در یک گزراشی اخیری که به نشر رسیده افغانستان کشوریست که کمترین صلح در آن وجود دارد.
در گزارش سالانه انستیتوت اقتصاد و صلح که روز چهارشنبه ۱۲ جون به نشر رسید آیسلند در رده اول کشورهای صلح آمیز قرار گرفته و بعد نیوزیلند، اتریش، پرتگال و دنمارک قرار دارند.
افغانستان در این شاخص آخرین کشور است که نسبت به سه سال گذشته در موقف آن نزول را نشان میدهد.
در گزارش آمدهاست در افغانستان جنگی که ۱۸ سال قبل آغاز شد همانطور ادامه دارد و حملات بر قوای امنیتی و نظامی افغانستان هر روز مشاهده میشود و با آنکه تلاشهای صلح در این کشور شروع شده وضیعت آن تغییر نکردهاست.
محب اقبال یک تحقیق کننده انستیتوت اقتصاد و صلح که مرکز آن در سیدنی آسترالیاست میگوید این شاخصها شرایط صلح را در ۱۶۲ کشور جهان بررسی کرده و بعضی اوقات حتمی نیست که وضع یک کشور خرابتر شود تا به رده پایینتر برود بلکه بهبود در کشورهای دیگر میتواند نام این کشور را از لیست بالای بیرون کند.
او به وضیعت در سوریه، عراق و یمن اشاره میکند که نسبت به سه سال قبل تغییرات زیادی در آنها مشاهده میشود و با شکست داعش این کشورها در ردههای بلند رفتهاند.
آقای اقبال می افزاید: "جنگ افغانستان اکنون شدیدترین جنگ در جهانست. در سال ۲۰۱۷ در افغانستان ۱۸۰۰۰ هزار نفر در جنگ کشته شدهاند یعنی قربانیان جنگ میباشند. در این ۱۸۰۰۰ نفر افراد ملکی و قربانیان خشونتهای دیگر شامل نیستند و تنها جنگها بین اردو و طالبان را در بر میگیرد."
محب اقبال میگوید پیدا کردن ارقام دقیق تلفات ملکی در افغانستان کار آسان نیست و تنها یوناما سالانه این ارقام را نشر میکند و به حساب یوناما در یک سال گذشته ده هزار ملکی در افغانستان کشته شدهاند.
اما به گفته آقای اقبال موضوع افزایش تلفات ملکی در عملیاتها میباشد: "در مقایسه با سالهای گذشته کشته شدن افراد ملکی از سوی قوای دولت و قوای متحد دولت بیشتر شده که این یک منبع اساسی تشویش میباشد."
به گفته تحقیق کننده انستیتوت اقتصاد و صلح در سه سال گذشته در شدت جنگ در افغانستان تغییر نیامده و جنگ تقریباً یک نواخت ادامه دارد و در بن بست قرار گرفتهاست که هیچ یک از طرفها تصرفات و پیشرفتهای چشمگیر نداشته اند.
او میافزاید که در احصایه تلفات جنگ هم تغییرات ناچیز است: "جنگ افغانستان هم اکنون به جایی رسیده که به فکر من طالبان توان گسترش آنرا ندارند و حکومت افغانستان هم در این سه سال توانایی را نشان ندادهاست که بتواند در کاهش جنگ یک رول مهم داشته باشد. خشونت در میدان جنگ هم در سه سال گذشته بیشتر نشدهاست."
انستیتوت اقتصاد و صلح در ترتیب این گزارش ۲۳ شاخص را مد نظر گرفته و کشورها را رده بندی کردهاست از جمله بحرانهای داخلی و خارجی، مصارف نظامی، تروریزم، قتلها و درجه جنایات دیگر.