جهان
حسن روحانی: اقدامات امریکا تهدید جدی برای منطقه است

حسن روحانی رئیس جمهور ایران میگوید، اقدامات امریکا ثبات منطقه و جهان را به گونۀ جدی تهدید میکند.
روحانی این سخن را در نشست همکاری شانگهای امروز جمعه چهاردهم ماه جون در بیشکک پایتخت قرغیزستان گفت.
این در حالیست که مایک پومپئو وزیر خارجۀ امریکا دیروز پنجشنبه سیزدهم ماه جون، حمله بر یک نفتکش جاپانی و یک نفتکش نارویژی در خلیج عمان را کار ایران خواند.
ایران هر گونه مداخله در پیوند به این رویداد را رد کرده است.
رئیس جمهور ایران در سخنرانی خود به حملۀ تازه بر نفتکشها اشاره نکرد.
اما روحانی در نشست بیشکک گفت، ادارۀ رئیس جمهور دونالد ترمپ مسئول "خودسری" است که، جامعه بینالمللی را نسبت به هر وقت دیگر با چالش رو به رو کردهاست.
اشارۀ روحانی به خروج واشنگتن از موافقتنامۀ هستهای سال ۲۰۱۵ میان ایران و شش قدرت جهان بود.
او از امضاء کنندگان باقی مانده در این موافقتنامه هم خواست تا تعهداتشان را به گونۀ فوری عملی کنند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
تهدید بریتانیا، کانادا و فرانسه به اسرائیل: با تحریمها روبهرو خواهی شد

رهبران سه کشور اروپایی از جمله بریتانیا، کانادا و فرانسه تهدید کردند که اگر اسرائیل حملهٔ نظامی مجدد خود به غزه را متوقف نکند و همچنان مانع از ورود گستردهٔ کمکهای بشردوستانه به این منطقه شود، تحریمها و فشارهایی را علیه این کشور در پیش خواهند گرفت.
رهبران این سه کشور در بیانیهٔ مشترکی که روز دوشنبه، ۲۹ ثور منتشر شد، تأکید کردهاند که اقدام اسرائیل در محروم کردن غیرنظامیان از کمکهای ضروری "غیرقابل قبول است."
سران این سه کشور غربی افزودهاند که آنان همواره از حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر تروریزم حمایت کرده اند، اما این تشدید (وضعیت) کاملا نامتناسب است.
اسرائیل از ما حوت پارسال به این سو مانع ورود غذا، دوا و مواد سوخت به نوار غزه شده و ملل متحد و نهادهای امدادی نسبت به وقوع قحطی قریبالوقوع در این منطقه هشدار دادهاند.
با این حال در روزهای اخیر و به دنبال آغاز عملیات جدید اردوی اسرائیل در نوار غزه، اسرائیل اعلام کرد که اجازۀ ورود مقدار محدودی غذا به نوار غزه را میدهد.
رهبران بریتانیا، فرانسه و کانادا در بیانیهٔ مشترک خود گفتهاند که تصمیم اسرائیل برای مجوز ورود مقدار محدود غذا "کاملاً ناکافی است."
رهبران این سه کشور همچنین بر مخالفت خود با گسترش شهرکسازیها در کرانۀ باختری تاکید کرده و ضمن پشتیبانی از تلاشهای میانجیگرانۀ ایالات متحده، قطر و مصر برای برقراری آتشبس فوری در غزه، گفتند که متعهد به راه حل دو کشوری و تشکیل کشور مستقل فلسطین هستند.
توافق تازهٔ بریتانیا و اتحادیهٔ اروپا برای کاهش محدودیتهای تجاری و همکاری دفاعی

بریتانیا و اتحادیه اروپا توافق جدیدی برای کاهش محدودیتهای تجاری و گمرکی و همکاری امنیتی امضا کردند.
این توافق که روز دوشنبه ۲۹ ثور به امضا رسید، توافقی "تاریخی" خوانده شده که مسیر روابط نزدیکتر در زمینهٔ دفاعی و تجاری را ترسیم میکند و آغازگر فصل تازهای پس از خروج پرتنش بریتانیا از این اتحادیه در پنج سال پیش است.
کییر استارمر، صدر اعظم بریتانیا، گفت که این توافق آغازگر عصری نوین در روابط آنان است و آنان به یک شراکت راهبردی تازه و متناسب با زمانه دست مییابند.
توافق دفاعی میان دو طرف به معنای برگزاری گفتوگوهای منظم امنیتی، احتمال پیوستن بریتانیا به مأموریتهای نظامی اتحادیه اروپا و همچنین بهرهبرداری کامل لندن از صندوق دفاعی ۱۵۰ میلیارد یورویی (۱۶۷ میلیارد دلاری) است که این بلوک در حال ایجاد آن است.
نیکوشور دان، نامزد طرفدار اتحادیهٔ اروپا، در انتخابات ریاستجمهوری رومانیا پیروز شد

