در گزارش تازه سازمان ملل متحد که در رابطه به وضعیت مواد مخدر در سال ۲۰۱۹ در جهان به نشر رسید، آمده است که قاچاق و استفاده از مواد مخدر کیمیاوی در مقایسه به مواد مخدر نباتی چند برابر افزایش یافته است.
رئیس جمهور محمد اشرف غنی که به روز چهارشنبه در کنفرانس سالانه اتحادیه اروپا پیرامون مبارزه علیه فساد صحبت میکرد نیز از افزایش قاچاق و استفاده از مواد مخدر کیمیاوی در جهان، به ویژه افغانستان خبر داد.
رئیس جمهور غنی مبارزه علیه تمامی انواع مواد مخدر را مسئولیت مشترک جامعه جهانی خواند و از افزایش شمار معتادین در افغانستان خبر داد.
وی گفت: "یک چیزیکه خیلی مهم است و باید همین حالا به آن پرداخته شود، موضوع کوکنار است. موضوع مواد مخدر تغییر کرده و حال تنها موضوع کوکنار و حتی هیرویین مطرح نیست، بلکه حال موضوع امفیتامین ها و کرستال مهم تر شده است. وضعیت تغییر کرده و حتی حال افغانها هم از این مصیبت مصون نیستند، بناءً اين يک موضوع مشترک است."
اداره مبارزه علیه جرایم و قاچاق مواد مخدر سازمان ملل متحد در گزارش تازه اش گفته است که جامعه جهانی بالای مبارزه علیه مواد مخدر نباتی تمرکز کرده و تولید و استفاده از مواد مخدر کیمیاوی را که در حال افزایش است، به فراموشی سپرده است.
رئیس جمهور غنی نیز در کنفرانس روز چهارشنبه از جامعه جهانی خواست که مشترکاً با راههای قاچاق و مارکیت مواد مخدر مبارزه کنند.
عباس فراسو تحلیلگر مسایل مربوط به مواد مخدر میگوید، در کنار استفاده از مواد مخدر نباتی به عنوان تولید داخلی، قاچاق مواد مخدر کیمیاوی از خارج به افغانستان یک تهدید تازه و جدی به صحت و سلامت افغانها است.
وی گفت: "فعلاً ما شاهد قاچاق سیل آسای مواد پیش ساز کیمیاوی به افغانستان استیم که از بعضی کشورهای همسایه به افغانستان وارد میشود و سبب افزایش حاصلات تریاک و سایر مواد مخدر شده است. من فکر میکنم تا زمانی که زمینه کشت کوکنار در افغانستان فراهم باشد، تولید تریاک در افغانستان با گذشت هر روز افزایش خواهد یافت و جلو رشد اقتصادی افغانستان را خواهد گرفت."
بر بنیاد معلومات وزارت صحت عامه افغانستان، استفاده از مواد مخدر کیمیاوی در افغانستان سبب شده است تا استفاده از تریاک در افغانستان کمتر شود و قیمت آن نیز کاهش یافته است.
آقای فراسو از حکومت افغانستان میخواهد که در همآهنگی با کشورهای همسایه جلو قاچاق مواد مخدر کیمیاوی و پری کرسرها به افغانستان را بگیرد تا جلو کشت کوکنار و تولید تریاک که مانع رشد اقتصادی افغانستان شده، گرفته شود.
گزارش: مرسلین ارسلا