زلمی خلیلزاد نماینده ویژۀ وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان دیروز (سه شنبه) دور هفتم مذاکرات با طالبان در دوحۀ قطر را با نشانههای از پیشرفت، پایان داد.
خبرگزاری رویترز گفت، آقای خلیلزاد دیروز با نمایندگان طالبان دیدار کوتاه داشت.
یک مقام امریکایی آگاه از مذاکرات طالبان و هیئت امریکا به خبرگزاری رویترز گفت، دور هفتم گفتگو ها پایان یافت. او گفت، زلمی خلیلزاد چین رفت تا با نمایندگان کشور های منطقه مذاکره کند و پس از آن راهی واشنگتن میشود.
خلیلزاد در آنجا به رهبران خود معلومات میدهد.
این مقام امریکایی افزود که سپس حکومت امریکا در مورد این گفتگو ها مطلبی را اعلان خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز به نقل از مقامهای امریکایی میگوید، امریکا و طالبان در این دور مذاکرات به یک توافق نزدیک شدهاند.
بر اساس این توافق، امریکا نیرو های خود را از افغانستان خارج میکند و طالبان اطمینان میدهند که دیگر خاک افغانستان مورد استفادۀ تروریستان بینالمللی قرار نمیگیرد.
زلمی خلیلزاد نماینده خاص وزارت خارجه امریکا برای افغانستان در هفتۀ قبل در تویترش نوشت که گفتگو های دور هفتم نسبت به همۀ دورهها مؤثر و سازنده بود.
بهگفتۀ وی در این گفتگوها روی همۀ عرصهها به شمول خروج نیروهای خارجی از افغانستان، مبارزه بر ضد تروریزم، گفتگو های مستقیم با جوانب درگیر جنگ و آتشبس پیشرفت صورت گرفت.
اما سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر شام دیروز به رادیو آزادی گفت، برای اینکه هیئت امریکایی و نمایندگان طالبان با رهبرانشان مشوره کنند، در گفتگو های دور هفتم وقفه به میان آمد.
بهگفتۀ آقای شاهین، این گفتگوها به زودی از سر گرفته میشوند.
اینکه، هیئت امریکایی به رهبری زلمی خلیلزاد و نمایندگان طالبان در این گفتگو ها به چه نتیجۀ رسیده اند، تا کنون جزئیات مشخص نیست.
ولی خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلوماتهای غربی که در جریان گفتگو ها اند، میگوید، انتظار میرود که پس از معلومات آقای خلیلزاد، حکومت امریکا یک اعلان میکند.
یک دیپلومات دیگر غربی به رویترز گفت، شرایط برای یک توافق سیاسی میان طالبان و امریکا فراهم شده است.
در این میان، حکومت افغانستان میگوید، آنها از همۀ بحثها در دوحۀ قطر با خبر اند.
صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهور افغانستان شام دیروز در مصاحبۀ با رادیو آزادی گفت:
"ما در جریان مراحل مختلف این پروسه هستیم. حکومت افغانستان از تمام بحثهای این پروسه کاملاً آگاهی دارد، کاملاً دخیل است و بخشی عمدۀ این پروسه حکومت افغانستان است."
آقای صدیقی افزود، امیدواری این است که در دو ماه آینده یک تفاهمنامۀ به امضأ برسد.
بهگفتۀ صدیقی این مرحله نخست پروسه صلح است که راه را برای گفتگو های مستقیم هموار میسازد.
او در مورد مرحله دوم پروسه صلح گفت: "این مرحله، پروسۀ سراسری و ملی خواهد بود."
طالبان تا کنون مذاکرۀ مستقیم با حکومت افغانستان را رد کرده است.
اما حدود ۷۰ تن به شمول شماری از مقامهای حکومت افغانستان، روز یکشنبه و دوشنبه در دوحه قطر با نمایندگان طالبان به هدف زمینهسازی گفتگو های مستقیم گردهم آمدند.
تضمین امنیت تمامی مؤسسات عامالمنفعه، جان و مال غیر نظامیان، تلاش برای رساندن تلفات ملکی به صفر و ادامۀ گفتگوهای صلح از مسایلی است که اشتراک کنندههای این نشست روی آنها توافق کردهاند.
اما پیشرفت در گفتگو های صلح در دوحه در میدانهای جنگ در افغانستان تا هنوز محسوس نیست.
دیروز سه شنبه، باز هم از درگیری و جنگهای شدید در ولایات مختلف افغانستان بین طرفین درگیری گزارشهای به نشر رسیدند.