نیکوشور دان، نامزد طرفدار اتحادیهٔ اروپا، روز یکشنبه ۲۸ ثور در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری رومانیا که ناظران آن را از نزدیک دنبال میکردند، در برابر یک ملیگرای راستگرای تندرو پیروز شد.
این پیروزی یک چرخش بزرگ را در انتخاباتی پرتنش رقم زد که بسیاری آن را یک انتخاب ژئوپلیتیکی برای این کشور سابق بلاک شرق، بین شرق یا غرب، میدانستند.
در این رقابت، جورج سیمیون، رهبر ۳۸ ساله حزب راست افراطی ائتلاف برای اتحاد رومانیاییها، در مقابل دان، شاروال بخارست، قرار گرفت.
بر اساس آمارهای رسمی، با شمارش آرای بیش از ۹۹ درصد حوزههای رایگیری، دان با ۵۳.۹ درصد آرا پیش افتاده است در حالی که رقیب او با ۴۶.۱ درصد دوم است. در رایگیری دور اول که روز چهارم ۱۵ ثور برگزار شد، سیمیون تقریبا دو برابر دان رای آورد و بسیاری از نظرسنجیهای محلی پیشبینی کردند که او برنده انتخابات ریاستجمهوری خواهد بود.
اما با توجه به رویکرد منفی سیمیون به اتحادیهٔ اروپا که رومانیا در سال ۲۰۰۷ به آن ملحق شد، دان تقریباً ۹۰۰ هزار رای بیشتر به دست آورد تا با قاطعیت حریف خود را در دور نهایی شکست دهد.
پیش از نشست لندن، بریتانیا و اتحادیه اروپا بر سر «بازتنظیم» روابط توافق کردند

مذاکرهکنندگان اتحادیه اروپا و بریتانیا به توافقی برای «بازتنظیم» روابط خود پس از برگزیت یا خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا دست یافتهاند. این را دیپلماتها روز دوشنبه ۲۹ ثور گفتند. همزمان کییر استارمر صدراعظم بریتانیا برای میزبانی از سران اتحادیه اروپا در یک نشست در لندن آماده میشود.
به گزارش فرانس پرس، دیپلماتهای اتحادیه اروپا گفتند که کشورهای عضو سه سند را برای امضا در این نشست تأیید کردهاند: «شراکت در حوزه امنیت و دفاع»، «بیانیه همبستگی اتحادیه اروپا و بریتانیا»، و «تفاهم مشترک» در موضوعاتی از جمله تجارت، ماهیگیری و جابهجایی جوانان.
مذاکرات تا یکشنبه شب ادامه یافت تا اختلافات بر سر نکات حساس حلوفصل شود.
بر اساس توافق نهایی، بریتانیا موافقت کرده که آبهای خود را به مدت ۱۲ سال پس از پایان توافق کنونی در سال ۲۰۲۶، برای ماهیگیران اروپایی باز نگه دارد؛ در بدل آن، اتحادیه اروپا محدودیتهای بیوروکراتیک بر واردات مواد غذایی از بریتانیا را به طور نامحدود کاهش خواهد داد.
در باره مسئله جابهجایی جوانان — که یکی دیگر از منابع اصلی اختلاف بود و لندن نگران بود چنین طرحی به بازگشت آزادی رفتوآمد میان اتحادیه اروپا و بریتانیا منجر شود — مذاکرهکنندگان بر سر متنی کلی توافق کردند که جزئیات آن به مذاکرات آینده موکول خواهد شد.
اسرائیل: به انتقال کمکهای محدود بشردوستانه به غزه اجازه داده می شود

اسرائیل اعلام کرده است که پس از سه ماه محاصره، به انتقال کمکهای محدود بشردوستانه به غزه اجازه می دهد. چند روز پیش از این ، کارشناسان امنیت غذایی هشدار دادند که ممنوعیت انتقال مواد غذایی به غزه باعث فاجعۀ انسانی خواهد شد.
بنیامین نتانیاهو صدراعظم اسرائیل روز یکشنبه (۲۸ ثور و ۱۸ می ) گفت که بحران گرسنگی در غزه مانع عملیات جدید نظامی اسرائیل در این منطقه خواهد شد و به این دلیل کابینۀ او انتقال محدود مواد غذایی اساسی را به بیش از دو میلیون باشندۀ غزه تایید کرده است.
هنوز مشخص نیست که اسرائیل چی زمانی و چگونه به انتقال این کمک ها به غزه اجازه خواهد داد.
اسرائیل با وجود اعتراضات گروههای امداد رسان، روش ویژه ای را برای کمک رسانی به غزه در نظر گرفته است.
نتانیاهو گفته است که اسرائیل باید اطمینان حاصل کند که این کمکها به دست جنگجویان نیفتد.
اسرائیل در دوم ماه مارچ بر کمک های بشری به غزه تحریم وضع کرد.
جوبایدن به سرطان پروستات مبتلا شده است

