کمیسیون مستقل انتخابات برای چاپ برگههای رأیدهی اینبار دنمارک را برگزیده و میگوید که امکان جعل و تقلب در آن امکان نخواهد داشت.
ذبیح الله سادات سرپرست دفتر سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات امروز چهارشنبه ۱۲ سرطان به رادیو آزادی گفت، پس از آنکه شمار دقیق ثبت نام کنندگان مشخص شد به همان شمار برگههای رأیدهی نیز به چاپ رسانده خواهد شد.
وی افزود: "جاییکه ما اوراق رأیدهی را در آن به چاپ میرسانیم شهر کِپنهاگِن دنمارک است، ما با استفاده از تجربه گذشته که مبادا بار دیگر برگههای رأیدهی به بازار براید و تقلب شود این تصمیم را گرفتهایم زیرا اینبار برگه هایی به چاپ خواهد رسید که متفاوت است و امکان تقلب در آن نیست."
در انتخابات گذشته این کمیسیون ۹ میلیون برگه رأیدهی را در دُبی به چاپ رساند که دور از هزینه هنگفت هم نبودهاست.
حالا که سه ماه دیگر به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مانده است اما تاکنون این کمیسیون نتوانسته شمار ثبت نام کنندگان را مشخص و دریابد که چه شمار برگههای رأیدهی را به چاپ برساند.
حالا با این تصمیم شماری از احزاب مخالفت میورزند و برگههای رأیدهی را نمیپذیرند.
فضل غنی حقمل عضو رسانههای حزب اسلامی میگوید انتخابات ریاست جمهوری باید با به کار بستن سیستم بایومتریک برگزار شود.
ریاست جمهوری نیز گفته است که برای خریداری بیش از هفده هزار دستگاه بایومتریک و به کارگیری تکنالوژی جدید در انتخابات پیشرو تصمیم گرفته شده است.
اما کمیسیون مستقل انتخابات میگوید سیستم رأیدهی بگونه کاغذی نیز جز طرح برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود.
اما در اینجا در کنار احزاب شماری از ناظران انتخابات نیز نگران اند و میگویند این کمیسیون میتواند حتی در داخل کشور برگههای رأیدهی را به چاپ برساند.
محمد نعیم ایوبزاده رئیس اجرایی بنیاد انتخابات شفاف افغانستان یا تیفا میگوید اگر این روند مانند گذشته مدیریت درست نشود، به هر اندازه که از برگههای پُر هزینه کار گرفته هم شود، زمینه تقلب باز هم فراهم خواهد بود.
وی گفت: "اگر هر اندازه اوراق رأیدهی با کیفیت باشد متأسفانه باز هم سوء استفاده میشود، بهتر آن است که در داخل کشور و یا یک کشور نزدیک با هزینه کمتر این برگهها به چاپ برسند. اینها کاری میکنند که سطح پایین بیاید و مشروعیت انتخابات زیر پرسش برود، ما هم اکنون بارومند نیستیم که کمیسیون برای این کار میکانیزمها را شناسایی کرده باشد."
آقای ایوب زاده میگوید یکی از چالشهایی که در انتخابات ولسی جرگه به میان آمد دیر رسیدن برگههای رأیدهی از امارات متحده عربی بود.
به گفته آقای ایوب زاده در حالیکه برای برگزاری انتخابات کمتر از ۹۰ روز باقی مانده اما این کمیسیون هنوز موفق نشدهاست که فهرست رأیدهندگان را تکمیل سازد.