لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۸ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۰۹

نگرانی باشنده‌گان ولسوالی سانچارک از ممنوعیت طالبان بر ادامه تعلیم دختران


آرشیف/ تصویر از متعلمین مکاتب دختر در هرات
آرشیف/ تصویر از متعلمین مکاتب دختر در هرات

شماری از والدین متعلمین و مقامات محلی ولسوالی سانچارک ولایت سرپل در مورد این که طالبان در آن ولایت مانع ادامه تعلیم دختران پس از دوره ابتدایی شده‌اند، ابراز نگرانی می‌کنند.

آنان در صحبت با رادیو آزادی گفتند در برخی قریه‌های تحت حاکمیت طالبان حتی معلمین و کارمندان معارف تهدید شده‌اند که نباید دختران در آنجا‌ها بیشتر از صنف ششم درس بخوانند.

نسیمه مادر یکی از شاگردان روز چهارشنبه «۱۸ ثور ۱۳۹۸» در صحبت با رادیو آزادی می‌گوید:

"من باشنده ولایت سرپل هستم، دخترانم بعد از صنف شش مکتب رفته نمی‌توانند، دولت هم در این باره هیچ توجهی نمی‌کند، دخترانم بی‌سرنوشت شدند، من به‌خاطر آیندۀ دخترانم نگران هستم، طالبان به آن‌ها اجازه رفتن به مکتب را نمی‌دهند."

ولایت سرپل در نقشه عمومی افغانستان
ولایت سرپل در نقشه عمومی افغانستان

در عین حال شماری از متعلمین این ولسوالی نیز از این اقدام طالبان ابراز نگرانی کرده از حکومت می‌خواهند تا زمینه تعلیم الی صنف ۱۲ را برای آنان مساعد سازد.

ثریا یک تن از متعلمین ولسوالی سانچارک ولایت سرپل می‌گوید:

"طالبان برای ما اجازه رفتن به مکتب نمی‌دهد، قبلاً خوب بود ما را می‌گذاشتند، اما حالا اجازه نمی‌دهند که از صنف شش بیشتر درس بخوانیم، از دولت می‌خواهیم مکتب ما را فعال بسازد تا ما دوباره به درس‌های خود ادامه بدهیم."

علاوه بر این مسئولان محلی ولسوالی سانچارک ولایت سرپل می‌گویند، در شماری قریه‌های تحت حاکمیت طالبان حتی معلمین و کارمندان معارف تهدید شده‌اند که نباید دختران در آن‌جا‌ها بیشتر از صنف ششم درس بخوانند.

آنان می‌گویند، طالبان دختران ۱۳ مکتب در شش قریه ولسوالی سانچارک از ادامه تعلیم پس از صنف ششم منع کرده اند که در این مکاتب حدود ۳۵۰۰ متعلم بوده که ۱۸۰۰ آن‌ها را دختران تشکیل می‌دهد.

نقیب‌الله دقیق ولسوال سانچارک روز چهارشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که یک مکتب در این ولسوالی از سوی طالبان به قرارگاه نظامی نیز مُبدل شده است.

آقای دقیق می‌افزاید:

"طالبان در شش قریه ولسوالی سانچارک تحت تصرف‌شان دختران را منع کرده اند که بعد از صنف ششم به درس ادامه ندهند و همچنان طالبان یک مکتب نسوان به نام بهار لو را در قریه تبت ولسوالی سانچارک قرارگاه نظامی ساختن و حالا هم طالبان از آن مکتب به‌حیث قرارگاه استفاده می‌کنند."

این نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌گردد که پیش از این نیز شکایات در مورد عدم دسترسی متعلمین به‌خصوص متعلمین دختر به مکاتب در ولایات ناامن کشور مطرح شده بود.

پیش از این وزارت معارف گفته بود، به همکاری بزرگان و اعضای شوراهای حمایت از مکاتب با گروه طالبان به تفاهم رسیده‌اند که آنان در ساحات تحت کنترول‌شان مانع رفتن شاگردان به مکاتب نشوند.

اما ذبیح‌الله مجاهد با فرستادن پیام به رادیو آزادی این مسئله را رد کرد.

به اساس معلومات وزارت معارف افغانستان در حال حاضر ۴۳۱ مکتب در نقاط مختلف کشور بنابر عوامل مختلف از جمله ناامنی‌ها مسدود است.

با این همه نوریه نزهت نجرابی سخنگوی وزارت معارف مشکلات شاگردان دختر در ولسوالی سانچارک ولایت سرپل را تأیید کرده، اما گفت که این وزارت تلاش‌هایش را به‌خاطر حل این مشکل آغاز کرده‌است.

لوحۀ وزارت معارف افغانستان
لوحۀ وزارت معارف افغانستان

او افزود:

"ما این مسئله را تأیید می‌کنیم، اما شما می‌دانید که گروه طالبان هم که چندین شاخه دارد شاید افرادی باشند که از این مسئله سوء استفاده کرده و ممانعت ایجاد کنند، اما ما باب گفتگو را در ولایت سرپل با گروه‌های مخالف از طریق بزرگان و مو سپیدان محل آغاز کردیم تا این مشکلات را حل نماییم."

به اساس معلومات وزارت معارف در حال حاضر ۳.۷ میلیون طفل که ۷۰ درصد آن را دختران تشکیل می‌دهند از رفتن به مکتب محروم هستند.

گزارش: فرشته ندا

XS
SM
MD
LG