دفتر آقای بایدن روز یکشنبه (۲۸ ثور) در بیانیهای گفت که تشخیص سرطان پروستات روز جمعه و به دنبال بروز نشانههایی در ادرار صورت گرفت.
بر اساس بیانیه ، جو بایدن ۸۲ ساله و خانوادهاش در حال بررسی روش های درمانی اند.
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا، در شبکۀ اجتماعی خود نوشته است « من و ملانیا از شنیدن خبر تشخیص بیماری جو بایدن بسیار متاثر شدیم.»
ترمپ افزوده است:«صمیمانهترین و بهترین آرزوهای خود را برای جیل و خانوادهاش ابراز میکنیم و برای جو آرزوی بهبودی عاجل و موفقیتآمیز داریم.»
جو بایدن از سال ۲۰۲۱ تا سال ۲۰۲۵ رئیس جمهور امریکا بود.
واتیکان: پاپ لئو روز یکشنبه با زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دیدار میکند

واتیکان گفته است که پاپ لئو عصر یکشنبه، پس از نخستین مراسم خاص مذهبی، دیداری خصوصی با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، خواهد داشت.
لئو روز دوشنبه در نخستین گفتوگوی خود با یک رهبر خارجی از زمان انتخاب به عنوان پاپ، با زلنسکی صحبت کرد؛ گفتوگویی که نشاندهندهٔ نگرانی او نسبت به جنگ در اوکراین است.
لئو دقایقی پس از مراسم مذهبی یکشنبه، از اوکراین به عنوان « شهید» یاد کرد و خواستار «صلحی عادلانه و پایدار» شد.
رقابت های یوروویژن ۲۰۲۵؛ خواننده ی اتریشی اول شد

در مسابقات نهایی یوروویژن ۲۰۲۵ ، «جِیجِی» خوانندۀ اتریشی با اجرای آهنگ «عشق هدررفته» موفق به کسب مقام نخست شد.
آهنگ این هنرمند اتریشی فیلیپینیتبار با ۴۳۶ امتیاز در جایگاه نخست قرار گرفت. اسرائیل با ۳۵۷ امتیاز دوم شد و استونیا با ۳۵۶ امتیاز مقام سوم را از آن خود کرد.
جیجی ۲۴ ساله پس از گرفتن جایزه گفت: «عشق قدرتمندترین نیروی دنیاست، بیایید عشق بیشتری را گسترش دهیم.»
شصتونهمین دور رقابت های موسیقی یوروویژن در شهر بازل سوئیس شب گذشته برگزار شد.
یوروویژن از بزرگترین مسابقات زندۀ موسیقی در جهان است که همه ساله در یک کشور اروپایی برگزار میشود.
رقابت های یوروویژن ۲۰۲۵ را ۶۵۰۰ نفر به صورت حضوری و ۳۶۰۰۰ نفر در ورزشگاه مجاور به صورت زنده تماشا کردند.
انتظار میرفت که حدود ۱۶۰ میلیون نفر در اروپا و دیگر نقاط جهان این رقابت تلویزیونی را دنبال کنند.
هنرمندان ۲۶ کشور در این دور یوروویژن رقابت کردند و ۱۱ کشور در مرحلۀ نیمهنهایی حذف شدند.
در برخورد کشتی نیروی بحری مکسیکو با پل بروکلین دو نفر کشته شدند

در نتیجه برخورد کشتی آموزشی نیروی بحری مکسیکو، شنبه شب با پل بروکلین دو نفر کشته و ۱۹ نفر زخمی شدند. اریک آدامز شاروال نیویارک روز یکشنبه ۲۸ ثور از این رویداد خبر داد.
در این حادثه، هر سه دکل یا قسمت عمودی کشتی شکست و میان ۲۷۷ سرنشین، وحشت ایجاد شد.
کشتی پس از قطع برق به پایه پل برخورد کرد.
به اساس گزارشها، هیچکس به آب نیفتاد و پل آسیب جدی ندید.
کشتی از سهشنبه در منهتن پهلو گرفته بود و به سمت ایسلند در حرکت بود.
این دومین برخورد مرگبار کشتی با پل در امریکا در کمتر از یک سال گذشته است.
اسرائیل اعلام کرده که یک موشک شلیکشده از یمن را رهگیری و خنثی کرده

اردوی اسرائیل امروز در بیانیهای گفت که این موشک از سوی گروه مسلح حوثیها به سمت اسرائیل پرتاب شده بود.
براساس این بیانیه، همزمان با شلیک این موشک، در چند شهر اسرائیل زنگ خطر به صدا درآمد.
در حالی که حوثیها با ایالات متحده توافق کردهاند که به یکدیگر حمله نکنند، اما همچنان به پرتاب موشک بهسوی اسرائیل دادند و این اقدام را در همبستگی با غزه خوانده اند.
اسرائیل نیز حملات تلافیجویانهای به یمن انجام داده که در جریان آن، در ششم ماه می، میدان هوایی اصلی صنعا، پایتخت یمن، آسیب دید و شماری از افراد کشته شدند.