانستان و ازبکستان

وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان- امضای قرار داد تجاری
وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان- امضای قرار داد تجاری

وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان می‌گوید که قرارداد‌های تجاری به ارزش ۴.۵ میلیون دالر میان سکتور خصوصی افغانستان و ازبکستان روز یک‌شنبه ۱۴ دلو در کابل به امضا رسید.

این وزارت در پستی در شبکۀ ایکس توییتر سابق، ناوقت دیروز بی‌آنکه در این مورد جزئیات بدهد، از امضای این قرارداد‌ها خبر داد.

یک هیئت ازبیکستانی به رهبری عزیزبیک صلاح‌الدینوف، رئیس سرمایه‌گذاری این کشور، روز شنبه وارد کابل شد.

احمدالله زاهد معین وزارت صنعت و تجارت طالبان در دیدار با این هیئت روز یک‌شنبه در مورد سرمایه‌گذاری مشترک میان کابل و تاشکند گفت‌وگو کرد.

هرچند حکومت طالبان توسط هیچ کشوری هنوز به رسمیت شناخته نشده؛ اما ازبیکستان از محدود کشور‌هایی است که با طالبان تعامل دارد و دیپلومات این گروه را پذیرفته است.

مجمع مدافعان حقوق‌بشر خواستار رهایی عالمان دینی منتقد طالبان از بند این گروه شده است

زندان مرکزی قندهار
زندان مرکزی قندهار

مجمع مدافعان حقوق‌بشر خواستار رهایی عالمان دینی منتقد طالبان از بند این گروه شده است.

این نهاد در اعلامیه‌ای اواخر روز یک‌شنبه ۱۴ دلو گفت که این عالمان دین در حمایت از آموزش دختران، ایجاد فضای همدیگر پذیری، حاکمیت قانون برای همه، رفع تبعیض میان شهروندان و ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان سخن گفته بودند.

در بخشی از اعلامیه آمده است، خواسته‌های را که علمای دینی مطرح کرده‌اند، خواسته‌های همه شهروندان افغانستان است و هیچ کس حق ندارد که به اراده و خواسته‌های مردم بی احترامی کند.

بر اساس گزارش‌ها، استخبارات طالبان روز سه‌شنبه هفتۀ گذشته عبدالقادر قانت، محمود حسن و عبدالعزیز شجاع سه عالم دینی منتقد این گروه را بازداشت کرد.

طالبان در این مورد هنوز چیزی نگفته‌اند.

برادر محمود حسن روز پنج‌شنبه به رادیو آزادی گفت که آقای حسن تحت شکنجه قرار دارد و وضعیت صحی‌اش وخیم است.

او از سازمان‌های حقوق بشری خواست که برای آزادی برادرش فوراً اقدام کنند.

انتقال بیش از ۴۰۸ هزار تُن کالا از طریق خطوط ریل افغانستان در جریان یک ماه گذشته

خط ریل بین افغانستان و ازبکستان
خط ریل بین افغانستان و ازبکستان

وزارت فواید عامه‌ طالبان می‌گوید که در ماه جدی سال جاری، ۴۰۸ هزار و ۸۷۶ متریک‌ تُن کالا از راه خط‌ ریل افغانستان انتقالات صورت گرفته است.

اشرف حق‌شناس، سخنگوی این وزارت می‌‎گوید که این انتقالات از طریق خطوط‌ ریل حیرتان، آقینه، تورغندی و هرات-خواف انجام که شامل مواد نفتی، غیر‌نفتی و دیگر مواد به کشور صادر و وارد شده است.

به‌اساس گفته‌های وزارت فواید عامه، در ۹ ماه نخست سال جاری حدود ۳.۲ میلیون متریک‌ تُن انتقالات از طریق خطوط‌ ریل کشور صورت گرفته است.

برنامه جهانی غذا: خشکسالی، روستاهای افغانستان را به شهر ارواح تبدیل کرده است

هیسایو وی لی
هیسایو وی لی

هیسایو وی لی Hsiao-Wei Lee، رئیس برنامه جهانی غذا بخش در افغانستان، می‌گوید که روستاهای این کشور به‌خاطر خشکسالی به شهر ارواح تبدیل شده است.

او با نشر ویدیویی از خود، وضعیت خشکسالی افغانستان و چشم‌دیدهایش را توضیح می‌دهد که مردم به‌خاطر خشکسالی خانه‌های‌شان را ترک کرده و به کشورهای دیگر به‌زندگی رفته‌اند.

او می‌گوید آنان‌که در این مناطق مانده‌اند، آسیب‌پذیرترین‌اند زیرا جایی برای رفتن ندارند.

هیسایو وی لی از خدمات سازمان غذایی جهان می‌گوید که آنان زمینه دسترسی به‌آب و بهبود معیشت برای مردم را فراهم می‌کنند.

بر‌اساس گزارش‌های ملل متحد، افغانستان یکی از ده کشوری است که از تغییر اقلیم متأثر می‌شود.

کشته و زخمی شدن دو افغان از سوی نظامیان ایران در منطقه سراوان

مهاجران افغان در مرز ایران
مهاجران افغان در مرز ایران

در پی تیراندازی نیروهای نظامی ایران بر موتر حامل مهاجرین افغان در مسیر سراوان به خاش، یک مهاجر کشته و یک نفر دیگر زخمی شد.

سازمان حقوق بشری حال‌وش روز یکشنیه ۱۴ دلو گزارش داده است که موتر حامل مهاجرین از سوی نظامیان ایرانی مورد اصابت گلوله قرار گرفت که دو مهاجر زخمی شدند. یکی از این آنها به اثر جراحت شدید جان خود را از دست داد.

به گفته منابع محل راننده موتر حامل، آنان را رها کرده و از منطقه فرار کرده است و هیچ اقدامی برای انتقال مهاجرین به مراکز صحی انجام نشده است.

برخورد نیروهای نظامی ایران با مهاجران افغان در مناطق مرزی همواره با انتقادها و واکنش‌های نهادهای حقوق بشری همراه بوده است.

این رفتار نظامیان ایران با مهاجرین از سوی نهادهای حقوق بشری، عدم رعایت اصول انسانی و تعهدات حقوق بین‌المللی خوانده شده است.

بیش از ۱۴۰ مهاجر افغان از پاکستان اخراج شده اند

مهاجرین افغان در پاکستان، آرشیف
مهاجرین افغان در پاکستان، آرشیف

وزارت مهاجرین و عودت کنندگان طالبان (یکشنبه ۱۴ دلو) اعلام کرد که به تازگی ۱۴۱ مهاجر افغان به شمول زنان و کودکان از پاکستان به افغانستان اخراج شده اند.

به گفتۀ این وزارت، این مهاجرین به مدت دو تا پنج روز در اسلام‌آباد در بازداشت بسر می‌بردند.

اوایل روز شنبه رسانه‌های پاکستانی به نقل از مقام‌های این کشور گزارش دادند که ده‌ها زندانی افغان از زندان‌های این کشور آزاد و به افغانستان فرستاده شدند.

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان طالبان در اعلامیه‌ای گفته است که بر اساس معلومات مدیریت سرحدی تورخم ننگرهار، این افراد به دلیل نداشتن مدارک قانونی در اسلام‌آباد پاکستان بازداشت شده و در کمپی معروف به "حاجی کمپ" نگهداری می‌شدند.

حکومت پاکستان روز شنبه، ۱۳ دلو اعلام کرد که دور دیگری از اخراج مهاجرین افغان را آغاز می‌کند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG